Zwangerschapstest negatief, geen menstruatie

De zwangerschapstest is negatief, de menstruatie blijft uit. Wat doe je wanneer je maar niet ongesteld wordt en de test ook geen positief resultaat geeft? Ben je dan zwanger of toch niet? Een lastige vraag, want meerdere factoren spelen hier een rol. Bijvoorbeeld of de test wel goed is uitgevoerd. Of je nou een dipstick of een cassette gebruikt, deze moet altijd op de juiste manier gebruikt worden. Ook inzicht in je menstruele cyclus is van belang.
Zwangerschapstest, welke kies je?

Er is veel te vinden op het gebied van zwangerschapstesten. Veel verschillende merken, maar ook in soorten is er veel keus. Zo is er de dipstick die veel gebruikt wordt in ziekenhuizen en medische centra. Voordeel hiervan is dat deze vrij goedkoop zijn en vaak per drie of vijf stuks verkocht worden. Nadeel is dat deze vaak minder mooi zijn om te bewaren. De cassette-zwangerschapstest is makkelijker vast te houden en mooier om te bewaren, maar is naar verhouding ook weer een stuk duurder. De meeste testen zijn meer dan 99 procent betrouwbaar, mits ze goed zijn uitgevoerd.

Positief resultaat

Iedere test geeft een controlestreep weer: hiermee lees je af of de test goed is uitgevoerd. Daarnaast verschijnt er een tweede streepje bij een positief resultaat. Bij de duurdere testen zoals Clearblue of Predictor verschijnt een smiley of de bewoording “zwanger”. Een positief resultaat betekent dat er sprake is van een zwangerschap. Heel soms wordt een positief resultaat verkregen terwijl er geen sprake is van een zwangerschap. Dit zien we bij bepaald medicijngebruik (vruchtbaarheidsproblemen) of bij een tumor. Gelukkig komen we dit soort gevallen zelden tegen. Een positief resultaat betekent overigens niet dat er geen miskraam zou kunnen optreden: hier kunnen wij geen uitspraak over doen. Ook kan er een positief resultaat ontstaan enige dagen tot zelfs weken na een miskraam.

Negatief resultaat

Bij een negatief resultaat is het precies andersom: er is géén sprake van een zwangerschap. In dit geval dat de menstruatie uiteindelijk gaan optreden. Maar wat doe je wanneer het resultaat negatief is, maar de menstruatie toch uitblijft? Hier kunnen diverse redenen voor zijn, die we hieronder zullen beschrijven.

Test te vroeg gedaan

Het klinkt heel cliché, maar veel vrouwen doen een zwangerschapstest te vroeg. Ze vinden het moeilijk om hun geduld te bewaren, waardoor de test te vroeg wordt uitgevoerd en nog niet voldoende hCG kan waarnemen. Het resultaat is dan negatief, terwijl er best sprake kan zijn van een zwangerschap. In dat geval zal er enkele dagen gewacht moeten worden voordat er een nieuwe test gedaan wordt. Met de vroege zwangerschapstest kan al enkele dagen voor de verwachte menstruatie getest worden. Inzicht in de menstruale cyclus is het belangrijkste in deze zaak. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar kan per vrouw verschillen. Afwijkingen tussen de 21 en 35 dagen zijn heel normaal. Wie gedurende een jaar precies bijhoudt wanneer ze ongesteld wordt, heeft al snel een beter inzicht in de menstruele cyclus.
Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus is een veel voorkomende reden voor het uitblijven van de menstruatie terwijl een zwangerschapstest toch negatief is. We kunnen stellen dat de menstruatie optreedt 14 dagen na de eisprong. Wanneer de eisprong op dag 14 optreedt, zal de menstruatie op dag 28 beginnen. Maar wanneer de eisprong pas op dag 21 optreedt, zal de menstruatie op dag 35 beginnen. Wie een onregelmatige cyclus heeft krijgt dus vaker te maken met een negatieve zwangerschapstest, omdat vooraf niet te voorspellen is wanneer de eisprong geweest is. Dit kan wel in de gaten gehouden worden middels ovulatietesten of de temperatuurmethode.

Overtijd en toch een negatieve zwangerschapstest

Houd jij je menstruele cyclus goed bij? Weet je wanneer je ongesteld had moeten worden? Is de test evengoed negatief? Dan kunnen er ook andere redenen zijn voor de negatieve test. Allereerst kan de test verkeerd zijn uitgevoerd. Let erop dat de verpakking niet beschadigd id bij het openen. Een beschadigde verpakking zorgt er immers voor dat de test niet meer betrouwbaar is. Daarnaast is het belangrijk om de test goed in de urinestraal te houden.

Te weinig urine kan een te zwakke hCG-meting betekenen. Hierdoor slaat de test negatief uit. Dit controleer je middels het controle-streepje. Wanneer deze niet verschijnt, is de test niet goed uitgevoerd. Gebruik in dit geval een nieuwe test. En daarmee komen we gelijk op ons derde punt: iedere zwangerschapstest kan maar één keer uitgevoerd worden. Daarna is deze niet meer voor hergebruik beschikbaar.

Uitblijven menstruatie: andere oorzaken

Soms ben je echt niet zwanger, hoe graag je dit ook zou willen. De zwangerschapstest is negatief en zal dat ook blijven zolang je niet zwanger bent. Maar waarom blijft de menstruatie dan uit? We hadden het eerder al over het inzichtelijk maken van de menstruale cyclus. Maar ook stress kan ervoor zorgen dat de menstruatie tijdelijk uitblijft. Ziekte, overgewicht, ondergewicht, sport, allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij het uitblijven van de menstruatie.

Wordt je gedurende langere tijd niet ongesteld? Dan heb je ook gedurende deze periode geen eisprong gehad. In dit geval is het raadzaam om een langs de huisarts te gaan. Begin zelf alvast met de temperatuurmethode. Meet iedere ochtend, voor het opstaan, de lichaamstemperatuur op. Houd deze goed bij in een schriftje. De arts zal hierom vragen en krijgt hiermee inzicht of er wel of geen eisprong heeft plaatsgevonden.

Bronnen en informatie:
http://www.ovulatie-berekenen.com/negatieve-zwangerschapstest-en-toch-zwanger/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.