Zwangerschapsbegeleiding

Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsbegeleiding. Wat is zwangerschapsbegeleiding? Dit bestaat uit hulpverlening of coaching aan de zwangere vrouw. Van haptonomie, een cursus Zwangerfit of zwangerschapsyoga, het valt allemaal onder zwangerschapsbegeleiding. Doel is om je fitter te voelen tijdens de zwangerschap. Daarnaast wordt je voorbereid op de bevalling. Ontdek welke vorm van zwangerschapsbegeleiding het meest geschikt is voor jou.
Wat is zwangerschapsbegeleiding?

Met zwangerschapsbegeleiding voel jij je veel energieker gedurende de zwangerschap. Vroeger volgden veel zwangere vrouwen zwangerschapsgym. Tegenwoordig is dit naar de achtergrond geschoven. Er zijn veel meer vormen van zwangerschapsbegeleiding bijgekomen. Hiermee maak je zelf de keuze wat het beste bij jou past. Toch blijkt het niet altijd even makkelijk om tussen alle soorten te kiezen. We zetten alle opleidingen en cursussen hieronder op een rij.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

We beginnen met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Deze vorm wordt veel gekozen. Wat is haptonomie? Dit is een wetenschap die zich bezighoudt met direct lichamelijk contact, waarbij aanraking, voelen en de ontwikkeling van het gevoelsleven een rol speelt. Haptonomie is ontwikkeld door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman.

Tijdens haptonomische zwangerschapsbegeleiding leer je luisterend naar de baby te voelen. Contact tussen moeder en kind staat hierbij centraal. Dit gebeurt door middel van aanraking en het ervaren van emoties. De haptonomische cursus wordt samen met de partner gevolgd. Samen leren jullie met pijn om te gaan. Daarnaast is er ruimte voor uitleg over de zwangerschap en bevalling. Er worden oefeningen gedaan zoals het trainen van de bekkenbodemspieren.

Kinesist zwangerschapsbegeleiding

Een kinesist of kinesitherapeut is Belgische standaardtaal voor fysiotherapeut. Kinesist zwangerschapsbegeleiding wordt dan ook met name door Belgische lezers gezocht. Tijdens de prenatale kine wordt de zwangere vrouw op professionele wijze begeleid. De cursus prenatale kine bestaat uit verschillende zwangerschapslessen. Oefeningen die aan bod komen zijn bekkenbodemspier training, buikspiertraining, bekkenkanteling en houdingscorrectie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen, perstechnieken en verschillende houdingen om weeën op te vangen.

Prenatale kine wordt vaak gestart vanaf 5 maanden zwangerschap. Na de bevalling zijn er sessies postnatale kine. Deze starten 6 weken na de bevalling. Hierbij wordt aandacht besteed aan de bekkenbodemspieren, buik en rugspieren.

Iczo zwangerschapsbegeleiding

Iczo zwangerschapsbegeleiding is een cursus perinatale kinesitherapie. Deze cursus is geschikt voor iedereen die zwangere vrouwen wil begeleiden. Het is dus geen cursus of opleiding voor zwangere vrouwen zelf.

Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan anatomie, fysiologie en pathologie. Daarnaast wordt gekeken naar thuis bevallen, geboorte in het water en technische ingrepen tijdens de bevalling. Doel is om zwangere vrouwen goed te kunnen begeleiden, zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling. Er zijn verschillende opleidingen bij Iczo mogelijk. Dit betreft niet alleen zwangerschapsbegeleiding of kinesitherapie, maar ook bijvoorbeeld acupunctuur, massage of fysiologie. Het opleidingsinstituut Iczo heeft een campus in Antwerpen.

Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding

Heb je al eens gehoord van Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding? Dat klinkt behoorlijk eigenwijs, maar dat is het niet. Het gaat hier om zwangerschapsbegeleiding op een geheel eigen wijze. Het begin met de instructeur of begeleider, deze volgt een Eigen Wijze opleiding. Bij Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding leert de cursist om zwangere vrouwen en hun partner hun wijsheid en kennis te vergroten. De opleiding Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding is geschikt voor mensen die zwangere vrouwen goed willen begeleiden en voorbereiden tijdens de zwangerschap en bevalling. De opleiding bestaat uit meerdere studiedagen van gemiddeld 6 tot 8 uur per week.

Eigen Wijze zwangerschapsbegeleiding voor zwangere vrouwen is te volgen in verschillende plaatsen.

Zorgpad zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsbegeleiding onder de noemer zorgpad, wat betekent dat? Zorgpad wordt ook wel een zorgtraject genoemd. Dit zijn een aantal methoden die op elkaar afgestemd worden. Zorgpad zwangerschapsbegeleiding kan aangepast worden op de persoonlijke wensen en behoeften. Gemiddeld ziet zorgpad zwangerschapsbegeleiding er alsvolgt uit:

  • Eerste echo rond de 8 tot 10 weken
  • Intakegesprek verloskundige en termijnecho rond de 10 tot 12 weken
  • Kraamzorg regelen
  • Bloedafname
  • Oriënteren voor zwangerschapsbegeleiding rond de 15 weken
  • 20 weken echo
  • Geboorteplan maken rond de 30 weken
  • Liggingsecho rond de 35 weken
  • Advies over strippen of inleiden met 40 weken

Tussendoor bestaat zorgpad zwangerschapsbegeleiding uit routinecontrole, het beluisteren van het hartje en het maken van een echo. Ook het controleren van bloed en urine bij de zwangere vrouw horen hierbij.

Binnen zorgpad zwangerschapsbegeleiding komt de zwangere vrouw in contact met verschillende professionals. Dit zijn de verloskundige, echoscopiste, assistente, medewerker kraamzorg, verpleegkundige consultatiebureau, gynaecoloog en externe bureaus. Iedereen binnen de zorgpad zwangerschapsbegeleiding werkt samen.
Spirituele zwangerschapsbegeleiding

Heb je interesse in spirituele zwangerschapsbegeleiding? Dit is ook wel vindbaar onder de noemer holistische zwangerschapsbegeleiding of holistische bevalling. Spiritualiteit bij zwangerschap en geboorte kan voor meer rust zorgen.

Wat is spirituele zwangerschapsbegeleiding? Spiritualiteit heeft te maken met de geest, bovennatuurlijke krachten of religie. Bij spirituele zwangerschapsbegeleiding draait het allemaal om persoonlijke innerlijke ervaringen. Er zijn niet heel veel mogelijkheden met betrekking tot spirituele zwangerschapsbegeleiding. Op de website van Melipan vind je zwangerschapsbegeleiding vanuit spiritueel perspectief. Ook op de website van Sterrenkind en Biodynamischetherapie is informatie te vinden over spirituele zwangerschapsbegeleiding.

Zwangerschapsyoga

Een cursus zwangerschapsyoga is erg populair. Yoga betekenis verenigen of beheersen. Met yoga leer je de geest en je lichaam te beheersen. Een cursus zwangerschapsyoga bestaat uit meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook richt de cursus zich op een diepe concentratie. Er zijn verschillende vormen van yoga. Zwangerschapsyoga is hier een van.

Wat houdt zwangerschapsyoga precies in? Tijdens zwangerschapsyoga houd je je lichaam fit en bereid je je voor op de bevalling. Je vergroot je zelfvertrouwen met behulp van oefeningen. Zo blijf je gedurende de hele zwangerschap in balans. Zwangerschapsyoga is geschikt voor zwangere vrouwen en hun partner. Op verschillende locaties wordt zwangerschapsyoga gegeven. In nagenoeg iedere grote stad kun je terecht waaronder Maastricht, Rotterdam, Amsterdam of Leiden. Zwangerschapsyoga wordt mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

Zwangerschapszwemmen

Toch liever aanmelden voor zwangerschapszwemmen? Dit is te volgen in verschillende zwembaden. Let erop dat het zwembad een aangename temperatuur van rond de 32 graden heeft. Zwangerschapszwemmen is geschikt voor vrouwen met lichamelijke klachten. In het water ben je gewichtloos, wat het bewegen een stuk gemakkelijker maakt. Zwangerschapszwemmen kan gedurende de gehele zwangerschap. Wanneer de vliezen zijn gebroken mag je niet meer het water in.

Zwangerschapspilates

Dan is er ook nog een zwangerschapspilates. Eerst leggen we uit wat pilates precies is. Dit is een methode waarbij je het mentale vermogen gebruikt om de spieren te beheersen. Bij pilates draait het om concentratie, controle, ademhaling, precisie en centricity. Pilates laat overeenkomsten zien met yoga.

Zwangerschapspilates is een mooie vorm van bewegen tijdens de zwangerschap. Dankzij lichaamsbeweging verloopt de zwangerschap en de bevalling soepeler. Tijdens de zwangerschapspilates richt jij je op conditie, kracht en uithoudingsvermogen. Er wordt extra aandacht besteed aan de bekkenbodem. Zwangerschapspilates kan gedurende de hele zwangerschap gevolgd worden. Ook na de zwangerschap is pilates een veilige manier om het sporten op te bouwen.

De ouderwetse zwangerschapsgym

Nog steeds zijn er vrouwen op zoek naar de ouderwetse zwangerschapsgym. Dit is in bijna iedere stad of dorp te volgen. Zwangerschapsgym helpt ter voorbereiding op bevalling. Je doet bepaalde oefeningen met betrekking tot de bekkenbodemspieren en buikspieren. Met behulp van ademhalingstechnieken leer je hoe je weeën kunt opvangen. Ook ontspanningsoefeningen staan centraal. Daarnaast ontvang je advies over zwangerschap en geboorte. Zwangerschapsgym is te volgen in een groep van 10 tot 20 vrouwen. Voordeel hiervan is dat deze vrouwen makkelijk ervaringen en tips uit kunnen delen.

ZwangerFit

Uitleg over ZwangerFit bespreken we in een apart artikel: Wat is ZwangerFit?

Uitleg over Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck vermindert zwangerschapsgerelateerde klachten. De oefentherapeut is gespecialiseerd in gezond bewegen en richt zich specifiek op veranderingen door de zwangerschap. Zo wordt er speciale aandacht besteed aan bekkenpijn en rugpijn. Tijdens een cursus zwangerschapsmensendieck leer je niet alleen goed bewegen maar ook alles over de voorbereiding op bevalling. Dit wordt gedaan middels ademhaling, ontspanning en bevallingshoudingen.

Domus Medica

Wat is Domus Medica? In België is er de Domus Medica zwangerschapsbegeleiding. Domus Medica behartigt de belangen van huisartsen en huisartsenpraktijken.

Lief Portael

Op zoek naar zwangerschapsbegeleiding Lief Portael? Praktijk Lief Portael is gevestigd in België. Hier kun je terecht voor zwangerschapsyoga, kinesitherapie, haptonomische begeleiding of bekkenbodemtherapie.

Bronnen en informatie:
 https://www.vhzb.nl/zwangerschapshaptonomie

https://www.babyopkomst.nl/ article/ zwangerschapscursus-gym/

http://www.espcentrum.nl/ partners/ zwangerschapsbegeleiding/

http://www.fysioprins.nl/ specialisaties/ zwangerschapsbegeleiding/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.