Zwangerschapsuitkering/ bevallingsuitkering en werkloos

Wie werkt heeft bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Dit wordt bij de werkgever aangevraagd. Maar wat doe je wanneer je geen werk hebt? Wanneer je werkloos bent en een WW-uitkering ontvangt, dan vraag je verlof en een uitkering bij het UWV aan. Ook als zelfstandige kun je een uitkering bij het UWV aanvragen. Bij een tijdelijk contract zijn de regels weer anders. Ook kun je tijdens de zwangerschap werkeloos raken. Wij zetten alle feiten en regels op een rij.
Zwangerschapsverlof en uitkering

Iedere zwangere vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof. Dit bedraagt op zijn minst 16 weken. De vrouw mag tot maximaal 4 weken voor de uitgerekende datum door blijven werken. Na de bevalling heeft de vrouw 10 weken recht op zwangerschapsverlof. Hierdoor kan het totaal aantal weken verlof oplopen tot 18. De zwangerschapsuitkering is bedoeld om tijdens het zwangerschapsverlof toch inkomsten te hebben. Vrouwen die werken krijgen dit van de werkgever uitbetaald. Een zwangere vrouw met een eigen bedrijf komt in aanmerking voor een ZZP uitkering. Dit staat voor Zelfstandige en Zwanger regeling. Gedurende 16 weken is er recht op een uitkering.

Ik ben werkloos, heb ik dan ook recht op een uitkering?

Wie zwanger is mag door de werkgever niet zomaar ontslagen worden. Zwangere vrouwen worden hiertegen beschermd. Wanneer je zwanger bent of op zwangerschapsverlof bent mag de werkgever je zeker niet ontslaan. Dit geldt ook wanneer het zwangerschapsverlof nog geen 6 weken geleden is geweest. Heb je een tijdelijk contract en loopt het af, dan hoeft de werkgever het contract niet te verlengen. De zwangerschap mag echter nooit een reden zijn. Bij werkeloosheid heb je recht op een (tijdelijke) ww-uitkering, ook wanneer je zwanger bent.

Wanneer het contract afloopt heb je gedurende 16 weken recht op een zwangerschapsuitkering. Ook wanneer je zelf ontslag neemt heb je hier recht op. Voorwaarde is wel dat je binnen 10 weken na het ontslag moet bevallen. Wanneer je al een tijd een WW-uitkering krijgt, dan krijg je tijdelijk een zwangerschapsuitkering.

Ik zit in de bijstand

Zit je in de bijstand, dan krijg je geen zwangerschapsuitkering. Je bijstandsuitkering blijft gewoon doorlopen. Wij kunnen ons voorstellen dat je wel extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van de babykamer en babykleertjes. Het is daarom verstandig om tijdig te beginnen met sparen. Tweedehands babyspulletjes en babykleding zien er vaak nog prima uit en hoeven niet veel te kosten.
Verplicht tot solliciteren

Wanneer je een WW-uitkering krijgt of in de bijstand zit ben je in veel gevallen verplicht te solliciteren. Deze regels kunnen afwijken, bijvoorbeeld voor alleenstaande ouders met één of meer kinderen jonger dan 5 jaar. Dit geldt echter niet voor vrouwen die een WW-uitkering krijgen. Zwangerschapsverlof houdt in dat je tijdelijk niet hoeft te solliciteren. Het maakt hierbij niet uit of je een WW-uitkering op een bijstandsuitkering krijgt. Wanneer het zwangerschapsverlof eindigt ben je vanuit de WW-uitkering weer verplicht te solliciteren. Vanuit de bijstandsuitkering heb je deze verplichting niet, mits je een alleenstaande ouder bent.

Verschil tussen zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering

Er wordt ook wel vaker gesproken van een afzonderlijke zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. In de periode voor de bevalling heb je recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Dit gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag dat je uitgerekend bent. Na de bevalling heb je recht op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Dit bedraagt minimaal 10 weken. Wie eerder bevalt voordat het zwangerschapsverlof in gaat, heeft evengoed recht op 16 weken zwangerschaps-en bevallingsverlof, ook wat de uitkering betreft. Vrouwen die in de bijstand zitten hebben hier geen recht op, omdat er aan de uitkering niets verandert.

Solliciteren wanneer je zwanger bent

Je hebt altijd het recht om te solliciteren, zelfs wanneer je zwanger bent. Een potentiële werkgever mag jou niet weigeren op grond van jouw zwangerschap. In de praktijk is het echter vaak zo dat een werkgever niet zit te wachten op een zwangere werkneemster. De kans is namelijk groot dat zijn nieuwe werkneemster veel verlof aanvraagt, of misschien wel langdurig ziek wordt. Je weet tenslotte nooit van tevoren hoe een bevalling gaat verlopen. Ontslag mag ook niet.

Theoretisch gezien mag de werkgever jou dus niet op grond van jouw zwangerschap weigeren. In de praktijk zal de werkgever deze reden echter nooit aanvoeren. Wettelijk gezien hoef je een zwangerschap tijdens een sollicitatiegesprek niet te vermelden. Wel wanneer de zwangerschap een belemmering zou kunnen zijn, of wanneer je zwangerschapsverlof in zou moeten gaan.

 

Bronnen en informatie:
https://www.uwv.nl/particulieren/zwanger-adoptie-pleegzorg/zwanger-met-uitkering/ik-ben-zwanger-en-heb-een-uitkering/detail/zwangerschapsverlof-hoelang-en-wanneer
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/vraag-en-antwoord/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.