Zwanger en hartkloppingen

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap, we horen veel vrouwen erover. Soms al met 5 weken of 8 weken, soms pas later. Symptoom is het gevoel dat het hart in de keel klopt of het in de borst voelbaar is. Pijn op de borst of in de schouders, kaak of armen. Benauwdheid, kortademigheid, zweten , trillen, wanneer spreek je van hartkloppingen en wanneer van een hartinfarct. Belangrijk is om het verschil te herkennen.
Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Het lijkt er bijna bij te horen, hartkloppingen tijdens de zwangerschap. Ook kortademigheid is een veelgehoorde klacht. Hoewel het soms wel een beetje een typische zwangerschapskwaal is, moeten we ook vermelden dat niet alle hartkloppingen onschuldig zijn.

Oorzaken

Hoe ontstaan hartkloppingen? Hartkloppingen moeten niet verward worden met een hartritmestoornis. Het ontstaan van hart kloppingen kan verschillende oorzaken hebben, maar tijdens de zwangerschap komt dit voornamelijk dor de hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de schildklier harder gaat werken. Doordat de schildklier harder gaat werken, wordt ook de hartactie beïnvloed. Hierdoor kan er een opgejaagd gevoel ontstaan.

Tijdens de zwangerschap stroomt er ongeveer 1 liter extra bloed door het lichaam. Dit is volkomen normaal en zorgt ervoor dat de baby voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt aangevoerd. Ook afvalstoffen moeten verwijderd worden. Het hart moet dit bloed ook nog eens extra rondpompen, waardoor het harder moet werken. Dit kan dus ook een oorzaak zijn.

Stress is een uitlokkende factor. Door stress ontstaat er een tekort aan het hormoon serotonine en een teveel aan adrenaline en dopamine. Hierdoor kunnen er hartkloppingen ontstaan. Zwangere vrouwen ervaren vooral in het begin van de zwangerschap wel eens stress. Angst voor een miskraam kan hier kan de grondslag liggen. Ook aan angststoornis kan de veroorzaker zijn.

Koffie, thee, alcohol of chocolade zijn middelen die voor hartkloppingen kunnen zorgen. Deze middelen zijn opwekkend te noemen en zorgen ervoor dat het hart sneller gaat slaan. Ook kan er een opgejaagd gevoel ontstaan. Ook nicotine kan dit effect hebben. Wist je trouwens dat koorts ook een oorzaak kan zijn?

Bepaalde ziekten veroorzaken hartkloppingen. Maar ook kan er sprake zijn van een hartziekte of een hartritmestoornis. Het is belangrijk om dit tijdig te herkennen. Met hulp van medicijnen kan er vaak goed behandeld worden. Kortademigheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonen, die het ademcentrum in de hersenen verkeerde signalen doorgeeft. Maar ook kan kortademigheid veroorzaakt worden door een hartziekte of hartafwijking.

Symptomen

Hartkloppingen worden gevoeld als een onregelmatige en/of snelle hartslag of het overslaan van het hart. In feite slaat het hart niet over maar maakt een slag extra die gevoeld wordt. Dit gebeurt omdat de vorige slag eigenlijk te zwak was en het hart dit wil compenseren. Vaak wordt het hart in de keel gevoeld of is het extra goed te voelen op de borst. In ieder geval voel je bij hartkloppingen je eigen hart duidelijk slaan, in de keel of op de borst. Het lijkt soms wel alsof het hart ieder moment eruit kan bonzen.
Opmerkelijk is dat veel mensen met hartkloppingen ook een gevoel van angst of paniek ervaren. Dit kan zich uiten in een beklemmend gevoel op de borst, pijn op de borst, benauwdheid, zweten, trillen etc. Deze verschijnselen verdwijnen bij rust, bij geruststelling en soms na inname van een paracetamol.

Een hartinfarct is iets waar veel mensen bang voor zijn wanneer ze last krijgen van hart kloppingen. Dit is dan ook waar veel angst of paniekaanvallen vandaan komen. Een hartinfarct is te herkennen door pijn op de borst, uitstralend naar de schouders, kaken of rug. Dit kan eenzijdig of naar beiden zijden zijn. Deze pijn verdwijnt niet bij rust en ook niet na een aantal minuten. Paracetamol werkt niet bij een hartinfarct. Trillen, zweten, misselijkheid en kortademigheid zijn bijkomende symptomen.

Vaak is er voorafgaande aan een hartinfarct een periode van pijn op de borst oftewel angina pectoris. Deze pijn verdwijnt bij rust. De pijn is te omschrijven als een kramp die bedrukkend is en die onprettig aanvoelt, vaak midden op de borst. De pijn kan uitstralen naar kaak, schouders of armen. Het treedt in het begin vooral op bij inspanning, emoties, na een zware maaltijd of van een warme naar koude omgeving. Vrouwen hebben vaak minder duidelijke klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen, kortademigheid of benauwdheid en duizeligheid.

Hartkloppingen behandelen

Even rustig gaan zitten of liggen helpt om de kloppingen te verminderen. Inspanning kan het verergeren, staak dit dan ook even en neem rust. Even goed door de neus inademen en door de mond uitademen zorgt voor een betere ademhaling. Probeer bij stress ook een buikademhaling te hanteren: veel mensen gaan dan juist oppervlakkig ademhalen. Af en toe even wat lopen bevordert de doorbloeding en zorgt tevens voor wat ontspanning. Lezen is ook een goede afleiding.

Vermijd middelen als koffie, thee, alcohol en teveel chocolade. Dit kan hartkloppingen veroorzaken of verergeren. Sommige kruiden zoals die in chinees eten verergeren dit ook.

Bij hyperventilatie is het belangrijk om het niveau aan zuurstof weer normaal te krijgen. Je hebt teveel zuurstof in je bloed en dat moet minder. Adem rustig in en uit in een plastic zakje. Hierdoor wordt de concentratie zuurstof verlaagd. Je voelt je al snel weer beter. Probeer niet in paniek te raken, dit is nergens voor nodig.

Ervaar je serieus hartritmestoornissen, aanhoudende pijn op de borst, benauwdheid of andere klachten? Ga dan langs een arts. Het kan nooit kwaad eens naar je hart te laten kijken. Vrouwen die al hartklachten hadden kunnen hier tijdens de zwangerschap meer last van krijgen. Overleg altijd met de arts wanneer je hartmedicijnen gebruikt en zwanger wilt worden of zwanger bent.

 

Bronnen en informatie:
https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/hartkloppingen-zwanger/
https://www.babyopkomst.nl/article/duizeligheid/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.