Zwanger van een andere man

Getrouwd of een vaste relatie en zwanger zijn van een andere man. In Nederland zouden 1.6 miljoen mensen buitenechtelijk zijn verwekt. Dit komt neer op 10 procent van de bevolking. Of deze cijfers daadwerkelijk zo hoog zijn, betwijfelen wij. Een zwangerschap die door een andere man verwekt is, is in veel gevallen een ongelukje. Juridisch zitten hier wel wat haken en ogen aan. Zo kan de wettelijke vader het vaderschap ontkennen. Maar meer nog is de vraag of je het de partner vertelt dat hij niet de echte vader is.
Eigen man is niet de vader van je kind

Het gebeurt vaker dan je denkt: de eigen man of vriend is niet de vader van het kind. Sommige mannen weten, dat, andere mannen niet. Uit een niet te verifiëren onderzoek blijkt dat ruim 10 procent van alle pappa’s een kind opvoedt dat niet van hen is, zonder dit te weten. Deze cijfers lijken ons erg hoog, in werkelijkheid zal dit een stuk lager liggen. Maar wat doe je wanneer je zwanger bent van een andere man?

 

Bewust of onbewust

Ten eerste is er de vraag of dit bewust of onbewust is gebeurt. Hoezo, hoor ik je denken. Nou, er zijn diverse redenen waarom je zwanger bent van een andere man. Zo kan je tijdens de zwangerschap de relatie verbreken of de man verbreekt de relatie. Ondertussen ontstaat er een nieuwe relatie. Het gevolg: zwanger van een andere man.

 

Maar het kan ook voorkomen dat je zwanger bent geworden va een andere man terwijl je midden in een relatie zit. Ook dit kan bewust of onbewust zijn gebeurt. Omdat jouw eigen man onvruchtbaar is bijvoorbeeld. Of per ongeluk, tijdens het vreemdgaan. En dan kan je als laatste nog gedwongen zijn tot handelingen die je niet wou. Doe hier altijd aangifte van.

 

Getrouwd en zwanger van een andere man

Helaas komt dit nogal eens voor. Je bent soms al jaren getrouwd of nog maar net (gelukkig) getrouwd. Er zijn diverse redenen om vreemd te gaan maar vaak zit het met de eigen relatie niet zo lekker. Zo kunnen er problemen zijn tussen jou en je man die niet zomaar op te lossen zijn. Veel ruzie of juist erg weinig tijd voor elkaar, tussen de lakens zit het niet meer lekker of je houdt niet meer van je man: allemaal redenen om het ergens anders te gaan zoeken. Overigens zoeken de meeste vrouwen niet bewust naar een andere man of een slippertje: het overkomt ze gewoon. Dit heeft te maken met hun eigen (foute) relatie: hierdoor staan ze makkelijker open voor nieuwe liefdes. Overigens een leuk weetje: vrouwen raken sneller zwanger van hun minnaar dan van hun eigen vaste partner.

 

Maar dan ben je plots zwanger van die andere man. Hoe ga je daarmee om? Vertel je het je eigen man of hou je het geheim?
Vertellen: eerlijkheid duurt het langst

Het klinkt heel cliché maar het is wel een feit: eerlijkheid duurt het langst. Nu je zwanger bent van een andere man, moet je jezelf de vraag kan stellen of het eerlijk is om dit geheim te houden. Voordat jouw eigen man zich gaat hechten aan het kind, deze gaat verzorgen en opvoeden en hier al zijn energie in gaat steken, heeft hij het recht om te weten of het kind wel van hem is. Natuurlijk zal dit nieuws als een klap in zijn gezicht komen. Of misschien heeft hij het wel zien aankomen. Ook de reacties kunnen verschillend zijn. De ene man zet het op een lopen terwijl de andere een oplossing probeert te bedenken. En dan zijn er nog mannen die het gewoonweg accepteren en de relatie willen voortzetten.

 

Geheim houden

Je kan het ook geheimhouden. Of dit eerlijk is tegenover je man of partner, moet je zelf bedenken. Wij vinden van niet, maar wij kunnen ook niet in andermans relatie kijken. De kans is wel aanwezig dat het geheim later alsnog uitkomt. Omdat het kind bijvoorbeeld wel erg veel op ‘de buurman’ lijkt of een afwijkende huidskleur heeft. Of omdat het schuldgevoel te groot wordt. Je relatie kan dan alsnog stranden.

 

Hoe zit het juridisch in elkaar?

Wanneer je getrouwd bent, is jouw man automatisch de wettelijke vader van ieder kind dat binnen het huwelijk geboren wordt. Dit geldt ook voor kinderen die biologisch gezien niet van hem afkomstig zijn. Wanneer de man weet dat het (ongeboren) kind niet zijn biologische kind is, kan de man een ontkenning van het vaderschap aanvragen. Ontkenning van het vaderschap is alleen mogelijk wanneer de vader niet op de hoogte was van de verwekker, bijvoorbeeld omdat zijn vrouw of partner hier niet eerlijk over is geweest. De vader moet dit binnen een jaar na bekendmaking doen. Overigens kan ook de vrouw dit doen, voor haar geldt dat dit binnen een jaar na de geboorte moet worden aangevraagd.

 

Bronnen en informatie:
Zwangerbuikkramp

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.