Zwanger en bloedend tandvlees

Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met verschillende zwangerschapsverschijnselen. Bloedend tandvlees is een veelvoorkomend kenmerk. Dit wil echter niet zeggen dat het ook normaal is. Bloedend tandvlees kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de oorzaken en de juiste behandeling. Dit begint bij een goede mondhygiëne. Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is tijdens de zwangerschap zeker aan te raden.
Oorzaken bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees kan bij iedereen wel eens voorkomen. De oorzaak hiervoor is een ontsteking. In onze mond bevindt zich tandplak. Dit zijn etensresten met veel bacteriën erin. Het zijn juist deze bacteriën die voor een ontsteking kunnen zorgen. Tussen de tand en het tandvlees bevindt zich een opening. Dit wordt ook wel de pocket genoemd. Bacteriën kunnen hier makkelijk in nestelen. Ze zitten hier veilig en kunnen zich vermenigvuldigen. Er ontstaat een ontsteking. Op dat moment gaat het tandvlees bloeden.

 

Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met het hormoon progesteron. Hierdoor komen de bloedvaatjes van het mondslijmvlies meer naar boven te liggen. Het tandvlees zwelt op. Dit kun je zelf zien of voelen. Met name vrouwen die voor de zwangerschap vaker last hadden van bloedend tandvlees, lopen meer risico.

 

Het verschil tussen gingivitis en parodontitis

In het begin wordt een ontsteking nog gingivitis genoemd. Er is sprake van een ontsteking door tandplak. Het tandvlees bloedt en doet pijn. Gingivitis is herstelbaar. Bij een goede mondhygiëne verdwijnen de klachten.

 

Wanneer de ontsteking zich verder uitbreidt spreken we van parodontitis. Dit is vergevorderde tandvleesontsteking. Dit kan gevolgen hebben voor de algemene gezondheid. Zo komen de bacteriën steeds dieper, tot aan het kaakbot. Aantasting van het kaakbot is het gevolg. Hierdoor vallen tanden en kiezen uit. De bacteriën kunnen via de bloedbaan elders in het lichaam terecht komen. Dit kan leiden tot hartafwijkingen of een herseninfarct.

 

Spontaan bloedend tandvlees

Soms heb je last van spontaan bloedend tandvlees. Het kan zijn dat het tandvlees ergens is beschadigd is. Bijvoorbeeld door het eten van een hard stukje stokbrood. Of een beschadiging door een scherp voorwerp. Bekijk altijd de mogelijke oorzaak. Kleine beschadigingen herstellen vanzelf. Is het tandvlees rood en gezwollen, dan heb je te maken met een tandvleesontsteking. Laat dit controleren door de tandarts of mondhygiëniste.

 

Is bloedend tandvlees een zwangerschapsverschijnsel?

Er zijn een aantal verschijnselen of kenmerken waaraan je een zwangerschap herkent. Dat zijn onder andere vaker moeten plassen, ochtendmisselijkheid of hoofdpijn. Bloedend tandvlees is geen zwangerschapsverschijnsel. Het is eerder een teken van slechte mondhygiëne. Dat je hier snel mee te maken krijgt tijdens de zwangerschap, dat is een feit. Daarom is het belangrijk om je gebit en tandvlees goed te verzorgen.
Gingivitis stoppen of behandelen

Gelukkig is bloedend tandvlees wel goed te behandelen. Bij een ontsteking heb je last van bloedingen en pijn. Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit. Na enige tijd kan het zich terugtrekken. Dit is een normale reactie na een ontsteking. Gingivitus stoppen of behandelen kan door de tandvleesrand goed te poetsen. Zet de tandenborstel schuin op de tandvleesrand. Zorg dat de haartjes van de borstel de pocket in kunnen. Poets niet te hard. Hiermee beschadig je het tandvlees. Het gaat voornamelijk om de methode die je gebruikt.

 

Tijdens het poetsen zal je last hebben van pijn en bloedingen. Toch is het belangrijk om door te blijven zetten. Maak ook de ruimte tussen de tanden schoon. Dit doe je met een tandenstoker, flosdraad of ragertje. De tandarts of mondhygiënist kan laten zien hoe dit moet. Dit geldt ook voor de juiste poetsmethode.

 

Mag een zwangere vrouw naar de mondhygiënist of tandarts?

Ja, een vrouw die zwanger is mag gerust naar de mondhygiënist of tandarts. Dit is zelfs goed. De pockets of het tandvleesrandje wordt schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat bacteriën verdwijnen. Schrik niet wanneer er tijdens deze behandeling bloed vrijkomt. Na de behandeling zal het tandvlees gevoelig zijn. Dit verdwijnt na enkele dagen.

 

Parodontitis behandelen

Het is vaak moeilijker om parodontitis te herkennen. Dit komt omdat pijnklachten van gingivitis na enige tijd verdwijnen. Op de lange duur breiden bacteriën zich richting het kaakbot uit. Hier richten ze schade aan. Dit is in het begin pijnloos. Je merkt pas iets wanneer tanden en kiezen los gaan zitten. Vaak is het dan al te laat. Een professionele gebitsreiniging kan verdere problemen voorkomen. Dit gebeurt bij de tandarts of mondhygiënist. In ernstige gevallen zal de kaakchirurg een behandeling moeten starten.

 

Ontstoken tandvlees en vroeggeboorte

Een tandvleesontsteking vergroot het risico op een vroeggeboorte. Ook is de kans op een kind met een te laag geboortegewicht verhoogd. De Nederlandse maatschappij tot bevordering der tandheelkunde adviseert zwangere vrouwen om hun gebit goed te verzorgen. Een regelmatig bezoek aan de tandarts is geen overbodige luxe. Tandvleesontsteking kan goed behandeld worden. Wanneer dit voor de 35e zwangerschapsweek gebeurd kan dit het risico op vroeggeboorte verlagen.

 

Bronnen en informatie:
Bloedend tandvlees
https://www.tandeninfo.nl/bloedend-tandvlees/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.