Zwanger in de gevangenis

Hoe zit het wanneer je zwanger de gevangenis in moet? We bedoelen hier niet mee dat je zwanger bent en je vriend/ man in de gevangenis zit, maar dat je zelf een gevangenisstraf moet uitzitten. Je zal immers vroeg of laat moeten bevallen, en de kans is aanwezig dat je dan nog steeds gedetineerd bent. De vraag die vaak gesteld wordt is of je de baby bij je mag houden, en voor hoe lang. En wat er met je kindje gebeurt wanneer je jarenlang moet zitten. De Nederlandse en Belgische wetgeving kennen hier duidelijke regels over.
Zwanger worden in de gevangenis of er zwanger inkomen

Er zijn twee mogelijkheden: je kan zwanger worden terwijl je vastzit, of je was al zwanger ten tijde van de strafzaak. Zwanger worden terwijl je gedetineerd bent kan ontstaan wanneer man en vrouw een aantal avonden per week samen doorbrengen in een afgesloten ruimte, zonder toezicht. Het is dan niet ondenkbaar dat je zwanger zou kunnen worden wanneer er geen veiligheidsmaatregelen genomen worden.

Vrouwengevangenis

Een vrouwengevangenis verschilt van een mannengevangenis. Vrouwen lopen vaker tegen emotionele en psychische problemen aan. Wanneer een vrouw bijna weer op vrije voeten mag, neemt de spanning bij haar toe. Ze wordt onrustig, onzeker en twijfelt. Bij een man zie je dit zelden.

Medische hulp tijdens detentie

Krijg je verloskundige hulp tijdens detentie? Ja, ze wordt bij een verloskundige of gynaecoloog aangemeld. Onder leiding van twee of drie bewakers wordt je als zwangere vrouw naar het ziekenhuis of de verloskundige begeleid. Helaas gebeurt dit geboeid. Dit kan soms een vernedering zijn. Van te voren mag niet uitlekken wanneer de afspraak is, dit in verband met ontsnappingsgevaar. Binnen de penitentiaire inrichting is er vaak ook medische zorg en verpleging aanwezig. Hier kan je als zwangere vrouw terecht voor verschillende klachten. Ze kunnen medicijnen voorschrijven en eventueel doorverwijzen.

Bevallen in de gevangenis

Als zwangere vrouw hoef je niet binnen de gevangenismuren te bevallen. Vaak ga je twee weken voor de uitgerekende bevalling naar een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Hier verblijf je de periode voor de bevalling en gedurende de kraamtijd/ de eerste tien dagen samen met je baby. In het JvSZ zit je gedurende 23 uur achter gesloten deuren en mag je 1 uur per dag luchten. Wanneer de weeën beginnen wordt de partner gebeld. De officier van justitie moet toestemming geven om de partner aanwezig te laten zijn bij de bevalling. Dit moet vooraf aangevraagd worden. Je bevalt in het ziekenhuis, vaak het Haagse Bronovo ziekenhuis. Na de bevalling moet de partner snel weer weg en wordt je zo spoedig mogelijk weer overgebracht naar het JvSZ.
Mag je de baby houden of moet je deze afstaan?

Of je de baby mag houden of af moet staan hangt af van de omstandigheden. De zwangerschap wordt onderzocht door het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Deze zal uiteindelijk bepalen of het kind bij de moeder mag blijven. Tijdens de kraamtijd verblijf je met je baby in het justitieel medisch centrum. Er is een beperkte bezoekregeling. Na de kraamtijd wordt de pas bevallen vrouw terug overgebracht naar de gevangenis. Mét kind, als het AMK een positief advies heeft uitgebracht.

Hoe lang blijft baby bij moeder?

In de meeste gevangenissen mag de baby gedurende 6 maanden bij de moeder blijven, met een maximum van 9 maanden. Daarna gaat deze naar een pleeggezin of naar familie. Bij de penitentiaire inrichting in Peel mogen kinderen gedurende 4 jaar bij hun moeder verblijven. Dit is uniek in Nederland. Wanneer baby 10 weken oud is, gaat deze overdag naar een kinderdagverblijf buiten de gevangenis. Moeder volgt het normale dagprogramma. Moeder mag één keer komen kijken op het kinderdagverblijf. Latere communicatie verloopt via een schriftje. Wanneer de gevangenisstraf ten einde loopt, kan moeder naar huis of naar een opvanghuis. Daar zal zij herenigd worden met haar kinderen, al dan niet onder begeleiding.

Buitenland

In het buitenland, dus in andere landen, kan het soms heel anders geregeld zijn. Daar worden zwangere vrouwen soms tijdens de bevalling geboeid. Of mag het kind helemaal niet bij moeder blijven. Maar ook zijn er daar gevangenissen waar kinderen opgroeien in de gevangenis. Dit is per land anders geregeld. Er wordt naar gestreefd om overal ter wereld de omstandigheden voor zwangere en pas bevallen vrouwen in gevangenschap te verbeteren.

Gevolgen voor het kind

Kinderen met gedetineerde moeders hebben vaker last van problemen. Deze komen vroeg of laat opzetten. Vaak zitten deze vrouwen niet eens voor geweld tegen hun kinderen in gevangenschap, maar juist omdat ze hun gezin wilden redden. Bijvoorbeeld door financiële problemen en daardoor in de problemen geraakten. Vaak zijn het moeders die ook nog eens goed voor hun kinderen zijn. Kinderen snappen niet waarom hun moeder vast zit en kunnen hier problemen van ondervinden.

De omgeving van de gevangenis heeft geen positieve invloed op de opvoeding. Jonge baby’s die weggehaald zijn bij hun moeder groeien op in een pleeggezin. Ook dit kan psychische problemen bij het kind veroorzaken op latere leeftijd. Zwanger in de gevangenis? Niet ideaal, maar de overheid moet wel beter gaan kijken naar de belang van moeder en kind.

 

Bronnen en informatie:
http://www.indegevangenis.nl/?artikel=Een%20kind%20krijgen%20in%20de%20gevangenis

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.