Zwangerschapssuiker

Heb jij te maken met zwangerschapssuiker? Dit wordt ook wel diabetes gravidarum of zwangerschapsdiabetes genoemd. Het ontstaat vaak na de 20e week. Je hoeft niet direct in paniek te raken; het is een tijdelijke vorm van diabetes. Toch kan het tijdens een volgende zwangerschap weer terugkeren. We leggen je uit wat zwangerschapsdiabetes is, hoe het ontstaat en waar je rekening mee moet houden. Zo kom je op een verantwoorde manier de zwangerschap door.
Wat is zwangerschapssuiker?

Zwangerschapssuiker is een tijdelijke vorm van diabetes. Het komt bij ongeveer 1 op de 10 tot 20 zwangere vrouwen voor. Het is van tevoren niet te voorspellen wie er mee te maken krijgt. Wel is bekend dat het sneller terugkeer. Wie hier eenmaal last van heeft gehad, heeft 90% kans om het opnieuw te krijgen bij een volgende zwangerschap.

Het draait allemaal om insuline

Diabetes en dus ook zwangerschapsdiabetes heeft te maken met insuline. Bij diabetes werkt de stof insuline niet goed of wordt te weinig aangemaakt. Laten we eerst eens kijken wat insuline is en hoe dit door het lichaam gebruikt wordt.

Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier. Nadat het is aangemaakt wordt het aan het bloed afgegeven, zodat het zich door het lichaam verspreidt. Alle cellen in het lichaam zijn aan de buitenzijde voorzien van een soort uitkijkpost voor insuline. Wanneer insuline via het bloed langs komt, krijgt de lichaamscel een seintje. Hierdoor wordt een zogenaamde deur open gezet, waarmee bloedsuiker wordt binnengehaald. Insuline opent dus eigenlijk de deur van de cel om bloedsuiker op te nemen. Deze bloedsuiker is nodig als energiebron.

Insuline verlaagt de bloedglucose oftewel bloedsuikerspiegel. Zonder insuline wordt bloedsuiker slecht opgenomen in de cellen. Het gevolg is een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot verschillende klachten.

Symptomen van zwangerschapssuiker

Bij zwangerschapssuiker blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. Veel voorkomende symptomen zijn een extreme groei van de baarmoeder, vaak dorst hebben en veel moeten plassen. Niet altijd wordt zwangerschapsdiabetes opgemerkt. In bepaalde gevallen heeft een vrouw een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Dit is wanneer suikerziekte vaker in de familie voorkomt. Dit geldt ook bij vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad, ouder dan 35 jaar zijn of een grote hoeveelheid vruchtwater hebben. In deze gevallen is aanvullend onderzoek nodig. Bovenstaande symptomen of risicofactoren betekenen niet direct dat er ook sprake is van zwangerschapssuiker.

Hoe ontstaat zwangerschapssuiker?

Zwangerschapssuiker ontstaat door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Bepaalde hormonen remmen de werking van het hormoon insuline. Onder normale omstandigheden zal het lichaam op anti insuline hormonen reageren met de aanmaak van extra insuline. In sommige gevallen gebeurt dit niet. Er wordt geen extra insuline gemaakt en het suikergehalte in het bloed stijgt. Op dat moment spreken we van zwangerschapsdiabetes.

Is zwangerschapssuiker gevaarlijk?

In veel gevallen vormt zwangerschapssuiker niet altijd een bedreiging voor moeder en kind. Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak pas in de tweede helft van de zwangerschap. In deze periode zijn alle organen al gevormd. Dit betekent dat er geen groot risico op schade is. Toch kan zwangerschapssuiker af en toe gevaarlijk zijn. Bij de moeder is de bloedsuikerspiegel zeer hoog. Het suiker komt via de placenta bij de baby terecht. Het babylichaam gaat meer insuline aanmaken om deze suikers af te breken. Suikers worden omgezet in vet. Het gevolg is een snelgroeiende baby. Vrouwen met zwangerschapssuiker krijgen dan ook vaker een te zware baby.

Wat als je zwangerschapssuiker hebt?

Zwangerschapssuiker kan ook het risico op infecties vergroten. Dit is de reden waarom zwangerschapsdiabetes onder controle moet worden gehouden.

Andere risico’s van zwangerschapsdiabetes zijn het langzaam rijpen van de longen van de baby of een baby met te weinig suiker in het bloed.
Is zwangerschapssuiker erfelijk?

Benieuwd of zwangerschapssuiker erfelijk is? Diabetes komt vaker voor binnen bepaalde families. Het is een feit dat het dan ook meer voorkomt bij vrouwen waarbij normale diabetes in de familie voorkomt. Zwangerschapsdiabetes erft multifactorieel over. Dit betekent dat een erfelijke aanleg de oorzaak is. Bekende voorbeelden van multifunctionele ziektes zijn dementie, een open ruggetje en diabetes.

Hoe erg is zwangerschapssuiker?

We hebben hierboven al besproken wat de gevolgen van zwangerschapsdiabetes zijn. Omdat het soms gevaarlijk kan zijn voor de baby, is het belangrijk om dit onder controle te houden. Daarom bespreken we de diagnose en behandeling van zwangerschapssuiker.

Glucose test zwangerschap

Het begint allemaal met een glucose test tijdens de zwangerschap. Alleen zo kan zwangerschapsdiabetes ontdekt worden. Er zijn verschillende manieren om dit te testen. Voorheen werd er gebruik gemaakt van een urinetest. Tegenwoordig gebruikt de verloskundige een druppel bloed om de glucose te testen. Dit gaat met behulp van een apparaatje met een prikpen. Dit wordt ook wel de willekeurige bloedsuikertest genoemd. Daarnaast is er de glucosetolerantietest. De zwangere vrouw drinkt 50 tot 75 gram glucose. Gedurende 2 uur wordt regelmatig een bloedmonster afgenomen en gecontroleerd. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel is er sprake van zwangerschapssuiker.

Zwangerschapssuiker dieet voorbeeld

De beste manier om zwangerschapssuiker onder controle te houden is een zwangerschapssuiker dieet. Op zoek naar zwangerschapssuiker dieet voorbeelden? We hebben er een aantal op een rij gezet. Met de volgende tips kun je zelf aan de slag:

  • Eet zoveel mogelijk volkoren producten
  • Drink minimaal 1,5 liter water per dag
  • Eet minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag
  • Vervang gewone boter voor halvarine
  • Vervang vette kaas voor magere kaas
  • Kies voor magere vleeswaren zoals kipfilet, kalkoenfilet of ham
  • Eet dagelijks 3 tot 5 aardappelen of 150 tot 200 gram pasta of rijst
  • Vermijd pasta, pizza, pannenkoeken en andere producten met veel koolhydraten
  • Vermijd producten waar veel suiker in zit
  • Ga niet extreem op dieet tijdens de zwangerschap

Insuline toedienen

Wanneer het suikergehalte lange periode boven de 7 mmol per liter komt, is behandeling met insuline noodzakelijk. Insuline wordt toegediend via een dunne naald, in de huid van het bovenbeen of de buik. De diabetesverpleegkundige legt een zwangere vrouw uit hoe zij dit zelf kan doen.

Insuline injecteren is vrij eenvoudig dankzij de insulinepen. Kortwerkende insuline wordt onder de buikhuid geïnjecteerd. Bij zwangere vrouwen gebeurt het vaker in een arm of het dijbeen. Bij langwerkende insuline wordt gekozen voor injecteren in het been. Naast de insulinepen is het ook mogelijk gebruik te maken van een insulinepomp. Dit is een klein apparaatje dat dag en nacht verbonden is met het lichaam. De insulinepomp geeft op regelmatige basis een kleine hoeveelheid insuline aan het lichaam af. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel gedurende de dag vrij stabiel. De insulinepomp wordt vaker bij zwangere vrouwen voorgeschreven.

Zwangerschapssuiker, baby eerder halen

Moet bij zwangerschap de baby eerder gehaald worden? Of komt bij zwangerschapsdiabetes vroeger bevallen vaker voor? Zwangere vrouwen met zwangerschapssuiker hebben kans op een grotere baby of produceren meer vruchtwater. Soms is het nodig om het inleiden van de bevalling in gang te zetten. Hierdoor wordt de baby eerder geboren.

Waarom wordt de baby eerder gehaald of geboren? Dit heeft te maken met de groei van de baarmoeder. De baby is groter en er is meer vruchtwater aanwezig. Hierdoor rekt de baarmoeder snel op. Wanneer de bevalling 1 tot 2 weken voor de uitgerekende datum plaatsvindt, is er niet veel aan de hand. Begint de bevalling eerder dan 3 weken voor de uitgerekende datum, dan zijn nog niet alle organen gerijpt. Hierdoor zal de baby na de bevalling enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven.

Door zwangerschapssuiker kunnen er complicaties optreden. Dit zijn benauwdheid bij de baby tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Omdat de longen vertraagd rijpen kan dit bij een vroeggeboorte voor meer problemen zorgen.

Bronnen en informatie:
 
Zwangerschapssuiker
http://jababy.nl/zwangerschap/gezondheid/zwangerschapsdiabetes-zwangerschapssuiker/
Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.