Zwanger en in de schuldsanering

Je bent zwanger & in de schuldsanering. De schuldsanering is bedoeld voor mensen met problematische schulden. Er kunnen zich in jouw geval twee situaties voordoen: je wordt zwanger terwijl je in de schuldsanering zit of je bent al zwanger en krijgt dan te maken met de schuldsanering. We begrijpen dat je graag wilt weten of dit van invloed is op je zwangerschap en bevalling. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aanschaf van de babyuitzet en babykamer? Daarnaast ontvang je na de bevalling kinderbijslag en kindgebonden budget. Dit kan van invloed zijn op het aflossen van de schulden of het leefgeld dat je ontvangt.
Wat is de wettelijke schuldsanering?

Voordat je in de WSNP terecht komt, gaat hier een langere periode aan vooraf. Je krijgt steeds meer moeite met het betalen van achterstallige rekeningen. Er ontstaan problematische schulden die je niet zelf kunt oplossen. Problematische schulden herken je aan:

  • Moeite met het betalen van vaste lasten
  • Er ontstaat een achterstand in betalingen
  • Post wordt niet meer geopend
  • Vrees voor deurwaarders
  • Sociaal isolement

Er zijn verschillende manieren om hulp te vragen. De budgetcoach brengt inkomsten en uitgaven in kaart en helpt met het aanvragen van huurtoeslag of belastingteruggave. Lukt het nog steeds niet om schulden af te betalen, dan vraag je hulp aan de schuldhulpverlener.

De schuldhulpverlener bekijkt alle schulden en neemt contact op met de schuldeisers. Er wordt een voorstel gedaan tot een minnelijk traject. Dit traject is vrijwillig en duurt 3 tot maximaal 5 jaar. De schuldeisers krijgen een betalingsvoorstel en moeten hiermee akkoord gaan. Na het traject worden achtergebleven schulden kwijtgescholden. Het minnelijk traject heeft alleen kans van slagen wanneer alle schuldeisers akkoord gaan.

Lukt dit niet, dan vraagt de schuldhulpverlener de rechtbank om WSNP oftewel wettelijke schuldsanering natuurlijke personen. Schuldeisers zijn verplicht om hieraan mee te werken. Dit traject duurt doorgaans 3 jaar. Na afloop ben je geheel schuldenvrij.

Zwanger worden wanneer je in de WSNP zit

De vraag is, mag je zwanger worden tijdens het WSNP traject? Tijdens de WSNP heb je een aantal verplichtingen, waaronder zorgen voor zoveel mogelijk inkomen. Een zwangerschap kan dit bemoeilijken, vooral wanneer je na de bevalling minder of niet gaat werken. In dat opzicht kan de rechter besluiten om de WSNP te verlengen.

Frustreer je het WSNP traject opzettelijk, dan kan de rechter de WSNP beëindigen. Op dat moment blijf je met schulden zitten. Tijdens het wettelijk traject ben je verplicht om een zwangerschap te melden aan de schuldhulpverlener of bewindvoerder.

Niemand kan jou verbieden om zwanger te worden tijdens de WSNP. Het is hierbij wel belangrijk dat je je houdt aan de gemaakte afspraken. Er mag niet gevraagd worden om een verklaring te tekenen waarin staat dat je niet zwanger zal worden. Zwanger in de schuldsanering is dus geen overtreding.

Je bent zwanger en raakt in de WSNP

Een andere situatie is wanneer je al zwanger bent en in de WSNP terecht komt. De zwangerschap is niet van invloed op het traject. Er wordt bekeken of en hoeveel je werkt. Je mag niet zomaar beslissen om na de bevalling minder of helemaal niet meer te gaan werken. Hierdoor ontvang je een lager inkomen, dat de situatie er niet beter op maakt. In het ergste geval wordt je uit de WSNP gezet. De rechtbank verklaart je failliet en schuldeisers kunnen beslag leggen op je inkomen of waardevolle bezittingen. Kijk dus uit met zwanger in de schuldsanering en maak weloverwogen keuzes.
Mag de schuldhulpverlener of bewindvoerder kinderbijslag inhouden?

Na de bevalling ontvang je ieder kwartaal kinderbijslag. Mag een bewindvoerder kinderbijslag inhouden? Mag de schuldhulpverlener kinderbijslag gebruiken voor het afbetalen van de schulden?

De kinderbijslag is bedoeld voor de verzorging van jouw kind of kinderen. Volgens het Burgerlijk Wetboek valt kinderbijslag niet onder de schuldenregeling. Naast het gebruikelijke leefgeld ontvang je ook de kinderbijslag. Ontstaat er een achterstand in de vaste lasten of rekeningen, dan mag de kinderbijslag worden aangewend voor het betalen van deze achterstanden. Zorg er daarom voor dat er geen achterstanden ontstaan.

De kinderbijslag kan wel worden ingehouden bij andere vormen van schuldhulpverlening. Maak hier onderscheid in, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Inhouden van het kindgebonden budget

Al het geld dat je tijdens de WSNP ontvangt wordt gebruikt voor het afbetalen van de schulden. Hierbij wordt rekening gehouden met het vrij te laten bedrag, een geldbedrag dat je iedere maand mag houden. De beslagvrije voet bedraagt 90% van de participatiewet norm, vroeger de bijstandsnorm. Naast dit bedrag wordt rekening gehouden met woonlasten en ziektekostenpremie, maar ook met het kindgebonden budget. Of je het kindgebonden budget geheel of gedeeltelijk mag houden, hangt af van je persoonlijke situatie en extra kosten zoals medische zorg op reiskosten naar het werk.

Hoe zit het met kinderalimentatie?

Heb je kinderen uit een eerdere relatie of ben je alleenstaand en zwanger? Dan ontvang je mogelijk kinderalimentatie. Dit bedrag wordt ingehouden door de schuldhulpverlener of bewindvoerder. Overigens doet ook de gemeente dit, ze brengen de ontvangen kinderalimentatie in mindering op de te ontvangen bijstandsuitkering. Voor de ex-partner is dit een pijnlijke zaak, deze is immers niet voor zijn kind maar voor de schulden van zijn ex aan het betalen.

Kan ik een babykamer en babyuitzet kopen?

Ben je zwanger & in de schuldsanering, dan heb je maandelijks niet veel te besteden. Graag wil je toch een babykamer en babyuitzet kopen. Mogelijk krijg je extra geld voor de aanschaf hiervan, neem hiervoor contact op met de schuldhulpverlener of bewindvoerder. Sta je onder bewind, dan mag je zelf geen financiële beslissingen maken. In dit geval is het altijd aan te raden om te overleggen met de bewindvoerder.

Kijk gerust rond voor een tweedehands babykamer. Een babykamer wordt gedurende korte periode gebruikt en is vaak in goede staat. Let alleen op met de aanschaf van een babymatras, deze kun je beter nieuw kopen. Ook tweedehands speelgoed, kleding en verzorgingsproducten kopen bespaart een hoop geld. De decoratie babykamer kun je zelf maken. Laat de schuldhulpverlener zien dat je bewust met geld omgaat. Als het mogelijk is, laat familie bijspringen. Vraag voor je verjaardag of met kerst liever een nieuw babybadje dan die dure parfum. Zo hebben jij en je baby optimaal plezier van al die mooie spulletjes, zelfs wanneer je in de WSNP zit.

 

Bronnen en informatie:
https://www.juridischloket.nl/schulden-en-incasso/schulden-oplossen/schuldsanering
https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/over-schulden/informatie-over-schulden/hoe-werkt-schuldhulpverlening
http://www.bureauwsnp.nl

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

2 comments

  1. Ik heb een vraag.
    Ik zit bijna 2 jaar in de wsnp mijn ex is zwanger van mij woont niet met mij samen en wilt het houden wat moet ik doen. We hebben samen een dochter van bijna 4 jaar. Nogmaals we wonen nier samen en ik zit alleen in het traject

    1. Je ex heeft in principe niks met jouw wsnp te maken. Zolang jij het kind niet erkent, ben je wettelijk niet de vader. Je ex (of jij) kan om een vaderschapstest vragen. Ben je de biologische vader, dan krijg je alimentatieplicht. Mogelijk kun jij geen alimentatie betalen nu je in de wsnp zit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.