Zwanger geen symptomen

Het komt voor dat een zwangere vrouw geen symptomen of zwangerschapsverschijnselen heeft. Dit kan duiden op een naderende miskraam maar hoeft niet altijd het geval te zijn. De symptomen die bij een zwangerschap horen worden vaak duidelijk vanaf 4 weken zwangerschap oftewel 1 tot 2 weken na de innesteling. De innesteling is al een symptoom die aangeeft dat je zwanger bent. Maar wat betekent het als je helemaal geen symptomen hebt of deze plots minder worden of verdwijnen? Veel vrouwen maken zich dan ongerust.
Na de innesteling geen symptomen meer

De eerste echte symptomen van een zwangerschap ontstaan eigenlijk tijdens of na de innesteling. De bevruchting kan niet gevoeld worden en ook niet opgemerkt worden. Sommige vrouwen beweren van wel, maar hier is nooit enig bewijs voor gevonden. Wel reageren sommige vrouwen heftig op de hormonen die na de bevruchting worden aangemaakt.

De ovulatie kan je soms wel goed voelen. Er kan sprake zijn van een krampachtige pijn en soms ook wat bloedverlies. Niet iedere vrouw voelt de ovulatie (eisprong) evengoed: sommigen merken hier zelfs nooit wat van. Daarnaast kan een gevoel van zwangerschap soms ook ‘tussen de oren’ zitten. Iemand met een sterke kinderwens kan zo onbedoeld symptomen gaan voelen en deze toeschrijven aan een zwangerschap. Wanneer later blijkt dat ze echt zwanger is, zal er gedacht worden ‘ zie je wel?’ Maar wanneer blijkt dat ze niet zwanger is, worden de symptomen ook weer snel vergeten.

De 3 goedkoopste (maar goede) ovulatietesten:

 1. Ovulatietest Life Care – 5 Stuks: €7,39
 2. Sensitest ovulatie thermometer: €7,49
 3. Premium Ovulatietest -5 stuks: €9,95

De innesteling wordt door veel vrouwen wel opgemerkt. Soms kan je wat pijn voelen, een steek of een kramp. Vaker komen er wat druppeltjes bloed vrij tijdens de innesteling. Dit is niet ernstig: tijdens de innesteling raken wat bloedvaatjes beschadigd waardoor deze bloeden. Dit wordt ook wel eens opgemerkt als een roze afscheiding. Na de innesteling worden er hormonen aangemaakt die het lichaam voorbereiden op de negen maanden zwangerschap. Allerlei processen zoals de menstruatie en de eisprong worden stopgezet. Door die hormonen treden er typische symptomen oftewel zwangerschapsverschijnselen op.

Wat zijn zwangerschapsverschijnselen?

Onder invloed van hormonen verandert er veel in het lichaam. Dit heeft dan ook zijn uitwerking op allerlei lichamelijke, maar ook geestelijke processen. Zo zijn typische verschijnselen:

 • vaker moeten plassen als gevolg van hormonen maar ook door het groeien van de baarmoeder die op de blaas drukt.
 • Misselijk, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt dit vaak voor.
 • Het groter worden van de borsten. Soms komt er een melkachtige vloeistof uit de tepels.
 • Bandenpijn, kan al vroeg in de zwangerschap voorkomen.
 • Bloedverlies is niet altijd ernstig. Sommige vrouwen bloeden sneller en vaak zonder reden tijdens de zwangerschap.
 • Meer witte afscheiding of witte vloed.
 • Emotioneel
 • Sneller moe en vaker willen slapen
 • Meer honger

Andere zwangerschapsverschijnselen komen meestal later in de zwangerschap voor zoals rugpijn, last van het bekken, brandend maagzuur, vocht vasthouden, nesteldrang etc. Het hebben van zwangerschapsverschijnselen geeft geen indicatie van de zwangerschapsduur of het verloop van de zwangerschap. Daarnaast kunnen ook vrouwen die niet zwanger zijn last hebben van bepaalde symptomen zoals buikkramp, bloedverlies, misselijkheid, brandend maagzuur of andere klachten.
Plots minder worden van de symptomen

Het kan voorkomen dat je eerst vrij veel symptomen had of goed herkenbare symptomen, die plots veel minder worden. Het is logisch dat je je afvraagt waardoor dit wordt veroorzaakt en of de zwangerschap verder goed zal verlopen. Het hebben van typische zwangerschapsverschijnselen hangt nauw samen met de hoeveelheid HCG in je lichaam, een hormoon dat vooral door de placenta wordt geproduceerd. Hoe meer HCG aanwezig, hoe sterker de symptomen aanwezig zullen zijn. Sommige vrouwen maken veel minder HCG aan zonder dat hier een oorzaak voor te vinden is en hebben daardoor ook minder symptomen. Geen reden tot ongerustheid.

Een plotselinge daling van het HCG zorgt er ook vaak voor dat de symptomen minder worden. HCG daalt nooit zomaar plotseling, hier is altijd een reden voor. Een van de meest voorkomende redenen is een miskraam of dreigende miskraam. Het vruchtje of de foetus is afgestorven en de aanmaak van HCG wordt stopgezet. Dit geeft het lichaam het signaal om de zwangerschap af te breken. Als gevolg hiervan zullen er buikkrampen en bloedverlies optreden. Deze blijven aanhouden totdat de zwangerschap volledig is beëindigd.

HCG is dus verantwoordelijk

Na de innesteling geen symptomen hebben is dus geen reden tor paniek, nu we weten dat HCG hier verantwoordelijk voor is. De aanmaak van dit hormoon begint immers pas na de innesteling en wordt voornamelijk door de placenta aangemaakt. Tijdens de bevruchting is er nog geen placenta aanwezig en dus ook geen aanmaak van grote hoeveelheden HCG. Hoewel sommige vrouwen direct na de innesteling al last krijgen van de eerste symptomen, is het heel normaal dat de eerste echte kenmerken pas rond 4 weken zwanger (ongeveer 2 weken na de bevruchting) of zelfs pas later optreden.

Er zijn gevallen bekend van vrouwen die negen maanden lang niks merkte en niet wisten dat ze zwanger waren, hoewel die kans wel zeer klein is. HCG heeft niet continue een zelfde niveau. In het begin van de zwangerschap vermeerderd de hoeveelheid snel en kan iedere 36 tot 48 uur verdubbelen. Rond de tien weken is er een hoge piek bereikt. Daarna stijgt dit nog iets of blijft gelijk, om dan weer af te nemen. Zelfs na de bevalling of een miskraam blijft het HCG nog enige tijd in het lichaam aanwezig. Het is dan ook helemaal niet gek dat je nog enige tijd last kan hebben van bepaalde klachten of dat een zwangerschapstest nog positief aangeeft.

Moet ik mij zorgen maken?

De vraag is of je je zorgen moet maken wanneer symptomen verminderen of verdwijnen. Dit hangt ervan af of je eerder al duidelijke symptomen had. Is dit niet het geval, dan is het ook niet vreemd dat de symptomen (tijdelijk) nog niet zo sterk aanwezig zijn. Maar wanneer je echt duidelijke symptomen had die plotseling verminderen of verdwijnen, kan er iets aan de hand zijn. Vooral wanneer er bloedverlies optreedt of je buikkrampen hebt, is een bezoek aan de verloskundige zeker aan te raden. Deze kan je eventueel meer vertellen. Heft is overigens niet nodig om bij het minder worden van symptomen direct een arts of verloskundige te bezoeken. Symptomen kunnen soms met pieken en dalen optreden. Ook dit is heel normaal en verschilt sterk per vrouw en ook per zwangerschap.

Het is dus belangrijk voor jezelf uit te maken of er reden tot zorgen is. Het is eventueel handig om eerst telefonisch contact op te nemen met de verloskundige. Deze kan dan uit jouw verhaal opmaken of een afspraak de moeite waard is of dat afwachten misschien toch beter is. Bedenk dat een verloskundige een dreigende miskraam nooit kan voorkomen maar wel kan bekijken hoe de zwangerschap op dat moment verloopt. Hoe de zwangerschap verder verloopt kan niemand voorspellen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.