Zonneallergie bij de baby, symptomen en behandelen

Een zonneallergie is een overgevoelige reactie op zonlicht. Bij baby’s en jonge kinderen is soms onduidelijk of er sprake is van warmte uitslag of een zonneallergie. Daarom is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Heeft je kindje een zonneallergie, dan is een goede behandeling noodzakelijk. Hiermee voorkom je ernstige klachten en kan je kind toch genieten van het mooie weer.
Zonneallergie uitgelegd

Een andere benaming voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Hierbij reageert de huid overgevoelig op direct zonlicht. Het is niet heel zeldzaam en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Polymorfe lichteruptie werd voor het eerst ter sprake gebracht in 1798. Sinds die tijd is er veel gedaan om de klachten van lichtovergevoeligheid te verminderen.

Oorzaken en gevolgen

De oorzaak van een zonneallergie is vaak te vinden in medicijngebruik of bepaalde cosmetica. Ook de huidaandoening eczeem komt vaker in combinatie met een zonne allergie voor.

Over het algemeen is bekend dat antibiotica, bepaalde pijnstillers, anti jeukmiddelen en harttabletten een zonneallergie kunnen veroorzaken. Dit geldt ook voor desinfecterende middelen, kleurstoffen en huidverzorgingsproducten. Daarnaast veroorzaken sommige planten zoals selderij en wortelen voor een huidafwijking. Het is van tevoren niet te voorspellen wie hier mee te maken krijgt.

Symptomen van een zonneallergie

Bij volwassenen is vaak snel duidelijk dat het om een zonneallergie gaat. Bij baby’s ligt dit anders, omdat de symptomen van een zonneallergie sterk lijken op warmte uitslag.

Bij een zonneallergie zien we een afwijkende huidreactie na blootstelling aan uv-straling. Deze huidafwijking ontstaat vaak binnen enkele uren tot maximaal 48 uur. Het begint met een rode huiduitslag die pijnlijk aanvoelt. Bij baby’s is dit merkbaar doordat het kind huilt bij aanraking. Ook ontstaan er jeukende blaasjes en een gezwollen huid. Vaak zijn er schilfers op de huid zichtbaar.

De huidreactie ontstaat alleen op lichaamsdelen die met zonlicht in aanraking zijn geweest. Dit betreft bij baby’s dan ook vaak het gezicht, de armen en de benen. Gedurende de zonnige maanden raakt de huid gewend aan de zonnestralen. De klachten komen dan ook steeds minder vaak voor. Na een winterperiode duiken de klachten bij de eerste zonnestralen plots weer op.

Naar de huisarts

Wanneer de baby of het kind klachten van een zonneallergie vertoont, dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Deze kan bekijken waar de huidverschijnselen vandaan komen. In sommige gevallen wordt getest of het kind overgevoelig is voor uva- of uvb-licht.
Jeuk verminderen

De eerste behandeling bestaat uit het verminderen van de jeuk. Dit kan door te koelen met natte doeken of mentholpoeder dat de jeuk vermindert. Zo zal de baby of peuter de huid niet meer kapot krabben. In sommige gevallen is het beter om de baby speciale handschoentjes te laten dragen.

Gebruik van een zonnebrandmiddel

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen tegen uvb-licht. Tegenwoordig zijn er ook producten die goed beschermen tegen uva. Dit moet altijd op de verpakking staan. Zonnebrandmiddel met uva-bescherming is een uitstekend middel bij zonneallergie. Bij jonge kinderen is het belangrijk om te kiezen voor een hoge beschermingsfactor.

Geleidelijke blootstelling is belangrijk bij een zonneallergie. Bedek de huid en laat het kind eerst enkele minuten met zonlicht in aanraking komen. Dit kan langzaam opgevoerd worden. Zodra de huid rood wordt of blaasjes op bultjes vertoont, is de huid te lang in contact geweest met het zonlicht.

Bescherm baby optimaal en ga voor een van deze producten mét uva-en uvb-filter:

  1. Zonnebrand Garnier factor 50: vanaf €6,36 (50 ml)
  2. Ultrasun baby factor 50: €29,99 (100 ml)
  3. Vision factor 50: €22,99 (120 ml)

Behandeling met corticosteroïdencrème

Alleen in ernstige gevallen vindt een behandeling met corticosteroïdencrème plaats. Deze crème vermindert de jeuk en zwelling. Er moet echter voorzichtig worden omgegaan met dit medicijn, omdat het de huid kan verdunnen.

Verschil tussen warmte uitslag en zonneallergie

Warmte uitslag wordt niet veroorzaakt door zonnestraling maar door warmte in het algemeen. Omdat het in de zomerperiode flink warm en benauwd kan zijn, komt warmte uitslag dan ook voornamelijk in de zomermaanden voor. Dit wordt het meest gezien bij baby’s en kleine kinderen óf bij mensen met overgewicht. Bij warmte uitslag is er sprake van zweet dat niet goed kan verdampen. Dit ontstaat bijvoorbeeld door het dragen van te strakke kleding of de aanwezigheid van huidplooien.

De symptomen van warmte uitslag zijn gele of rode bultjes die kunnen gaan jeuken. Warmte uitslag lijkt nog het meest op kippenvel en komt voornamelijk in de huidplooien voor. Toch kan deze uitslag over het hele lichaam ontstaan.

Warmte uitslag behandelen kan door de huid voorzichtig te wassen met water en een milde zeep. De huid moet verder goed droog blijven, desnoods met een talkpoeder. Wanneer warmte uitslag niet tijdig wordt behandeld kan er door het krabben een bacteriële infectie ontstaan. Symptomen hiervan zijn koorts, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. In dit geval is behandeling door een huisarts noodzakelijk.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.