Zwanger en duizelig

Ben je vaak of lang duizelig tijdens de zwangerschap? Sommige vrouwen ervaren al een duizeligheid vlak na de bevruchting. Echter gaan we het in dit artikel hebben over klachten die optreden tijdens de eerste weken, maanden en het einde van de zwangerschap. Je voelt je draaierig, licht in het hoofd, ziet sterretjes of ziet zwart voor de ogen. Je kan het gevoel hebben dat je flauwvalt. Allemaal symptomen. Wij benoemen een aantal oorzaken. En de mogelijke behandeling. Misschien helpen je deze om duizeligheid te voorkomen of te verminderen.
Duizelig gedurende de eerste weken zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Vaak wordt het ook al gedurende de eerste zwangerschapsweken waargenomen. In het begin kan er zeker sprake zijn van duizeligheid. Soms heb je dit zelfs al voordat je weet dat je zwanger bent. In de eerste maand wordt dit vooral veroorzaakt door hormonen. Die zorgen ervoor dat de bloeddruk wat daalt. Wanneer je plots opstaat, omhoog komt of een andere houding aanneemt dan kan je sterretjes zien. Soms zie je zwart voor de ogen en heb je het gevoel flauw te gaan vallen.

Ook nog misselijk

Duizeligheid en misselijkheid komen ook vaker samen voor. Dit zien we vooral in het begin en tegen het einde van de zwangerschap. Duizeligheid kan daarnaast gepaard gaan met zweten, vermoeidheid, bleek zien of een naar gevoel hebben. Ook nu weer is een lage bloeddruk vaak de oorzaak. Soms heb je een tekort aan ijzer in het bloed. Dit noemen we bloedarmoede. Ook dan kan je duizelig en misselijk tegelijkertijd zijn. Tegen het einde van de zwangerschap is de oorzaak vaak te vinden in de zwaardere baarmoeder. Vooral bij het liggen kan de baarmoeder een bloedvat dichtdrukken.

Duizeligheid na het eten

Na het eten stroomt er meer bloed naar de maag. Dit is nodig voor de spijsvertering. Hierdoor daalt de bloeddruk in het hoofd wat. Dit komt bij iedereen voor, zwanger of niet. Sommigen merken dit na het eten en moeten dan even rustig aan doen. Anderen hebben er amper of geen last van. Tijdens de zwangerschap is de bloeddruk vaak al wat lager. Wanneer deze na een maaltijd nog meer daalt dan voel je dit echt wel. Je voelt je draaierig, soms misselijk en je wilt echt even gaan liggen.
Oorzaken van draaierig zijn

Voel jij je vaak draaierig? Hierboven hebben wij al een aantal oorzaken besproken. In de meeste gevallen gaat het om een te lage bloeddruk. Dit wordt veroorzaakt doordat er bijvoorbeeld een ader wordt afgekneld. Of doordat het bloed tijdelijk meer naar de maag toestroomt (na een maaltijd). Een hoge bloeddruk veroorzaakt geen duizeligheid, tenzij deze wel extreem hoog is. Van een hoge bloeddruk merk je vaak weinig. Nog een oorzaak kan bloedarmoede zijn. Ook dit komt vaker bij zwangere vrouwen voor. Wist je trouwens dat je ook duizelig kan worden na een keertje hevig snuiten van de neus? Ook kan wordt het bloed even een andere richting uit gestuwt.

Flauwvallen wanneer je sterretjes ziet

De angst is vaak om flauw te vallen. Logisch, want wanneer je zwanger bent wil je niet op de grond vallen. Gelukkig komt dit in de praktijk niet zo heel veel voor. Voel jij je duizelig, zeg dit dan tegen je omgeving. Zoek ook een rustig plekje op en ga zeker even liggen of zitten. Zorg bij een lage bloeddruk ervoor dat je iets zouts eet en ook voldoende vocht binnen krijgt. Wanneer je echt het idee hebt om flauw te gaan vallen ga dan direct liggen en schakel hulp in.

Bloedarmoede behandelen

Bij bloedarmoede merk je dat je draaierig en vermoeid bent. Je hebt een tekort aan de rode kleurstof hemoglobine. Er kan minder zuurstof vervoerd worden. Zo heb je last van hartkloppingen, vermoeidheid, snel zweten, duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen. IJzergebrek of vitaminegebrek kan hier de oorzaak van zijn. De arts zal medicijnen voorschrijven, zoals staaltabletten. Hiermee wordt het tekort aangevuld.

Medicijnen tegen duizelig zijn

Gewoonweg medicijnen slikken tegen het duizelige gevoel werkt niet. Er moet altijd eerst naar de oorzaak gezocht worden. Ga bij langdurige of ernstige klachten daarom naar de huisarts of bespreek dit met je verloskundige. Sta niet te lang achter elkaar stil en maak regelmatig een wandeling. Zo wordt de bloeddoorstroming bevorderd. Eet ook regelmatig. Hierdoor blijft je bloedsuiker op peil. Probeer ook eens op de zij te slapen. Hierdoor verminderen veel zwangerschapsklachten.

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. Ik heb ook erg lang last gehad van vermoeidheid en dacht dit kwam doordat ik te weinig sliep. Vorige week kreeg ik de bloeduitslag binnen van mijn verloskundige en het blijkt dat ik een tekort heb aan vitamine D en ijzer. Dus dat wordt veel spinazie eten voor mij de komende tijd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.