Zwangerschapsmasker voorkomen en speciale crème bij klachten

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma genoemd. Er ontstaan pigmentvlekken in het gezicht. Heb jij hier last van of ken je iemand met een zwangerschapsmasker? Gelukkig is hier een behandeling voor. Of deze behandeling nodig is, hangt af van de ernst van de klachten. Bekijk wat je kunt doen tegen zwangerschapsvlekken en hoe een zwangerschapsmasker verwijderen werkt.Hoe ziet een zwangerschapsmasker eruit?

Met een zwangerschapsmasker voel jij je niet echt prettig. Er ontstaan pigmentvlekken in het gezicht. Deze zwangerschapsvlekken zijn bruin gekleurd, vaak zichtbaar op het voorhoofd en de jukbeenderen. Daarnaast komen de vlekken ook voor rondom de ogen, op de kin en de bovenlip. Wist je dat deze pigmentvlekken zelfs in de nek en op de bovenarmen voor kunnen komen? De verkleuring ontsiert het uiterlijk. Daarom wordt er veel gezocht naar een goede behandeling. Lees ook hoe je zwangerschapsmasker voorkomen kunt.

Oorzaak van zwangerschapsmasker

Een zwangerschaps masker of melasma wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Tijdens de zwangerschap spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een belangrijke rol. We leggen eerst uit waar deze hormonen voor dienen.

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat tijdens de zwangerschap een belangrijke rol speelt. Oestrogeen zorgt voor de groei en ontwikkeling van de baby. Ook stuurt het de ontwikkeling van de placenta aan.

Progesteron is het andere vrouwelijke geslachtshormonen en zwangerschapshormoon. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies en de baarmoederwand zich voorbereiden op de innesteling. Daarnaast remt dit hormoon  LH en fsh. Hiermee wordt voorkomen dat er een nieuwe eicel tot rijping komt. Kortom, progesteron speelt vooral in het begin van de zwangerschap een belangrijke rol.

De hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de aanmaak van pigment. Weet jij al wat pigment is? Dit is een stof die de huid zijn bruine kleur geeft. Pigment beschermt de huid tegen beschadiging door UV zonnestralen.

Wat is zwangerschapsmasker?

De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen er soms voor dat er te veel pigment wordt aangebracht. Dit resulteert in het bekende masker in het gezicht. Zwangerschapsmasker voorkomen is beter dan genezen, lees daarom snel verder.

Symptomen zwangerschapsmasker

De zwangerschapsmasker symptomen zijn vrij duidelijk. Er ontstaat een donkere verkleuring in het gezicht. Dit heeft soms een typische vlindervorm, in andere gevallen komen de vlekken onregelmatig voor.

Verdwijnt melasma vanzelf?

Gelukkig voor de meeste vrouwen verdwijnt melasma na de bevalling vanzelf. Toch kan het voorkomen dat de pigment kleuring aanwezig blijft. In dit geval is behandeling noodzakelijk. Nog beter is om de symptomen zwangerschapsmasker voorkomen.Zwangerschapsmasker voorkomen

Kun je een zwangerschapsmasker voorkomen? Dit valt niet 100% uit te sluiten. Toch is het mogelijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg dat er geen verstoring van het pigment ontstaat. Allereerst bekijken we wanneer de klachten ontstaan. Het komt voornamelijk in het tweede en derde trimester voor. Bij een volgende zwangerschap is de kans op herhaling groter. Dit geldt ook voor vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken.

Zwangerschapsmasker voorkomen kan door de huid zo min mogelijk aan zonlicht bloot te stellen. Juist door zonlicht wordt de huid gestimuleerd tot de aanmaak van extra pigment. Heb je eerder last gehad van een deze klachten en wil je zwangerschapsmasker voorkomen? Vermijd direct zonlicht en bescherm je huid tegen de zon. Omdat dit in het gezicht vaak moeilijk is, kan er gekozen worden voor het dragen van een brede hoed. Ga niet in de volle zon zitten maar zoek de schaduw op. Smeer de huid goed in met een zonnebrandcrème. Hiermee kun je zoveel mogelijk een zwangerschapsmasker voorkomen.

Zwangerschapsmasker camoufleren

Zwangerschapsmasker voorkomen lukt niet altijd. Je kunt de verkleuring camoufleren. Hiermee zorg je ervoor dat de vlekken in het gezicht minder goed zichtbaar zijn. Camoufleren kan door gebruik te maken van een zwangerschapsmasker crème of make up. Kies voor een speciaal type cosmetica dat geschikt is voor gebruik op moedervlekken.

Onze tip:

Skinlight Whitening zwangerschapsmasker crème

Zwangerschapsmasker behandelen

Melasma behandeling is niet altijd nodig. In veel gevallen verdwijnt de verkleuring na de bevalling vanzelf. Wat te doen wanneer melasma na de bevalling aanwezig blijft? In dit geval kan er na de zwangerschap gekozen worden voor een zwangerschapsmasker behandeling.

Een goede behandeling is het aanbrengen van zwangerschapsmasker crème zoals hydrochinon crème. Hydrochinon is een stof dat donkere vlekken in de huid bleker maakt. Het wordt veel gebruikt bij donkere huidverkleuringen. Hydrochinion werkt binnen 4 tot 5 weken. Mogelijke bijwerkingen zijn een branderig gevoel of prikkeling. Ook een droge en geïrriteerde huid komt soms voor. Ben je overgevoelig voor hydrochinon, dan ontstaat er een jeukende huiduitslag. Zelden komt er een te sterke bleking voor. In dit geval is het beter te stoppen met hydrochinon zwangerschapsmasker crème.

Hydrochinon crème of zwangerschapsmasker crème is verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Je kunt ook uitkijken naar camouflagetherapie. Dit wordt gedaan in een speciale kliniek voor melasma of zwangerschapsmaskers. De pigmentvlekken worden behandeld met behulp van lasertechnieken of bleekcrèmes. Daarnaast is het belangrijk om de huid te blijven beschermen tegen UV licht van de zon. Behandelen van melasma met behulp van laser of bleek crème is in principe alleen nodig wanneer de klachten na de bevalling blijven bestaan. Overigens: zwangerschapsmasker niet zwanger komt ook voor.

Verkleuring op de benen

Hoewel de verkleuring voornamelijk in het gezicht voorkomt, kan het ook in de nek en op de armen ontstaan. In bepaalde gevallen komt het zelfs op de benen voor. Tijdens de zwangerschap worden oppervlakkige bloedvaten wijder en zijn duidelijker zichtbaar. Daarnaast kan onder invloed van zonlicht de huid verkleuren. Melasma kan dus op het hele lichaam voorkomen, maar ook op de benen. De behandeling hiervan is hetzelfde als bij vlekken in het gezicht. Gebruik bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker crème.

Bronnen en informatie:
Www.huidinfo.nl/m/melasma
Www.biodermal.nl
Www.apotheek.nl


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.