Zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting: hoe herken je een vroege zwangerschap? Iedere zwangerschap gaat gepaard met een aantal symptomen. Het uitblijven van de menstruatie is daar een belangrijke van en treedt op rond de vier weken zwangerschap. Ochtendmisselijkheid, nog zo een. Daarnaast moet je soms vaak plassen. De meeste verschijnselen zijn merkbaar vanaf vier weken zwangerschap. Soms zijn er zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting merkbaar.
Om te weten of je zwanger bent doe je een zwangerschapstest. Dit lijkt een vrij simpel antwoord, en dat is het ook. Maar een zwangerschapstest kan pas uitgevoerd worden met 4 weken zwangerschap. Vier weken of twee weken? Dit zorgt soms nogal voor verwarring. Hoe zat het nou met die telling? We beginnen met tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Omdat de eisprong gemiddeld twee weken daarna plaatsvindt, ben je rond de eisprong twee weken zwanger. Rond de innesteling ben je ongeveer drie weken zwanger, en wanneer je een test kan doen spreken we van vier weken zwangerschap. Een goede zwangerschapstest is die van Clear Blue.

De 3 best verkochte zwangerschapstesten:

 1. Clearblue Digital – 2 stuks: €12,34
 2. Clearblue Plus – 2 stuks: €11,85
 3. Testjezelf.nu – Midstream: €5,50

Vroege zwangerschapsverschijnselen

Er zijn meer manieren om te ontdekken of je zwanger bent. Dit zijn zwangerschapsverschijnselen na bevruchting. Er zullen na de bevruchting een aantal veranderingen plaats vinden binnen je lichaam. Dit wordt veroorzaakt door hormonen die aan het werk gaan. Deze hormonen moeten een menstruatie tegen houden en het lichaam voorbereiden op negen maanden zwangerschap. We hebben het hier over progesteron en HCG. Het hormoon HCG wordt pas na de innesteling aangemaakt, maar progesteron is al eerder aanwezig. De werking van deze hormonen zorgen ook voor een aantal klachten die we zwangerschapsverschijnselen noemen. Hieronder lees je welke dit zijn.

Hoofdpijn na de bevruchting

Een van de vroege zwangerschapsverschijnselen na bevruchting is hoofdpijn. Sommige vrouwen hebben zelfs hoofdpijn tijdens de eisprong, maar ook direct na de bevruchting kan al hoofdpijn ontstaan.

Misselijkheid

Ook misselijkheid behoort tot de zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting. Vroeger werd gedacht dat zwangerschapsmisselijkheid of ochtendmisselijkheid tussen de oren zat, maar tegenwoordig weet men wel beter. Het wordt veroorzaakt door de werking van hormonen. De meeste vrouwen zijn misselijk tussen de 6 en 12 weken zwangerschap, maar soms begint dit al veel eerder. In sommige gevallen blijft het ook langer aanhouden en is het ernstig. Misselijkheid direct na de bevruchting is ook een veel gehoorde klacht.

Meer plassen

Het lijkt vreemd, want de baarmoeder is nog niet voldoende gegroeid om op de blaas te drukken. En toch moet je al vroeg in de zwangerschap vaker plassen. Hoe dit kan? Ook weer de schuld van hormonen, waardoor alle organen net iets anders gaan werken. De blaas kan hierdoor slapper worden, waardoor er eerder aandrang gevoeld wordt.
Voormelk uit tepels

De meeste vrouwen zijn er trots op: hun boezem wordt groter tijdens de zwangerschap. Dit kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan en is een echt zwangerschapsverschijnsel na de bevruchting. Ze voelen voller en zwaarder aan en zijn soms ook echt zichtbaar groter. Later in de zwangerschap kan er zelfs wat voormelk uitlopen. Dit is witgeel van kleur.

Duizeligheid – duizelig gevoel

Tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk soms dalen, waardoor duizeligheid ontstaat. Bij een erg hoge bloeddruk kan ook duizeligheid ontstaan. Een lage of hoge bloeddruk is geen gevolg van de bevruchting. Toch zijn sommige vrouwen om onbekende reden duizelig na de bevruchting. Of dit met de bloeddruk te maken heeft, is onbekend. Soms heeft het te maken met vermoeidheid.

Vermoeidheid

Doordat het niveau aan progesteron na de bevruchting erg hoog blijft, kan er vermoeidheid ontstaan. Sommige vrouwen merken hieraan dat ze zwanger zijn. De vermoeidheid kan zelfs zo erg zijn dat werken lastig wordt. Sommigen vallen overdag in slaap wanneer ze even gaan liggen.

Witte afscheiding

Na de bevruchting kan de afscheiding verhoogd zijn. Deze is wit en melkachtig. De afscheiding begint vaak rond de eisprong en kan gedurende de zwangerschap aan blijven houden. Wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden verandert deze afscheiding weer en wordt minder. Het aan blijven houden van de witte afscheiding is voor veel vrouwen dus een teken van zwangerschap.

Roze afscheiding of lichte bloeding

Na de bevruchting begint de eicel haar reis naar de baarmoeder. Wanneer de eicel uit voldoende cellen bestaat door middel van celdeling, kan deze gaan innestelen. Dit gaat gepaard met wat bloedverlies omdat er een bloedvaatje kan scheuren. Dit geeft een roze afscheiding tot enkele druppels rood bloedverlies. Soms is de bloeding zelfs nog heviger en lijkt het op een lichte menstruatie.

Geen menstruatie

Een belangrijk zwangerschapsverschijnsel dat optreedt ongeveer twee weken na de bevruchting: het niet ongesteld worden. Er treedt geen menstruatie op omdat hormonen dit tegen houden. De bevruchte eicel heeft zich ingenesteld en moet behouden blijven. Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen het sein om een zwangerschapstest te doen. Op dat moment is er voldoende HCG in de urine aanwezig om middels een test te meten. Sommige gevoelige testen kunnen al enkele dagen eerder HCG aantonen.

Dit zijn de best verkochte vroege zwangerschapstesten (bestel er direct een: morgen in huis).

Andere verschijnselen of symptomen

De zwangerschap brengt meerdere symptomen of verschijnselen met zich mee. Deze zullen soms al direct na de bevruchting merkbaar zijn, soms ontstaan deze ook pas later in de zwangerschap. Belangrijke verschijnselen zijn:

   • Blauwe zichtbare aders in de hals of in het gezicht.
   • Sterker ruiken en sterkere smaak hebben, meer trek in ander voedsel.
   • Winderigheid, rommelende darmen en boeren laten.
   • Zweten of het hebben van opvliegers (nachtelijke zweetaanvallen).
   • Moeite met de stoelgang: vaak verstopping. Ook diarree komt voor.
   • Brandend maagzuur: kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan maar ontstaat vaak vanaf vijf maanden.
   • Vreemd gevoel in de baarmoeder: sommige vrouwen ervaren een soort plopjes in de baarmoeder, alsof de baby schopt. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kan dit nog niet het geval zijn, maar kan er we een soortgelijk gevoel ervaren worden.
   • Slaapproblemen komen ook voor. Dit kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Moeizaam inslapen, veel wakker worden en levensecht dromen zijn veel gehoorde klachten.
   • Menstruatieachtige buikpijn kan al vrij snel na de bevruchting ontstaan. Het lijkt erop of je ongesteld gaat worden maar dit is niet het geval.
  • Bandenpijn ontstaat soms al binnen de eerste drie maanden van de zwangerschap, maar treedt het vaakst op vanaf vier maanden zwangerschap. Er ontstaat een trekkerige of stekende pijn, vooral tijdens hoesten, niezen, bukken en tillen.

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.