Zwanger, hoesten en bloedverlies

Wanneer je zwanger bent krijg je te maken met allerlei kwaaltjes en zwangerschapsverschijnselen. De meeste zijn te verdragen en horen er nou eenmaal bij. Een bloeding komt ook vaak voor, maar dit is niet iets dat zwangere vrouwen als een symptoom van een zwangerschap zien. Hoesten en bloedverlies is een combinatie die we vaak zien. Door het hoesten kan er bloed uit de mond of de neus komen. Maar ook kan er een bloeding zijn die afkomstig is vanuit de baarmoeder, de baarmoederhals of de baarmoedermond.
Bloedverlies terwijl je zwanger bent

Al vroeg in de zwangerschap kan er wat bloedverlies optreden. Dit gebeurt vaak tijdens de innesteling en wordt dan een innestelingsbloeding genoemd. Ook later in de zwangerschap zien we wel vaker bloedverlies bij de zwangere vrouw. Op zich is dit in de meeste gevallen onschuldig, alhoewel wij begrijpen dat er zorgen kunnen ontstaan. Een bloeding die we apart willen beschrijven is het bloedverlies dat optreedt wanneer je moet hoesten. Er zijn verschillende vormen van bloedingen tijdens het hoesten: uit de mond, uit de neus en vanuit de baarmoeder(mond).

 

Hoesten en een bloedneus

Tijdens de zwangerschap treedt een bloedneus wel vaker op. Er stroomt meer bloed door het lichaam en adertjes zette wat meer uit. Hierdoor wordt de kans op scheurtjes in een adertje vergroot. Bij een verkoudheid treden verschijnselen op zoals hoesten, neusuitvloeiing (loopneus), niezen, hoofdpijn en soms wat lichte koorts. De oorzaak is te vinden in het verkoudheidsvirus. Het griepvirus zorgt weer voor andere verschijnselen: koorts, rillingen en zweten. Bij een flinke verkoudheid moet je veel snotteren (snuiten) en hoesten. Het kan dan gebeuren dat er wat bloed vrijkomt uit de neus. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde druk tijdens het snuiten en het hoesten. Hierdoor knapt er een klein bloedvaatje. Helderrood bloed is het gevolg. Alleen bij een ernstige bloedneus is het verstandig om in te grijpen. De neus kan dichtgeknepen worden en het hoofd licht voorover gebogen worden.

 

Bloed uit de mond

Ook kan er tijdens een flinke hoestbui wat bloed uit de mond komen. Dit is even schrikken, want wat kan er aan de hand zijn? Bij het slijm dat opgehoest wordt kan een klein stipje of zelfs een wat grotere streep bloed zitten. Het bloed is vaak afkomstig vanuit de luchtpijp. De oorzaak is dan een ernstige luchtweginfectie. Deze kan vanzelf overgaan, maar wordt soms ook behandeld met antibiotica. Het gaat hier om de veroorzaker: een virus of bacterie. Afhankelijk daarvan zal de arts een gepaste behandeling starten.

 

Het bloed kan ook afkomstig zijn vanuit de longen. In dit geval gaat het vaak om een longontsteking. Een ontsteking van de longen ontstaat wanneer een eerdere verkoudheid of griep verwaarloosd wordt, bijvoorbeeld door niet goed uit te zieken of voldoende rust te nemen. Zwangere vrouwen rennen nogal eens overmoedig rond, ook tijdens ziekte. Bovendien is het afweersysteem tijdens de zwangerschap lager dan normaal. Een longontsteking leidt uiteindelijk tot benauwdheid. De arts zal een antibioticakuur voorschrijven. Deze moet helemaal afgemaakt worden. Het kan enige tijd duren voordat een longontsteking geneest. Bovendien blijven er nog lang restklachten achter.

 

Wanneer het opgehoeste bloed afkomstig is vanuit de neus, gaat het om een gesprongen adertje in de neus. Dit hoeft verder geen behandeling. Zwangere vrouwen krijgen hier vaker mee te maken.
Bloed vanuit de baarmoeder, baarmoedermond en baarmoederhals

In veel gevallen krijgen zwangere vrouwen te maken met bloedverlies vanuit de baarmoedermond, de baarmoederhals of de baarmoeder wanneer ze hoesten. Geen vreemd verschijnsel voor ons, maar het is logisch jij je afvraagt waar dit vandaan komt. Immers, iedere vrouw houdt er rekening mee dat de kans op een miskraam aanwezig is. Bloedverlies kan namelijk duiden op een beginnende of dreigende miskraam.

 

De baarmoeder, maar ook de baarmoedermond, is tijdens de zwangerschap goed doorbloed. Er stroomt meer bloed door de bloedvaten dan normaal en vooral de baarmoeder wordt goed voorzien van vers bloed. Dit is ook nodig, want de groeiende baby moet iedere minuut voorzien worden van voedingsstoffen en zuurstof. Alleen dan kan de baby goed groeien en zich ontwikkelen. En juist die beter doorbloeding kan zorgen voor onschuldig bloedverlies.

 

In 20 tot 30 procent van alle zwangerschappen komt bloedverlies voor de 16e zwangerschapsweek regelmatig voor. Bedenk dat het hier in de helft van alle gevallen om iets onschuldigs gaat zoals bloedverlies door hoesten. Vooral hard hoesten kan een bloeding uitlokken. De bloedvaatjes staan door de grotere doorbloeding onder hogere druk. Dit geeft ook druk op de vaatwanden. Bij hoesten wordt deze druk nog meer verhoogd. Het gevolg kan zijn dan er een scheurtje in de vaatwand ontstaat. Bloed lekt uit het gesprongen of gescheurde adertje.

 

Wat merk je ervan?

Helderrood bloedverlies is vaak het gevolg. Dit merk je op wanneer je naar het toilet gaat. Soms voel je zelfs wat nattigheid in je ondergoed. Vaak is het bloed vermengd met slijm waardoor het een roze kleur krijgt. Maar het kan ook zoals eerder gezegd helderrood zijn. Dit duidt dan op vers bloed. Het hoesten zelf kan overigens ook een vervelend gevoel in de buik geven. Soms doet het zelfs pijn en wordt bandenpijn uitgelokt. Dit is pijn die je voelt als een zeurderig of stekend gevoel, ter hoogte van de baarmoeder of aan de zijkanten.

 

Het bloed kan ook bruin van kleur zijn. We spreken dan van geroest bloed. Oud bloed ondergaat nou eenmaal een kleurverandering. Wanneer een adertje gescheurd is tijdens het hoesten, lekt het bloed hieruit weg. Bij een minimale hoeveelheid bloed zal dit bloed niet direct naar buiten vervoerd worden maar enige tijd blijven hangen. Ondertussen kleurt het bloed van rood naar bruin door de afbreek van cellen in het bloed. Het bloed dat nu naar buiten komt, heeft de typische bruine kleur. Vaak ruikt dit bloed ook sterker dan helderrood bloed. In alle deze gevallen is behandeling niet nodig en stopt het bloeden vanzelf weer.

 

Bronnen en informatie:
https://www.dokter.nl/forum/zwangerschap/146361-zwanger-en-hoesten/
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *