Zelf spinnen bestrijden of verdelgen

In een huis zitten vele spinnen, vooral in de herfst kom je deze tegen. Gemiddeld vind je 1.500 spinnen in een woning. Spinnen bestrijden kan met een spray of een werend middel. Ook zijn er andere methoden. Soms moet je een spinnennest verwijderen. Spinnen in de tuin mag je niet bestrijden. Spinnen verjagen binnenshuis of buiten het huis kan op verschillende manieren. Wij delen een aantal handige tips met jou.
Spinnen in de herfst

Met het aanbreken van de herfst kun je ook een hoop spinnen in huis verwachten. Maar ook vlak voor de zomer krijg je meer spinnen in huis aan. Iedere woning bevat veel spinnen die je niet ziet. Gemiddeld zitten er 1500 spinnen per woning verborgen. Vooral in de maanden juni en september komen deze spinnen uit hun schuilplaats. Dit doen ze voornamelijk om voor nakomelingen te zorgen. Het vaakst kom je spinnen in de badkamer en met name in de badkuip tegen. Dit komt omdat de spin per ongeluk in de badkuip of douchebak valt en door de gladde wand niet meer eruit kan klimmen. Ook zie je vaak spinnenwebben in de woonkamer, slaapkamer of andere ruimtes zitten.

Spinnen bestrijden met een spray

Allereerst moet gezegd worden dat spinnen nuttige dieren zijn. Ze zorgen ervoor dat vele insecten gevangen worden. Want er bevinden zich ook vele vliegen, muggen en andere insecten in huis. Dit wil echter niet zeggen dat we al die spinnen maar toe moeten laten. Chemische bestrijdingsmiddelen zoals een spray werken vaak onvoldoende tegen spinnen. Wel kan met een spray de insecten gedood worden. Door de insecten te doden heeft de spin geen voedsel meer. Deze zal dan op zoek gaan naar een andere plek om zijn web te bouwen. Dit zal vaak buitenshuis zijn.

Spinnen verjagen met azijn

Een andere manier om spinnen te verjagen is het gebruik van azijn. Spinnen houden niet van deze geur. Vul een spuitfles met water en azijn. Spuit dit vervolgens in alle naden en kieren. Hierdoor blijven spinnen weg. Andere middelen die gebruikt kunnen worden zijn onder andere pepermunt en citrus.

Het spinnenweb verwijderen

Spinnen zijn ontzettend snel in het maken van een web. Ze breien waar je bij staat. Het verwijderen van een spinnenweb heeft weinig zin om spinnen te verjagen. Deze zal de volgende dag weer een nieuwe web hebben gemaakt. Wel helpt het om consequent de ruimte schoon te houden. Door alle spinnenwebben dagelijks te verwijderen zal de spin ontmoedigd worden. De kans is dan wel aanwezig dat het dier verhuisd naar een andere ruimte binnenshuis. Beter is om ervoor te zorgen dat je het voedsel van de spin buitenshuis houdt. Zorg dat ramen voorzien zijn van een hor en laat buitendeuren zoveel mogelijk dicht.

Naden en kieren afsluiten

Spinnen komen door de kleinste gaatjes naar binnen. Bekijk daarom goed of er eventueel maten of kieren aanwezig zijn. Sluit deze eventueel af door gebruik te maken van een vulmiddel. Een rooster plaatsen heeft vaak weinig zin omdat de spin hier toch doorheen kan.

Een spinnenplaag

Wanneer er erg veel spinnen aanwezig zijn in een woning of bedrijfspand spreken we van een spinnenplaag. Het nadeel van veel spinnen is dat ze een steriele plaatsen kunnen besmetten. Bovendien ontstaat er een vieze uitstraling door de vele spinnenwebben. Mensen die bang zijn voor spinnen zullen dan ook niet graag meer binnen komen. Bij een echte spinnenplaag is het beter om een ongediertebestrijder in te schakelen.

Is het bestrijden van spinnen verboden?

Het is in Nederland en Belgiƫ niet verboden om spinnen uit huis te verjagen. Wel is het verboden mm gif te gebruiken. Een biologisch product mag wel gebruikt worden. Buiten mogen spinnen niet geweerd worden. Deze dieren zijn immers erg nuttig voor de natuur. Wel mag je ervoor zorgen dat deze spinnen niet binnenshuis komen. Dit kun je doen aan de hand van bovenstaande tips.

Verwijder schuilplaatsen

Veel mensen plaatsen houtstapels of een composthoop in de omgeving van de woning. Ook oude bloempotten , een hoop stenen of ander materiaal trekt spinnen aan. Dit is immers een ideale schuilplaats voor het dier. Zorg dan ook dat deze niet te dicht bij de woning staat. Verwijder ook regelmatig de spinnenwebben die je aan de buitenkant van de woning ziet zitten. Beter nog is om ook de spin te verwijderen. Deze kun je vangen en achter in de tuin loslaten. Zo voorkom je dat de spin alsnog naar binnen kruipt.

Zijn spinnen gevaarlijk?

Hoewel spinnen er eng uitzien zijn ze in veel gevallen ongevaarlijk. De meest gevaarlijke spinnen ter wereld zijn onder andere de zwarte weduwe, de Braziliaanse bananenspin, de vioolspin, de wolfspin en nog een aantal andere soorten. Deze komen allemaal niet in Nederland, Belgiƫ, Duitsland of een van de omringende landen voor. In West-Europa zien we voornamelijk de huiskaardespin of muurkaardespin. Het is vooral de donkere muurkaardespin waar veel mensen bang voor zijn. De hooiwagen of trilspin zien we voornamelijk tegen de muur of het plafond zitten. De hooiwagen eet ook andere spinnen en is dus een bondgenoot tijdens de jacht op spinnen.

Bronnen en informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnen_(dieren)
https://www.rentokil.nl/spinnen/

 


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. Zelf ook geen fan van spinnen, probeer ze toch ook vooral zoveel mogelijk uit mijn huis te houden. De geur en of stof die vrijkomt bij het opensnijden van kastanjes en of walnoten lijken ook goed te werken om spinnen op een afstandje te houden. Handig in winter maanden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.