Zwanger en geen verzekering

Wanneer je zwanger bent krijg je te maken met veel medische kosten. Denk hierbij aan de verloskundige, de gynaecoloog, het ziekenhuis, de huisarts en de kraamzorg. Al deze kosten worden grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering van de ziektekostenverzekering. Soms zijn mensen hier niet voor verzekerd. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland woont of werkt of net verhuisd bent naar Nederland. Maar ook kan het zijn dat je de zorg niet kan betalen.
Wat is een verzekering?

Met een verzekering bedoelen we in dit artikel een zorgverzekering. Een zorgverzekering of ziektekostenverzekering werd vroeger ook wel het ziekenfonds genoemd. We onderscheiden de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Lees ook: welke zorgverzekering afsluiten, speciaal voor zwangere vrouwen.

Verplicht verzekerd

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet verplicht verzekerd zijn tegen ziektekosten. Deze kosten kunnen namelijk erg hoog zijn en het is niet de bedoeling dat mensen pas een zorgverzekering gaan afsluiten op het moment dat ze het nodig hebben. Daarom heeft de overheid besloten dat iedereen de verplichte basisverzekering moet afsluiten. Een aanvullende verzekering is vrijwillig en dus niet verplicht.

Soms hoef je geen ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor militairen die actief in dienst zijn. Of buitenlandse studenten die tijdelijk in Nederland verblijven. En dan hebben we nog de laatste groep: de mensen die een gemoedsbezwaar tegen de zorgverzekering hebben. Misschien behoor jij tot die laatste groep als je niet verzekerd bent. Hiervoor moet een ontheffing bij de SVB worden aangevraagd. Dit betekent niet dat je dan ook geen zorgpremie hoeft te betalen. Je betaalt in plaats daarvan een soort belasting, die gespaard wordt bij het zorginstituut Nederland. Wanneer je medische kosten hebt, wordt dat vanuit dit spaartegoed betaald. Wanneer het spaartegoed op is, moet je de rest zelf betalen.

In andere gevallen heb jij jezelf gewoon niet verzekerd. Omdat je het te duur vindt. Of omdat je nog niet zo lang in Nederland woont. Ook wanneer je wanbetaler bent (je betaalt een tijd niet), kan je uit de zorgverzekering gezet worden. Wanneer je geen gemoedsbezwaar hebt aangetekend én niet verzekerd bent voor ziektekosten, ben je strafbaar. Wanbetalers en onverzekerden wordt gevraagd zich alsnog aan te melden bij een verzekeraar. Doe je dit niet, dan kan de boete hoog oplopen. Bovendien vervalt je recht op medische hulp.

Zwanger en geen zorgverzekering

Zwangere vrouwen maken vaak hoge medische kosten. De hierbij aan de regelmatige bezoekjes aan de verloskundige en de huisarts. Of de begeleiding bij de bevalling. Soms is meer onderzoek of behandeling in het ziekenhuis nodig. Ook na de bevalling is er recht op kraamhulp. De meeste medische kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zoals de huisarts, verloskundige en bevalling. De kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering.
Kan de zorgverzekeraar mij weigeren als ik zwanger ben?

Ben je niet verzekerd, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk alsnog te doen. Voor de basisverzekering mag een verzekeraar je niet weigeren, ongeacht of je zwanger bent of niet. De aanvullende verzekering mogen ze wel weigeren. Het is in ieder geval zaak om minstens basis verzekerd te zijn. Zo voorkom je straks hoge medische kosten zoals de verloskundige die een zwangerschap met zich mee kunnen brengen.

Vergoeding kraamzorg

Vanuit de basisverzekering wordt maximaal 49 uur aan kraamzorg vergoedt. In 2015 is de eigen bijdrage 4,15 euro per uur voor thuiskraamzorg en 16 euro per dag voor een ziekenhuisopname zonder medische indicatie. Stel: je hebt 4 uur kraamzorg per dag gedurende 8 dagen. Je eigen bijdrage is dan in totaal 132 euro. Wanneer je niet verzekerd bent, zal je de kraamzorg helemaal zelf moeten betalen. Voor hetzelfde aantal uren en dagen betaal je dan al gauw 1.440 euro. Dat is een heel verschil. En dan hebben we het niet eens over de kosten van de huisarts verloskundige of alle andere medische kosten die je moet betalen wanneer je niet verzekerd bent.

De premie voor de basisverzekering bedraagt per maand tussen de 80 en 100 euro. Op jaarbasis ligt dit tussen de 960 en 1.200 euro. Je ziet dat één jaar verzekeren alleen al de kosten voor de kraamzorg dekt. De kosten voor volledige verloskundige zorg, dus tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed, bedragen ongeveer 1.200 tot 1.300 euro. Nog een jaar verzekeren en ook deze kosten zijn alweer volledig eruit gehaald.

Ik kan de basisverzekering niet betalen

Iedereen in Nederland moet verplicht verzekerd zijn voor ziektekosten oftewel medische kosten, ook kinderen verzekeren is verplicht. Dit houdt in dat de overheid ook ervoor moet zorgen dat iedereen het kan betalen. Dit gebeurt door middel van zorgtoeslag. Deze toeslag kan je krijgen wanneer je weinig of onvoldoende inkomen hebt. De overheid betaald dan een stukje mee aan de zorgverzekering, de basisverzekering. Alleenstaanden kunnen in 2016 maximaal 84 euro per maand aan zorgtoeslag krijgen. Wanneer de premie rond de 80-90 euro ligt, betaal je dus eigenlijk niks aan de verzwering. Voor samenwonenden/ gehuwden geldt een maximale zorgtoeslag van 161 euro per maand. Bedragen zijn bij benadering genomen.

 

Bronnen en informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-een-zorgverzekering-af-te-sluiten

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.