Zwangerschapsmisselijkheid, wanneer en hoe zit dit met werken?

Tijdens de zwangerschap kan je last hebben van een misselijk gevoel, waarbij je soms ook moet overgeven. Zwangerschapsmisselijkheid, wanneer krijg je dit? De ene vrouw heeft dit alleen de eerste 12 weken van de zwangerschap terwijl de ander het 9 maanden lang heeft. Vaak komt het in de ochtend voor, maar kan ook in de avond of na het eten aanwezig zijn. De piek ligt vaak wanneer je hCG-peil omhoog schiet. Zwangerschapsmisselijkheid en werken kan lastig zijn. De werkgever moet hier rekening mee houden.Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Vroeger werd er gezegd dat zwangerschapsmisselijkheid tussen de oren zat. Het was maar ingebeeld en daardoor werd je misselijk. Inmiddels is al lang duidelijk dat zwangerschapsmisselijkheid een oorzaak heeft. Wat die oorzaak precies is, is nog niet altijd even duidelijk.

Wetenschappers houden het erop dat het hormoon hCG hier verantwoordelijk voor is. Dit hormoon wordt direct na de innesteling aangemaakt en zorgt voor de groei van de foetus. Ook houdt het de zwangerschap in stand. Zwangerschapsmisselijkheid, wanneer heeft HCG de meeste invloed? De hoeveelheid hCG stijgt gedurende de eerste 12 weken sterk. Rond de 16 weken zwangerschap neemt het weer af. We zien misselijkheid dan ook vooral tijdens de eerste 12 tot 16 weken optreden. Hier tussenin krijg je te maken met de zwangerschapsmisselijkheid piek.

Naast eerder genoemde oorzaak, spelen psychische en emotionele factoren ook een grote rol. Het is bekend dat je misselijk kan worden wanneer er stress of emoties optreden. Tijdens de zwangerschap zijn veel vrouwen hier vatbaarder voor: de hoeveelheid hormonen wisselen in razendsnel tempo en kan voor psychische of emotionele veranderingen zorgen. Hier kan je goed misselijk van worden.

Wanneer kan ik het verwachten en wat is de zwangerschapsmisselijkheid piek?

Al heel snel na de innesteling kan de eerste klacht zich voordoen. Vaak begint het met ochtendmisselijkheid. Dit betekent dat de misselijkheid ontstaat direct na het ontwaken. Een lege maag versterkt het gevoel van misselijk zijn. Na wat gegeten te hebben verdwijnt dit gevoel. Maar er zijn ook vrouwen die eerst moeten overgeven/ braken, voordat het misselijke gevoel verdwijnt.

De zwangerschapsmisselijkheid piek ligt vaak ergens tussen de 6 en 10 weken. Deze daalt tussen de 12 en 16 weken. De meeste vrouwen zijn er dan ook weer vanaf wanneer de eerste 12 tot 16 weken van de zwangerschap voorbij zijn. Maar in enkele gevallen blijft het de gehele zwangerschap aanhouden. We zien dit bij vrouwen waarbij het HCG-niveau hoog is, zoals bij een tweeling of meerlingzwangerschap. Deze dames hebben lang last van de zwangerschapsmisselijkheid piek. Soms is ook niet te zeggen waarom het bij de ene vrouw langer aan blijft houden dan bij de ander.

Zwangerschapsmisselijkheid en werken wordt moeilijk

Wanneer zwangerschapsmisselijkheid alleen in de ochtend voorkomt, dan is dit vaak snel te verhelpen door het drinken van een kop thee of het nemen van een licht ontbijt. Maar de misselijkheid kan ook in de avonduren optreden, vaak na het eten. Een volle maag speelt dan juist een rol.

Maar wat doe je bij zwangerschapsmisselijkheid en werken? Vaak worden hierdoor de werkzaamheden niet meer goed uitgevoerd of is de concentratie weg. Ook kunnen klanten soms moeilijk geholpen worden. De werkgever moet zich daarom bewust zijn van zwangerschapsmisselijkheid en werken,. Het is een vervelende kwaal is waar een zwangere vrouw niet zelf voor kiest. Vaak helpt het om gedurende de dag kleine porties te eten in plaats van drie grote porties op één dag. Tussendoor de mogelijkheid om iets te eten moet dus wel aanwezig zijn. Wanneer de klachten echt te ernstig worden, dan is het raadzaam de verloskundige of arts te raadplegen. Sommige vrouwen moeten zich zelfs ziek melden. Zwangerschapsmisselijkheid en werken gaan dan niet meer samen.Behandeling: zwangerschapsmisselijkheid homeopathie

Er zijn verschillende manieren om zwangerschapsmisselijkheid tijdens de zwangerschap te bestrijden. Een van deze methoden bij zwangerschapsmisselijkheid: homeopathie. Er wordt van homeopathie vaak gezegd dat dit een veilige methode van behandelen is, maar ook met producten uit de natuur moet voorzichtig worden omgesprongen. Wanneer ze op de juiste wijze gebruikt worden, zijn homeopathische middelen niet schadelijk. Een goede homeopaat zal de klachten goed beoordelen en hier een gerichte behandeling voor geven. Zelf kunnen er ook homeopathische middelen aangeschaft worden. Deze zijn veelal verkrijgbaar in de vorm van druppels, capsules of tabletten.

Een bekend middel bij zwangerschapsmisselijkheid homeopathie is Lobelia Pentarkan van VSM. Wanneer de klachten ernstig zijn en je veel moet overgeven, is het beter om het middel Ipecacuanha D6 te gebruiken. Tabacum D6 is geschikt voor zwangerschapsmisselijkheid, wanneer dit zonder braken is. Deze middelen zijn ook van het merk VSM (Dr. Vogel) verkrijgbaar. De betere apotheek alsmede ook de drogist verkoopt deze homeopathische middelen. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking of op de bijsluiter.

Medicatie bij zwangerschapsmisselijkheid

Een andere manier is om medicatie via de huisarts te verkrijgen. Dit is vooral van toepassing wanneer de klachten ernstig zijn. Bijvoorbeeld bij een zwangerschapsmisselijkheid piek. Bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid is er de kans op uitdroging. Dit moet ten alle tijden voorkomen worden. Het middel Emesafene werkt goed, evenals het middel Pyridoxine. De arts of verloskundige zal de zwangere vrouw altijd extra goed begeleiden. Wanneer de klachten ernstig worden dan is een ziekenhuisopname nodig. Hierbij wordt er vocht via een infuus toegediend. In dit vocht zitten ook suikers, zouten en vitaminen, zodat dit tekort aangevuld wordt.

Wat kun je zelf doen?

Vaak helpt het om bij ochtendmisselijkheid in bed een kopje thee te drinken of een licht ontbijtje te nemen. Wanneer je de gehele dag misselijk bent, is het beter om vaker klein porties te eten dan drie grote maaltijden. Hierdoor wordt de misselijkheid beperkt. Eet ook niet te vet, vooral niet in de avonduren. Hierdoor kan er namelijk zwangerschapsmisselijkheid in de avond en de nacht optreden.

Eet vooral datgene waar je zelf zin of trek in hebt en laat je niet leiden door wat anderen ‘gezond’ voor jou en je baby vinden. Het lichaam is zelf in staat de benodigde vitaminen en voedingsstoffen voor je baby te reserveren. Je kan tekorten eventueel aanvullen met vitaminepillen /preparaten. Vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken kunnen de zwangerschapsmisselijkheid verergeren. Laat deze dan ook liever staan.

Bepaalde kruiden helpen goed bij misselijkheid. Gember en framboosblad hebben bewezen dat ze de klachten kunnen verminderen. Gemberthee is ook een ideale manier om dit kruid binnen te krijgen. Bovendien wordt zo ook weer het vochttekort aangevuld bij veelvuldig braken.

Bronnen en informatie:
ikbenzwanger.com/ zwangerschapsmisselijkheid.php


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.