Zwangerschapscholestase

Cholestase betekent galstuwing. Bij zwangerschapscholestase is er sprake van galstuwing tijdens de zwangerschap. Het ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen. Toch krijgt niet iedere zwangere vrouw hiermee te maken. Het is belangrijk om te weten wat zwangerschapscholestase is en wat het betekent voor jou en je baby. Wist je trouwens dat het vaker in bepaalde families voorkomt? We leggen je uit hoe dat komt.
Uitleg over cholestase

Cholestase wordt ook wel galstuwing genoemd. Hierbij wordt de gal gestuwd, oftewel het kan niet goed doorstromen. Wat is gal eigenlijk? Dit is een vloeistof die door de lever wordt aangemaakt. Vervolgens wordt de gal opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten. De galzouten in de gal zorgen ervoor dat vetten eenvoudiger worden opgelost.

Bij cholestase kan de gal niet via de galgangen naar de darm. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering en afbraak van vetten niet optimaal verloopt. Daarnaast vindt er een opstapeling van galzouten plaats.

Wat is zwangerschapscholestase?

Gal kan er niet door doordat de galgangen een vernauwing of afsluiting vertonen. Deze afsluiting ontstaat als gevolg van een aangeboren afwijking, hepatitis, galstenen of een zwangerschap. In het laatste geval wordt het zwangerschapscholestase genoemd.

Oorzaak van zwangerschapscholestase

Waardoor ontstaat zwangerschapscholestase? Bepaalde zwangerschapshormonen zijn hier de oorzaak van. Daarnaast spelen erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol. Het is dus niet zo dat iedere zwangere vrouw hiermee te maken krijgt. Het is een combinatie van diverse factoren en komt in Chili en Bolivia vaker voor dan in andere landen. In Amerika komt het bij ongeveer 1 op de 300 zwangere vrouwen voor.

Dit percentage ligt veel hoger in Zweden, waarbij het bij 1 op de 100 zwangerschappen voorkomt. Het hoogste percentage ligt bij de aaraucanian-Indianen in Chili. Hier krijgt ruim 28% van de zwangere vrouwen te maken met zwangerschapscholestase. Zwangerschapscholestase ontstaat in de meeste gevallen in het laatste trimester van de zwangerschap.

Zwangerschapscholestase symptomen

Wat zijn de zwangerschapscholestase symptomen. Niet iedere vrouw merkt klachten op. Een van de belangrijkste symptomen is jeuk. Deze jeuk komt het vaakst voor onder de voetzolen en op de handpalmen. Daarnaast kan de jeuk ook op andere plaatsen op het lichaam aanwezig zijn. Bij 1 op de 10 vrouwen met zwangerschapscholestase treedt geelzucht op. Dit is het geel kleuren van het oogwit, tandvlees en de huid. Bij geelzucht komt ook een bleke ontlasting en donkerbruine urine voor.

Bultjes

Als gevolg van zwangerschapscholestase ontstaan er bultjes. Het gaat hier om kleine jeukende bultjes over het lichaam. Deze kunnen ontstaan op de enkels, de onderrug of de armen. Dit is een symptoom van zwangerschapscholestase. De kleinere of grotere galbulten verdwijnen niet zomaar. De bultjes zijn duidelijk herkenbaar door een arts, die al snel de diagnose zwangerschapscholestase stelt.

Bloedonderzoek verrichten

Wanneer het vermoeden op zwangerschapscholestase aanwezig is, zal de arts een bloedonderzoek verrichten. Hieruit volgende waarden, waarbij de arts kan zien of het hier ook daadwerkelijk van cholestase gaat.
Het is belangrijk om een bloedonderzoek te verrichten. Symptomen zoals jeuk komen namelijk ook bij andere zwangerschapsgerelateerde aandoeningen voor. Dit zijn onder andere pre-eclampsie, HELLP, acute leververvetting en hyperemesis gravidarum. Jeuk en bultjes kunnen ook voorkomen bij chronische hepatitis, cirrose, galstenen of het gebruik van medicatie. Pas na een juiste diagnose kan een behandeling in gang worden gezet.

Behandeling van zwangerschapscholestase

Vrouwen met zwangerschapscholestase moeten behandeld worden. Het komt voornamelijk in het laatste zwangerschapstrimester voor en kan tot complicaties leiden. Intensieve controle van de toestand van de baby is onderdeel van de behandeling. Bij problemen zal de arts overgaan tot het beëindigen van de zwangerschap middels inleiden. Dit is het geval wanneer de baby in voor slechte conditie laat zien.

Komt de zwangerschap bij een dicht bij een zwangerschapsduur van 37 tot 38 weken, dan zijn er weinig complicaties te verwachten.

Behandeling kan ook bestaan uit medicatie. Sommige vrouwen worden behandeld met UDCA, dat weinig bijwerkingen vertoont. UDCA vermindert de klachten van jeuk en galstuwing. Hiermee wordt ook het risico voor het ongeboren kind verminderd.

Risico voor de baby

Een verhoging van de hoeveelheid galzuren kan een risico vormen tijdens de zwangerschap. Zo is er een verhoogde kans op vroeggeboorte of sterfte van de baby. Daarom moet zwangerschapscholestase goed in de gaten worden gehouden.

Waarde zwangerschapscholestase

Er zijn in Nederland niet heel veel vrouwen die ervaring hebben met zwangerschapscholestase. Toch wordt er regelmatig gezocht op zwangerschapscholestase waarden. Omdat de galzouten elke 24 uur kunnen verdubbelen, kunnen de zwangerschapscholestase waarden in korte tijd snel stijgen. Bij een waarde boven de 10 zal de vrouw bij een zwangerschapsduur van 37 weken soms worden ingeleid. Soms komt het voor dat de waarde in korte tijd zo snel stijgen, dat het al snel de 300 of meer bereikt. Dit is een extreem zware vorm van zwangerschapscholestase. In dit geval wordt besloten de bevalling in te leiden. Hierbij wordt altijd gekeken naar het risico voor moeder en kind

Zwangerschapscholestase na bevalling

Blijft zwangerschapscholestase na de bevalling bestaan? Onder normale omstandigheden verdwijnen de klachten als jeuk na de bevalling. Hoe lang dit duurt, is voor iedereen weer anders. Het kan tot 2 maanden duren voordat de waarden weer normaal zijn.

Vrouwen die eerder te maken hebben gehad met cholestase lopen een verhoogd risico bij een tweede zwangerschap. Dit is ook het geval bij vrouwen die uit een familie komen waar cholestase vaker voorkomt.

Bronnen en informatie:
 http://nvog-documenten.nl/ index.php?pagina= /richtlijn/item/ pagina.php&id=27618 &richtlijn_id=878
 http://www.medischinfo.nl/ zwangerschap/artikelen/ Zwangerschapscholestase

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.