Zwanger alcohol gedronken

Je bent zwanger en hebt alcohol gedronken. Per ongeluk, omdat je nog niets van de zwangerschap af wist. Iedereen weet dat alcohol slecht is voor de ontwikkeling van het embryo. Heb je alcohol de eerste week na de bevruchting gedronken, of wat later in de zwangerschap? Ontdek wat de eventuele gevolgen zijn.Per ongeluk alcohol tijdens zwangerschap

De meeste zwangere vrouwen moeten er niet aan denken om opzettelijk alcohol te drinken. Toch kan het gebeuren dat je per ongeluk alcohol tijdens de zwangerschap drinkt. Dit gebeurt vaak in het begin, bijvoorbeeld vlak na de bevruchting of tijdens de innesteling. In deze periode weet je nog niet dat je zwanger bent.

Is alcohol tijdens de bevruchting of innesteling schadelijk? Volgens veel verloskundigen niet. Dit heeft te maken met de bloedband met baby. Deze is er in het begin van de zwangerschap nog niet. Pas na 5 weken zwangerschap is er sprake van een bloedband. Op dat moment kan alcohol via het bloed van de moeder bij embryo of foetus komen.

4 weken zwanger en alcohol gedronken

De meeste zwangerschapstesten vertellen je pas rond je NOD dat je zwanger bent. Wil je al eerder zekerheid, doe dan een vroege zwangerschapstest. Afhankelijk van het merk kun je deze 3 tot 8 dagen vóór je verwachte menstruatie uitvoeren. Dit zijn de beste vroege zwangerschapstests:

Vroege zwangerschapstest die lage concentraties HCG waarneemt. Kan 7 dagen na de bevruchting gebruikt worden.

Strips die gebruikt worden in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Voor meer dan 99% betrouwbaar.

Hoge sensitiviteit teststrips. Te gebruiken 6 dagen voor de verwachte menstruatie.

Je hebt positief getest. Waarschijnlijk ben je 4 weken zwanger. Eigenlijk zou je blij moeten zijn, maar je denkt terug aan de alcohol die je gedronken hebt. Zoals eerder gezegd heeft dit waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen. Tenminste, als het bij dat ene glaasje wijn of biertje is gebleven. Geen bloedband Is immers geen vrijbrief om alcohol te drinken. Alcohol wordt door het lichaamsvocht opgenomen. Dit kan via de dooierzak bij de foetus terecht komen. Bij 5 of meer glazen alcohol loop je het meeste risico op schade bij het kind.

Hoe meer alcohol, hoe schadelijker

Vrouwen die veel drinken lopen lange tijd met alcohol in hun lichaam rond. De lever kan maar op beperkte snelheid alcohol afbreken. Wanneer alcohol lang in het lichaam zit, komt ook het ongeboren kind hier langer mee in aanraking. Dit zorgt voor een alcoholpiek die schadelijk is voor je kindje.

Hoeveel alcohol mag je drinken als je zwanger bent? Dit verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen zijn beter bestand tegen alcohol. Bij anderen is een kleine dosis al schadelijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat alcohol tijdens de zwangerschap nooit veilig is. Omdat iedereen anders hierop reageert, is het moeilijk om een absolute grens te leggen. Het risico op schade bij het ongeboren kind neemt toe bij meer alcohol drinken. Bij meer dan 5 alcoholische dranken per dag spreken we van zwaar gebruik. Deze vrouwen lopen het meeste risico.FAS syndroom, hoeveel alcohol?

FAS staat voor het foetaal alcohol syndroom. Dit is een aangeboren aandoening bij kinderen. Het ontstaat wanneer moeder tijdens de zwangerschap veel of regelmatig alcohol drinkt.

Het foetaal alcohol syndroom brengt een aantal symptomen met zich mee. Deze zijn direct na de geboorte zichtbaar:

 • Kleinere hoofdomtrek
 • Laag geboortegewicht
 • Smalle oogspleten
 • Extra plooi tussen het oog en de neus
 • Dunne bovenlip
 • Simpel gevormde oren
 • Gezicht is vaak platter
 • Korte wipneus
 • Onderkaak wijkt terug
 • Vaak hyperactief, autisme of ODD
 • Beschadigd hart, nieren of darmen
 • Beschadigd zenuwstelsel
 • Slaapproblemen
 • Houterig bewegingspatroon

Hoeveel alcohol veroorzaakt het FAS syndroom? Ook dit verschilt weer per persoon. Zo zijn er afwijkingen geconstateerd bij vrouwen die minder dan één glas alcohol per week drinken. Ook eenmalig stevig drinken kan FAS veroorzaken. Soms wordt het ook gezien wanneer de vrouw vóór de zwangerschap veel alcohol drinkt. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel alcohol schadelijk is. Het is wel een feit dat het risico op het foetaal alcohol syndroom het hoogst is gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Er is geen behandeling of genezing van het foetaal alcohol syndroom mogelijk. De psychische en lichamelijke aandoeningen zijn blijvend.

Alcohol en miskraam

Het drinken van alcohol kan een miskraam veroorzaken. Het foetaal alcohol syndroom leidt in 70% van de gevallen tot een miskraam. Bij het drinken van minder dan één glas per dag is het risico op een miskraam al verhoogd.

Alcoholgebruik in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan afwijkingen aan de hersenen of organen van het kind veroorzaken. Alcoholgebruik tussen 3 en 9 maanden zwangerschap kan leiden tot een groeiachterstand. Eenmaal opgelopen schade is blijvend.

Beste alternatief voor alcohol

Je houdt wel van een wijntje of pilsje maar wilt geen alcohol drinken. Een verstandige keus wanneer je zwanger bent. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor alcohol. Zo is er het alcoholvrij bier van diverse merken. Afhankelijk van het merk bevat het 0% tot maximaal 0,5% alcohol. Uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat Heineken, Budels Malt en Amstel de lekkerste alcoholvrije biertjes hebben.

Drink je graag cocktails? Een alcoholvrije cocktail is een prima alternatief voor alcohol. Deze mix je zoals je gewend bent, alleen laat je de alcoholische dranken eruit. Op het internet vind je diverse recepten voor alcoholvrije cocktails.

Geef je de voorkeur aan een alcoholvrije drank met een beetje pit, gebruik dan Ginger beer of gemberbier. Dit is een alcoholvrije frisdrank met een pittige smaak. Ook Pimento is een populair alternatief. Wie dit drinkt, ervaart een licht brandend gevoel met een warme gloed. Precies zoals we van sterke dranken gewend zijn. Proost!


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.