Zwanger en hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk heet ook wel hypertensie. Tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk stijgen. Deze behoort vanaf de tweede helft van de zwangerschap eigenlijk te dalen. Hypertensie wordt niet altijd direct opgemerkt. Op de lange duur kan dit ernstige gevolgen hebben. Het hellp syndroom en pre-eclampsie staan in relatie met een te hoge bloeddruk. De verloskundige of gynaecoloog zal regelmatig de bloeddruk controleren. Aan de hand daarvan zal bekeken worden of behandeling noodzakelijk is.
Wat is de bloeddruk?

De term bloeddruk wordt vaak gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Aen andere benaming voor bloeddruk is tensie. Dit wordt weergegeven in de bovendruk en onderdruk. De bloeddruk staat voor de druk die op de vaatwanden wordt uitgeoefend. Het gaat hierbij om de aorta, dit is de hoofdslagader. Bij de bovendruk wordt de maximale druk weergegeven wanneer de linker hartkamer samentrekt. Bij de onderdruk wordt de minimum druk weergegeven wanneer de linker hartkamer zich met bloed vult.

 

Wat is een hoge bloeddruk?

Een goede bloeddruk ligt rond de 120 /80 mm hg. 120 is de bovendruk en 80 de onderdruk. Maak je geen zorgen wanneer je bloeddruk 140/90, ook dit is normaal. Bij een bovendruk vanaf 140 spreken we van hoge bloeddruk. Er staat dan te veel druk op de aorta wanneer de linker hartkamer zich samentrekt. Vanaf een onderdruk van 90 wordt ook gesproken van hoge bloeddruk.

 

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

De bloeddruk is nooit gelijk. Deze kan snel wisselen. Dat zien we vooral bij angst of inspanning. De bloeddruk stijgt dan. In het begin van de zwangerschap neemt het bloedvolume al snel toe. Hierdoor moet het hart iets sneller pompen. Toch is dit geen oorzaak voor een hogere bloeddruk. Deze daalt zelfs wat. Het lichaam weet zich snel aan te passen. De verloskundige meet bij iedere controle de bloeddruk. Soms stijgt deze tijdens het spreekuur. Dit kan doordat je de bloeddrukmeting spannend vindt. Heb je tijdens de eerste helft van de zwangerschap last van hypertensie, dan wordt je extra gecontroleerd. Een hoge bloeddruk speelt vooral tijdens de tweede helft van de zwangerschap een rol.

 

Oorzaken van hypertensie

Wanneer hypertensie tijdens de zwangerschap ontstaat kan dit een aantal oorzaken hebben. Hormonen zijn vaak de boosdoener. De ontwikkeling van de placenta speelt hier een rol in. Vaak wordt gedacht dat te veel zout eten ook een oorzaak is. Het klopt dat veel zout de bloeddruk kan laten stijgen. Dit zien we vooral bij vrouwen die regelmatig drop eten. Toch is dit niet de directe oorzaak, tenzij het zoutgebruik wel erg veel is. Waarom de ene vrouw wel een hoge bloeddruk krijgt en de ander niet, is niet altijd bekend. Erfelijke aanleg kan hier een rol in spelen. Had je voor de zwangerschap al last van een verhoogde druk in de bloedvaten, dan is de kans groot dat dit tijdens de zwangerschap erger wordt.

 

Symptomen of kenmerken

Hypertensie wordt niet altijd direct opgemerkt. Zo kun je hier lang mee rond lopen voordat de klachten naar boven komen. Vaak wordt hypertensie tijdens een bloeddrukmeting opgemerkt. Een van de belangrijkste symptomen is hoofdpijn. Deze voel je vooral in de ochtend en met name in het achterhoofd. Andere kenmerken zijn duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen. Heb je last van een vervelende piep in de oren, dan kan dit ook te maken hebben met hypertensie. Het is soms lastig om te bepalen of je last hebt van een te hoge bloeddruk. Ga bij twijfel altijd langs de arts of verloskundige. Deze kan een bloeddrukmeting uitvoeren.

 

De gevaren van een hoge bloeddruk

Een langdurige hoge bloed druk kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Het hart moet bij hypertensie extra werken. Hierdoor kan de spier van de hartkamer dikker worden. Dit heeft soms hartfalen als gevolg. Hart en vaatziekten worden het meest gezien bij hypertensie. Ook is er meer kans op een hersenbloeding of nierfalen.

 

Hypertensie tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind. Zo kan de bloedtoevoer naar de placenta slechter worden. Hierdoor groeit de baby minder goed. In ernstige gevallen gaat de conditie van het kind snel achteruit.
Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging

Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kan er zwangerschapsvergiftiging of pre eclampsie ontstaan. Hierbij is er sprake van eiwitverlies in de urine. Dit is een teken dat de nieren niet goed werken. Symptomen kunnen lang uitblijven. Ook kun je in korte tijd snel ziek worden. Pre-eclampsie moet altijd behandeld worden.

 

Een ernstige vorm van pre eclampsie is eclampsie. Naast een hoge bloeddruk ontstaan er ook stuipen. Voorafgaande aan deze symptomen kun je last krijgen van hevige hoofdpijn. Ook kan het zijn dat je wazig gaat zien. Bij eclampsie is opname in het ziekenhuis altijd nodig.

 

Het hellp syndroom

Help staat onder andere voor hemolyse. Dit is de afbraak van rode bloedcellen in het lichaam. Er ontstaat een laag aantal bloedplaatjes en verhoogde leverenzymen. Het hellp syndroom kan zeer ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. Uit het verleden blijkt dat vrouwen met pre-eclampsie of het hellp syndroom vaak al enige tijd rondlopen met psychische klachten.

 

Een hoge bloeddruk voorkomen

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk te voorkomen. Zwangere vrouwen doen er goed aan om op te letten met het gebruik van zout. Met name een gezonde leefwijze is belangrijk. Beweeg voldoende en eet gezond. Stress kan er voor zorgen dat de bloeddruk stijgt. Loop je met problemen rond, maak deze dan bespreekbaar. Zoek desnoods hulp.

 

Wat je zelf kunt doen wanneer de bloeddruk stijgt

Wanneer de verloskundige of arts opmerkt dat de druk in de bloedvaten stijgt, zal deze je advies geven. Vaak bestaat dit uit een zoutloos dieet en rust. Het is belangrijk om een paar uur per dag op de linkerzijde te liggen. Hierdoor stroomt het bloed beter naar de placenta. Dit is goed voor de baby.

 

Behandeling en medicijnen

Wanneer de verloskundige een stijging van de bloeddruk opmerkt, kan deze je doorverwijzen naar de gynaecoloog. In veel gevallen zal deze een hartfilmpje maken. Hiermee kan bekeken worden wat de conditie van de baby is. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe jouw eigen conditie is. Je blijft regelmatig onder controle staan. Soms is een opname in het ziekenhuis nodig. Soms worden er medicijnen voorgeschreven. Deze verlagen de bloeddruk. De medicijnen zijn veilig bij gebruik tijdens de zwangerschap. Hier wordt altijd rekening mee gehouden.

 

Bij pre-eclampsie, eclampsie of het hellp syndroom moet de bevalling soms vervroegd plaatsvinden. Ben je minder dan 32 weken zwanger, dan worden er corticostero├»den toegediend. Ze zorgen ervoor dat de longen van de baby sneller rijpen. Het inleiden van de bevalling vindt altijd in het ziekenhuis plaats. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van wee├źn opwekkende middelen. Ook kan de bevalling plaatsvinden middels een keizersnede.

 

Bronnen en informatie:
https://www.thuisarts.nl/hoge-bloeddruk
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hoge-bloeddruk/item32640

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.