Zwangere vrouwen met kanker hebben een betere toekomst dan vroeger

Jaarlijks krijgt 1 op de 1000 zwangere vrouwen de vreselijke diagnose kanker. Hierbij wordt borstkanker het vaakst vastgesteld. Dankzij betere behandelmethoden ziet de toekomst er van deze vrouwen positiever uit. Daarnaast overleven ook steeds meer baby’s de ziekte van hun moeder.

In heel Europa zijn er 2500 tot 5000 zwangere vrouwen die jaarlijks te maken krijgen met kanker. Een verschrikkelijke ziekte, omdat de vrouw al tijdens de zwangerschap een aantal behandelingen moet ondergaan. In het verleden was het dan ook kiezen tussen het eigen leven of dat van het ongeboren kind. Door verbeterde behandelingen treedt er minder snel schade aan de foetus up. Hierdoor overleven steeds meer ongeboren kinderen de behandeling. Daarnaast overleven zwangere vrouwen net zo vaak als niet zwangere patiënten, ook dat is goed nieuws.
Zwangere vrouwen worden vaker behandeld

In het verleden werd bij zwangere vrouwen met kanker vaak gewacht met behandeling tot na de bevalling. Het was in veel gevallen dan ook nodig om het kind vroegtijdig te halen. Steeds meer ziekenhuizen zijn ervan op de hoogte dat behandeling tijdens de zwangerschap voor weinig risico zorgt. Chemotherapie kan het DNA van de cellen beschadigen, wat vooral van invloed is op de ontwikkeling van de placenta. Dit verklaart ook waarom zwangere kankerpatiënten vaker een baby met een te laag geboortegewicht krijgen.

Nederlands kanker Instituut Amsterdam

Het onderzoek naar zwangere vrouwen met kanker en behandeling is uitgevoerd door het Nederlands kanker Instituut Amsterdam. Uit het onderzoek kwam naar voren dat behandeling van zwangere vrouwen redelijk veilig is, zowel voor moeder als kind. Het enige nadeel waren meer vroeggeboortes en een lager geboortegewicht.

Er komen niet zichtbaar meer miskramen bij behandelde vrouwen voor. Ook de baby’s vertonen niet meer afwijkingen dan onder normale omstandigheden. De kinderen van zwangere vrouwen met kanker zijn gevolgd tot hun derde levensjaar. Er is gelet op het functioneren van het hart zoals hartafwijkingen en het hoofd ten opzichte van andere kinderen in dezelfde leeftijdsgroep.

Borstkanker komt het vaakst voor

Van alle zwangere vrouwen met kanker werd borstkanker het vaakst gediagnoseerd. Dit kwam voor bij 39% van de 1170 onderzochte patiënten. Opvallend was dat gastro-intestinale kankers het hoogste risico gaven, terwijl schildklierkanker het laagste risico met zich meebracht. Uit het onderzoek komt ook een duidelijk advies: ziekenhuizen wordt aangeraden om de betrokken verloskundige bij de patiënten behandeling te betrekken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.