Zuiveringszout (baking soda) drinken als je zwanger bent

Zuiveringszout kent vele toepassingen. Jicht, aften, nierstenen en branden maagzuur worden vaak succesvol behandeld met baking soda. Daarnaast wordt het ook in het huishouden gebruikt, bijvoorbeeld bij het poetsen. Maar ook inwendig wordt zuiveringszout gebruikt. Ten eerste als rijsmiddel door het bakpoeder. Daarnaast zijn er mensen die ieder dag een halve tot een hele theelepel van dit poeder oplossen in een glas warm water en dit opdrinken.
Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout wordt ook wel baking soda of sodium bicarbonaat genoemd. Een andere benaming is natriumbicarbonaat. Natriumwaterstofcarbonaat wordt als zuiveringszout gebruikt, maar kent ook vele andere toepassingen. Maar waar wordt zuiveringszout voor gebruikt? Omdat het ook bekend staat als baking soda, wordt wel gedacht dat het bakpoeder is. Dat is het niet, maar het wordt wel als rijsmiddel gebruikt en dus door het bakpoeder gemengd. Het maakt gebak luchtig en zacht. Baking soda moet niet verward worden mat baking powder (bakpoeder) of gewone soda. Deze laatste, de soda dus, is niet voor consumptie geschikt. Gewone soda vind je in de supermarkt dan ook tussen de wasmiddelen of schoonmaakmiddelen, terwijl baking soda tussen de bakpoeders en bakmiddelen te vinden is. Herken het verschil!

Daarnaast wordt zuiveringszout voor vele andere toepassingen gebruikt zoals het wit maken van tanden, om het lichaam mee te scrubben en te ontdoen van dode huidcellen, als maagzuurremmer, tegen insectenbeten, ter verlichting van huidirritatie en jeuk, om bloemen langer houdbaar te maken, om geurtjes in de koelkast weg te nemen, om het toilet schoon te maken en nog vele andere huishoudelijke toepassingen. Bovendien wordt zuiveringszout ook gedronken.

Waarom zou je dit poeder drinken?

Zuiveringszout wordt vaak in water opgelost en gedronken. De vraag is waarom je dit zou drinken. Het wordt gebruikt om het lichaam te neutraliseren oftewel te zuiveren. De pH-waarden worden verhoogd en het behandelt allerlei kwalen zoals brandend maagzuur, urineweginfecties, blaasstenen en nierstenen, infecties, jicht, verkoudheid en griep. Mensen gebruiken het dus om gezonder te worden en te blijven. Vooral als maagzuurremmer is zuiveringszout populair. Het neutraliseert het zuur in de maag waardoor de klachten verdwijnen. Doordat het middel ook schimmels en bacteriƫn doodt, kunnen bepaalde ziektes hiermee bestreden worden. Wanneer de mond gespoeld wordt met zuiveringszout dan verdwijnen aften sneller. Ook wordt het gebruikt om het lichaam te ontgiften.
Wijze van gebruik

Dit poeder wordt opgelost in lauw tot warm water. Er mag niet meer dan 3.5 theelepels per 24 uur worden ingenomen. Voor mensen ouder dan 60 jaar geldt een maximale dosering van 3 theelepels per 24 uur. Deze maximale dosering mag niet langer dan 2 weken achter elkaar gebruikt worden. Beter is om je niet te houden aan deze maximale dosering, maar per dag een halve tot een hele theelepel in te nemen. Het poeder moet goed opgelost worden in een glas warm water. Er zijn mensen die er een paar druppels citroensap bij doen voor de smaak. Ook heeft citroensap nog gezondheidsvoordelen. Er wordt beweerd dat citroensap in combinatie met zuiveringszout bepaalde kankersoorten kan genezen of het risico kan verlagen. Omdat het hier niet om wetenschappelijke studies gaat, kunnen wij hier ook niet verder op ingaan.

Mag je het gebruiken als je zwanger bent?

Het is nog niet geheel bekend of er ook nadelige gevolgen aan het inwendige gebruik van baking soda zitten. Beter is om dit middel niet te gebruiken als je last hebt van een hoge bloeddruk, oedeem, ziekte van de lever of een laag kaliumgehalte in het bloed. Zwangere vrouwen kunnen het ook beter niet gebruiken. Wil je het toch gebruiken, wacht dan tot na de bevalling. Wanneer je borstvoeding geeft, kan het middel beter ook niet gebruikt worden. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van dit middel bij langdurig gebruik.

Afvallen

Zuiveringszout wordt ook vaak gebruikt om gewicht te verliezen of af te vallen. Vooral zwangere vrouwen of pas bevallen moeders vinden hun overgewicht een probleem en willen snel afvallen. Allereerst moet gezegd worden dat aankomen tijdens de zwangerschap een normaal verschijnsel is. Iedere vrouw komt wat kilootjes bij. Dit wordt veroorzaakt door het gewicht van de baby, de placenta, vruchtwater, zelf vocht vasthouden en wat extra lichaamsvet ter bescherming en reserves. Dit verdwijnt na de bevalling vanzelf weer, alhoewel het bij de ene vrouw soms wat langer duurt dan bij de andere. Borstvoeding kan hepen om sneller af te vallen. Teveel eten tijdens de zwangerschap is vaak de oorzaak van overtollig lichaamsvet na de bevalling. Het is een fabel dat je tijdens de zwangerschap voor twee moet eten.

Wie teveel zuiveringszout inneemt kan sneller diarree krijgen. Diarree helpt weliswaar het gewicht op de weegschaap omlaag te brengen, maar is geen effectieve manier om af te vallen. Geen enkele studie heeft bewezen dat zuiveringszout dan ook als middel gebruikt kan worden om gewicht te verliezen. Gebruik dit poeder dus niet om af te vallen, maar zie er hoogstens de andere gezondheidsvoordelen van. Daarnaast moet vermeld worden dat afvallen tijdens de zwangerschap nooit een goed idee is. Tijdens het afvallen komen er gifstoffen vrij in het lichaam, die ook bij de baby terecht komen.

Bronnen en informatie:
https://www.040verloskunde.nl/index.php?page=ongemakken
http://www.zwangerschapspagina.nl/threads/ baking-soda-verrekte-handig- waarvoor-gebruik-jij-het.536838/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.