Zwangerfit

Zwangerfit is een vorm van zwangerschapsbegeleiding en wordt door heel Nederland gegeven. Het gaat hier om een actieve vorm van groepsbegeleiding voor zwangere vrouwen. Ook pas bevallen vrouwen kunnen een cursus van Zwangerfit volgen. Blijf je graag actief tijdens de zwangerschap? Dan kan deze cursus geschikt zijn voor jou. We leggen uit wat Zwangerfit is en waarom het voor jou werkt. Ook bekijken we de kosten en locaties waar een cursus Zwangerfit wordt aangeboden.
Ontstaan van Zwangerfit

Zwangerfit is een geregistreerde merknaam. Het is een moderne vorm van zwangerschapsbegeleiding en vervangt de ouderwetse zwangerschapsgym. Het richt zich op zwangere en pas bevallen vrouwen.

Wat is Zwangerfit?

De cursus is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre en postpartum gezondheidszorg. Een hele mond vol, dat beseffen we ook. Belangrijk om te weten is dat er gespecialiseerde professionals achter deze cursus staan.

Wanneer kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor een cursus Zwangerfit kan vanaf een zwangerschapsduur van 16 weken. De cursus loopt door tot aan de bevalling. Vanaf 4 weken na de bevalling kan de vrouw weer deelnemen. De cursus wordt gehouden in groepen van ongeveer 10 personen. Afhankelijk van de locatie kunnen dit ook twee tot zes deelnemers zijn. Daarnaast is het mogelijk om individueel deze cursus te volgen.

Over de Zwangerfit opleiding

Is de vraag wat is Zwangerfit voldoende beantwoord? Dan gaan we nu dieper in op de inhoud van de cursus of opleiding. De cursus bestaat uit een combinatie van krachttraining en conditietraining. Daarnaast worden er ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen gedaan. Een les bestaat uit een gedeelte theorie en veel actief bewegen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van diverse fitnessapparatuur en oefenmateriaal.

Doel van de cursus is het versterken van de spieren en het vergroten van de conditie. Coördinatie en stabilisatie spelen een belangrijke rol. De cursus is ontwikkeld vanuit bekkenklachten bij vrouwen. Daarom wordt er aandacht besteed aan het bekken, de bekkenbodemspieren en de lage rug. Dit zijn belangrijke aandachtspunten tijdens de zwangerschap.
Mag de partner mee naar Zwangerfit?

Sommige vrouwen vinden het fijn wanneer de partner meegaat? Dit hoeft niet alleen lichamelijke ondersteuning te zijn, maar ook mentale coaching. Tijdens de cursus Zwangerfit zijn er speciale partnerlessen. Tijdens deze lessen mag de partner mee.

Intakeformulier Zwangerfit

Om in te schrijven voor een cursus Zwangerfit is een intakeformulier Zwangerfit nodig. De zwangere vrouw vult hier bepaalde gegevens in. Het gaat om de voornaam en achternaam, adres en woonplaats. Verder worden contactgegevens en geboortedatum gevraagd. Het intakeformulier Zwangerfit vraagt ook naar de zwangerschapsduur, uitgerekende datum en bepaalde details over eerdere zwangerschap en bevalling. Ook het doorgeven van medicijngebruik of medische klachten is belangrijk. Op deze manier kan de Zwangerfit instructeur rekening houden met beperkingen.

Ben je verplicht om het intake formulier Zwangerfit volledig in te vullen? Velden die met een rood sterretje zijn gemarkeerd, zijn verplicht. Daarnaast hoeven veel zaken niet verplicht te worden ingevuld. Toch kan dit handig zijn, vooral wanneer sprake is van bepaalde klachten. Meld het wanneer je last hebt van rug en bekkenpijn, zwangerschapsvergiftiging of hoge bloeddruk, vroegtijdige weeën of andere klachten. De intake Zwangerfit kan online verkregen worden. Informeer hiervoor bij de Zwangerfit cursus op jouw eigen locatie.

Kan ik alle oefeningen volgen?

De Zwangerfit oefeningen zijn door nagenoeg iedereen te volgen. Onder leiding van de Zwangerfit docent of Zwangerfit instructeur leer je alles over gezond en actief bewegen. Tijdens de oefening let je op je ademhaling, gelijk een goede oefening voor de bevalling. Zwangerfit oefeningen zijn een goede workout voor iedereen die actief wil blijven bewegen.

Omdat niet iedereen een cursus wil volgen, zijn sommigen op zoek naar Zwangerfit YouTube. Dit betekent dat Zwangerfit op YouTube te bekijken is. Toch is het altijd beter om te kiezen voor actieve deelname in een groep. Zo kan de instructeur je helpen met het uitvoeren van oefeningen. Ook leer je welke oefeningen je beter niet kunt doen, vooral niet tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Facebook Zwangerfit

Wil je meer weten over Zwangerfit? Meld je dan aan bij de Facebookpagina. Diverse locaties hebben hun eigen Facebookpagina opgezet. Volg de Facebook Zwangerfit pagina en ontdek de laatste nieuwtjes. We kunnen niet melden welke locaties hun eigen Facebookpagina hebben.

Welke locatie?

De Zwangerfit cursus is op vrijwel iedere locatie in Nederland te volgen. Van grote steden als Den Haag, Amsterdam of Groningen tot kleine dorpen, er is altijd een locatie bij jou in de buurt.

Zilveren Kruis en FBTO

Er wordt regelmatig gezocht naar Zwangerfit Zilveren Kruis of FBTO Wat heeft dit te maken met het cursusaanbod? Bepaalde zorgverzekeraars vergoeden een zwangerschapscursus. De vergoeding vindt in dit geval plaats vanuit de aanvullende verzekering. Informeer zelf of een zwangerschapscursus wordt vergoed door FBTO of Zilveren Kruis. Heb je een andere zorgverzekering zoals CZ, Menzis of Achmea. Ook deze kunnen een zwangerschapscursus mogelijk vergoeden.

We hebben zelfs een kort overzicht gemaakt met betrekking tot de vergoeding van een zwangerschapscursus. Hieruit blijkt dat onder bepaalde voorwaarden de volgende zorgverzekeraars Zwangerfit kunnen vergoeden:

 • Avero Achmea
 • CZ
 • De Amersfoortse
 • De Friesland Zorgverzekeraar
 • Delta Lloyd
 • Ditzo
 • Ik!
 • Interpolis zorgactief
 • IZA Zorgverzekeraar
 • IZZ Zorgverzekeraar
 • Nedasco
 • Ohra
 • ONVZ
 • Ozf Achmea
 • Salland zorgverzekeringen
 • Studenten goed verzekerd
 • UnitedConsumers VGZ
 • Univé
 • VGZ
 • VVAA zorgverzekering
 • Zilveren Kruis
 • Zorg en Zekerheid
 • Zorgdirect
 • Zorgverzekeraar UMC

Let op, staat je zorgverzekeraar ertussen, dan betekent dit niet dat je recht hebt op een (volledige) vergoeding. Dit hangt af van het gekozen verzekeringspakket. Soms heb je een aanvullende verzekering nodig zoals Excellent, optimaal of plus.

Staat jouw zorgverzekeraar er niet tussen? Geen paniek, ieder jaar beslissen zorgverzekeraars of ze een zwangerschapscursus vergoeden. Hierdoor kan deze lijst regelmatig wisselen. Houdt er dan ook rekening mee dat bovenstaande lijst misschien niet actueel is. Neem altijd contact op met je eigen zorgverzekeraar.

Bronnen en informatie:
https://www.topfysiotherapie.nl /praktijken/de-basis-weert/ diensten-en-specialisaties/Zwangerfit/
http://www.yvlo.nl/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.