Zuigfles babyfles gebruiken en schoonmaken

De zuigfles of babyfles is bedoeld voor de flesvoeding. Het is een praktisch hulpmiddel voor iedereen met een baby. De meeste zuigflessen zijn van glas of kunststof met een speen van siliconenrubber of latex. Weet jij al hoe je de babyfles gebruikt en schoonmaakt? We geven je een aantal handige tips en laten je zien welk model het meest geschikt is.Welke flesjes voor pasgeboren baby?

Een zuigfles kopen blijkt niet zo eenvoudig. Welke flesjes zijn voor pasgeboren baby’s? Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste flessenset. Dit wil zeggen de zuigfles en bijbehorende speen. Hierbij heb je de keuze tussen:

 • Glazen zuigfles: blijft lang mooi en is eenvoudig te steriliseren. Voelt zwaarder aan en is breekbaar.
 • Kunststof zuigfles: eenvoudig schoon te maken en licht van gewicht. Wordt lelijk bij veelvuldig steriliseren. Let op met het giftige bisphenol A, dat vaak in kunststof producten zit verwerkt.
 • S-vorm: een babyfles in S-vorm vermindert reflux. Ligt prettig in de hand.
 • Ronde fles: verkrijgbaar in verschillende formaten.
 • Driehoekige flessen: goede grip, minder goed te reinigen.

Voor een pasgeboren baby is een klein flesje altijd praktischer. De baby drinkt nog niet zoveel, waardoor er ook een stuk minder melk in de fles zit. Bij een kleinere fles komt er naar verhouding minder lucht bij. Bovendien koelt de melk niet te snel af.

Dit zijn de beste spenen

Ook met betrekking tot spenen is het belangrijk om een goede keuze te maken. Spenen zijn afgestemd op de leeftijd van de baby. De volgende maten zijn verkrijgbaar:

 • Maat 1 oftewel small
 • Speen maat 2 oftewel medium
 • Maat 3 oftewel large

Voor een pasgeboren baby is maat 1 of small het meest geschikt. Veel spenen zijn voorzien van 1 tot 3 standen. Hierdoor is het mogelijk om zelf te bepalen hoeveel melk wordt doorgelaten. Bij gulzig drinkende zuigelingen is het beter om te kiezen voor stand 1 of een speen met klein gaatje. Heeft het kind moeite met drinken of krijgt het dikkere voeding, kies dan voor een speen met groter gaatje of draai naar een grotere stand.

De baby moet er gemiddeld 20 minuten over doen om zijn fles leeg te drinken.

Verschillende modellen spenen

Er zijn verschillende modellen spelen verkrijgbaar. Het meest gekozen model is de kersspeen of het kers model. Deze wordt vooral gekozen voor baby’s die net met flesvoeding starten. Het kers model met brede basis bootst de borstvoeding goed na.

De non drip speen geeft alleen melk wanneer de baby krachtig zuigt. Dit zorgt voor een bevrediging van de zuigbehoefte.

Het dental model zorgt voor een betere ontwikkeling van de kaken. Dit is echter nooit officieel bewezen. Niet alle baby’s vinden de dental speen fijn.Babyfles en speen van AVENT

Avent is een bekend merk op het gebied van babyflessen en spenen. Wie de zuigflessen van AVENT gebruikt kan ook het beste kiezen voor de AVENT speen. Deze past precies op de babyfles. De Avent babyflessen zijn voorzien van een wijde hals. Dit maakt het vullen en schoonmaken een stuk eenvoudiger. Dankzij de speciale techniek vermindert het buikkrampjes. De kunststof babyflessen bevatten geen schadelijk BPA.

Ontdek de 5 best verkochte Avent babyflessen en spenen:

 1. Starterset voor pasgeborenen met 4 zuigflessen, 1 fles- en speenborstel en 1 fopspeen €27,95
 2. Babyfles 260 mm met speen voor langzame toevoer, 2 stuks voor €13,95
 3. AVENT speen voor pasgeboren, 2 stuks voor €8,99
 4. Speen voor normale toevoer vanaf 3 maanden, 2 stuks voor €8,29
 5. Speen voor snelle toevoer vanaf 6 maanden, 2 stuks voor €8,39

Hoe babyflesjes bewaren?

Weet jij al hoe je babyflesjes moet bewaren? Na gebruik is het belangrijk om deze goed af te spoelen. Sommigen geven er de voorkeur aan om de flesjes in de koelkast te bewaren. Door de koele omgeving vermenigvuldigen bacteriën zich minder snel. Anderen laten de babyflesjes in de sterilisator staan. Hygiëne blijft een belangrijk aandachtspunt. Lees daarom onderstaande tips met betrekking tot het schoonmaken en steriliseren.

Babyflessen schoonmaken en steriliseren

Bij een goede hygiëne krijgt de baby zo min mogelijk bacteriën binnen. Spoel zowel de fles als de speen direct na het drinken goed om. Laat de fles niet vies, hierdoor blijven melkresten achter. Na het spoelen was je de fles en speen met heet water en afwasmiddel. Gebruik hierbij een goede flessen- of speenborstel. Spoel na het afwassen alles goed na met alleen water.

Babyflessen steriliseren moet gedurende de eerste maanden 1 keer per dag. Dit geldt niet alleen voor de babyflessen maar ook voor alle spenen. Het steriliseren kan met behulp van een steriliseer apparaat of uitkoken. Bij het uitkoken laat je de flessen minimaal 3 minuten in kokend water liggen. Spenen mogen ook 3 minuten in het water. Let wel even op met oude spenen, dezen kunnen uiteindelijk gaan scheuren. Op dat moment is de speen ook aan vervanging toe.

Flessen steriliseren in de magnetron of oven

Kun je flessen steriliseren in de magnetron? Dit kan met behulp van een magnetron sterilisator. Deze speciale sterilisator past in de meest gangbare magnetrons. Vul de sterilisator met water en plaats hier de flessen in. Zet de sterilisator in de magnetron en verwarm 2 tot 6 minuten.

Dankzij de natuurlijke stoomsterilisator wordt 99,9% van alle schadelijke bacteriën gedood. Zolang het deksel gesloten is, blijft de inhoud van de sterilisator gedurende 24 uur steriel.

De beste magnetron sterilisators:

 1. Philips Avent scf 281/02 €32,99
 2. Difrax magnetronsterilisator €32,99
 3. Dr Brown’s magnetronsterilisator €32,99

Babyfles kopen: dit zijn de mogelijkheden

Een babyfles kopen kan bij de drogist, supermarkt of online. De meest verkochte babyflessen zijn die van Difrax, Avent, Dr Brown en Nuby. Ook de babyfles van Kruidvat of HEMA is erg populair. Daarnaast wordt er veel gezocht op goedkope babyflessen. We helpen je graag met het maken van een keuze. Hieronder vind je de drie best verkochte babyflessen:

 1. Dr Brown’s standaardfles 250 milliliter vanaf €10,19
 2. Philips Avent Natural babyfles 260 milliliter, 2 stuks voor €13,95
 3. Medela moedermelkflesjes 150 milliliter, 3 stuks voor €13,99

We hebben ook even gekeken naar de goedkope babyflessen. De goedkoopste babyfles is verkrijgbaar vanaf €7,99:

 1. Avent babyfles 60 milliliter €7,99
 2. Beaba zuigfles 120 milliliter €7,99
 3. Nuby zuigfles 330 milliliter €7,99

Alle eerder genoemde zuigflessen worden geleverd inclusief speen. Let bij aanschaf goed op de leeftijd, de zuigfles moet geschikt zijn voor het kind.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.