Zwangerschapszwemmen

Heb je wel eens gehoord van zwangerschapszwemmen? Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met een groeiende en zwaarder wordende buik. Dit brengt de nodige ongemakken met zich mee. Bij het zwangerschap zwemmen ben je gewichtloos, de ideale manier om een sport te beoefenen. Zwangerschapszwemmen kan in veel verschillende steden waaronder Heerlen, Utrecht of Amsterdam. Benieuwd of deze manier van zwemmen iets voor jou is? We leggen de voor- en nadelen hiervan uit.
Wat is zwangerschapszwemmen?

Zwangerschapszwemmen is aangepast zwemmen tijdens de zwangerschap. Dit doet je onder begeleiding van een zweminstructeur die alles over zwangerschappen weet.

Zwemmen zwanger, tot wanneer?

Tot wanneer mag je blijven zwemmen? Tijdens de zwangerschap werkt zwemmen zeer ontspannend. Dit mag je blijven doen tot de dag dat je uitgerekend bent. Veel zwembaden hebben een speciale warmwaterdag voor zwangere vrouwen. Hierbij heeft het water een aangename temperatuur van 32 graden Celsius. In een subtropisch zwembad ligt de temperatuur van het water altijd rond de 32 graden.

Voordelen zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen heeft een aantal voordelen. Je beweegt je soepel door het water, vaak in een gezellige groep van 10 tot 20 zwangere vrouwen. In overleg kan zelfs de partner mee zwemmen. Een zwangerschapscursus zwemmen bestaat uit lessen van gemiddeld 30 minuten tot 60 minuten per keer. Je kunt net zo lang mee doen als je wil, in ieder geval tot de uitgerekende dag.

Alle voordelen van zwangerschapszwemmen op een rij:

  • Aangenaam warm water
  • Soepel bewegen in het water
  • Stimuleren van de bloedsomloop
  • Soepel houden van de spieren
  • Maximale ontspanning
  • Veilige sport

Nadelen zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen heeft ook nadelen. Zo moet je opletten met kuitkrampen, iets dat vaker voorkomt tijdens de zwangerschap. Krijg je last van kuitkramp terwijl jij je in het water bevindt, dan heb je moeite om je hoofd boven water te houden. Voel je het aankomen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de kant te zwemmen. Vaak kan ook een teken met de zweminstructeur worden afgesproken. In Nederlandse en Belgische zwembaden is een badmeester aanwezig. Deze signaleert al snel dat er iets mis is. Heb je vaak last van kuitkrampen, dan wordt het niet aangeraden je in diep water te begeven.

Zwangere vrouwen hebben wat vaker last van een droge huid. Het badwater verergert klachten van een droge huid. Het is belangrijk om je na het zwemmen goed in te smeren met een verzorgende crème. Hiermee voorkom je verdere uitdroging en kan de huid zich herstellen.

Zwemmen tijdens de zwangerschap is goed voor lichaam en geest. Zwangere vrouwen kunnen sneller last hebben van de doordringende chloorlucht in het zwembad. Kun je hier niet zo goed tegen, kijk dan uit naar een zwembad dat minder of geen chloor gebruikt. Bedenk wel dat chloor een nuttige functie heeft en bacteriën in het zwemwater doodt.

Zwanger en zwemmen in chloorwater

Kan het kwaad om tijdens de zwangerschap te zwemmen in chloorwater? Nee, dit maakt in principe niks uit. Ook een slok chloorwater uit het zwembad is niet direct schadelijk. De baby wordt goed beschermd in de baarmoeder. Niet alle schadelijke stoffen komen bij de baby terecht. Een zwembad zonder chloor kan wel schadelijk zijn. In het zwemwater kunnen schadelijke bacteriën aanwezig zijn. Bij het binnen krijgen van deze bacteriën kan er een infectie ontstaan.
Chloorwater kan een negatief effect op de huid hebben. Mensen die last hebben van een chloorallergie merken dat door de aanwezigheid van rode en jeukende plekken. Het helpt om de huid vooraf in te smeren met vaseline of een vette crème. Zo ontstaat er een beschermlaagje dat de huid beschermt tegen chloor.

Zwemmen tijdens zwangerschap infectie

We hebben je hierboven uitgelegd wat de nuttige functie van chloor is. Het doodt bacteriën in het zwemwater, zodat er een hygiënische zwemomgeving ontstaat. Dit is belangrijk, zodat je niet ziek wordt. Zwemmen tijdens de zwangerschap is gewoon toegestaan. Hoe zit het wanneer je een infectie hebt?

Het hangt er helemaal vanaf om welke infectie het gaat. Bij een huidinfectie is het niet verstandig om je in zwemwater te begeven. In bubbelbaden wordt ontsmettingsmiddel gebruikt. Deze ontsmettingsmiddelen kunnen de bacteriële flora van de huid en het geslacht verstoren. Hierdoor loopt een zwangere vrouw meer kans op een schimmelinfectie.

Hoe zit het met zwemmerseczeem of een schimmelinfectie aan de voeten? Dit wordt veel opgelopen in zwembaden en douches. De schimmel verspreidt zich razendsnel en weet jaarlijks veel mensen te infecteren. Een schimmelinfectie aan de voeten of zwemmerseczeem is een vervelende aandoening. Het veroorzaakt pijnlijke en jeukende kloofjes tussen de tenen. Gelukkig is dit niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Zwemmerseczeem wordt eenvoudig behandeld met speciale zalf. Deze zalf is verkrijgbaar bij apotheek of drogist, maar ook via de huisarts.

Vliezen gebroken in zwembad

Tegen het einde van de zwangerschap is er altijd een kans dat je vliezen onverwacht breken. Gebeurt dit in het zwembad? In dit geval is het belangrijk om uit het zwembad te komen. Wanneer de vliezen zijn gebroken, staat de baby meer in contact met de buitenwereld. Bacteriën uit het zwemwater kunnen bij de baby terecht komen. Daarom is het beter om bij het breken van de vliezen direct het zwembad te verlaten.

Ben je overtijd of over de uitgerekende datum, dan is het de vraag of je nog wel moet gaan zwemmen. Het werkt ontspannend, dat is een feit. Houd echter rekening met het risico op het breken van de vliezen en een infectie.

Waar kan ik zwangerschapszwemmen?

Wil je weten waar je terecht kan voor zwangerschapszwemmen? Dit kan in veel verschillende steden en dorpen. We zetten hier onder de meest gezochte plaatsnamen op een rij:

Assen, Breda, Delft, Enschede, Gouda, Haarlem, Kampen, Leeuwarden, Nieuwegein, Overbosch, Roosendaal, Sliedrecht, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Waalwijk en Zwolle.

 

Bronnen en meer informatie:
http://caribabad.nl/activiteiten/cariba-women/zwangerschap-zwemmen/
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.