Wondroos symptomen en herstel

Wondroos is een infectie of ontsteking van de huid. Bij wondroos wordt de huid glanzend rood, dik en warm. Pijnklachten komen veel voor. Een andere benaming voor wondroos is belroos of erysipelas.

Geschiedenis

Al in de periode van Hippocrates van Kos, rond de derde eeuw voor Christus, werd wondroos beschreven.Oorzaak van wondroos

Wondroos ontstaat meestal door de bacterie streptococcus pyogenes. Dit is een bacterie uit de groep A en wordt gezien als de meest agressieve streptokok. Deze pusvormende bacterie dringt de huid binnen via een huidbeschadiging zoals een wondje. Wondroos kan ook ontstaan door een stafylokok, of een combinatie van beide.

Bacteriën kunnen niet zomaar de huid binnendringen, de huid vormt immers een goede barrière. Bij een wondje, schimmelinfectie tussen de tenen of een open been is er een ingang voor bacteriën. Dit geldt ook bij een insectenbeet, haarwortelontsteking, steenpuist of andere beschadiging van de huid. Ook krabben bij jeuk veroorzaakt een opening voor bacteriën.

Daarnaast komt wondroos voor bij mensen met lymfoedeem of een verstoorde veneuze afvoer.

Symptomen en klachten

Wondroos is duidelijk herkenbaar aan een glanzend rode en pijnlijke huid. De volgende symptomen of verschijnselen komen voor:

  • Rode huid
  • Verdikking van de huid
  • De huid voelt warm en pijnlijk aan
  • Aanwezigheid van blaren of pusblaasjes
  • Mogelijk koorts

Wondroos komt vaak aan het onderbeen voor. Het wordt ook wel aan de armen of in het gezicht gezien, hoewel dit minder vaak voorkomt. Mensen die al eens eerder wondroos hebben gehad, lopen een groter risico om het opnieuw te krijgen.

Symptomen van jeuk

Jeuk is een veelgehoorde klacht bij deze huidontsteking. In geval van jeuk is dit een teken dat de wond aan het genezen is. Toch is jeuk niet handig, omdat hiermee de huid opnieuw beschadigd wordt. Het wordt aangeraden om met wondroos naar de huisarts te gaan. Deze kan medicijnen voorschrijven.

Wondroos voet

Omdat deze aandoening vaak aan het onderbeen voorkomt, wordt het ook veel aan de voet gezien. Wondroos aan de voet brengt soms zoveel klachten met zich mee, dat het vaak moeilijk is om normaal te functioneren. Wondroos voet begint vaak aan één teen en breidt zich al snel uit naar de rest van de voet.

Wondroos gezicht

In het gezicht komt wondroos veel minder vaak voor. Als dit hier ontstaat, is het vaak een gevolg van langdurige eczeem in het gezicht. Opvallend is dat belroos vaak aan één zijde van het gezicht voorkomt en zelden aan beide zijden.

Wondroos aan het oor kan ontstaan door eczeem in het oor. Hierdoor gaat de patiënt krabben, waardoor er een beschadiging van de huid ontstaat.

Wondroos been foto’s

Op zoek naar wondroos been foto’s? Gebruik de zoekmachine Google, Bing of een andere zoekmachine. Typ de zoekterm wondroos been foto’s in en kijk bij afbeeldingen. Je vindt nu diverse foto’s over wondroos aan het been.

Ernstig ziek

De bacterie kan zich via de bloedbaan verspreiden. Mogelijke complicaties die optreden zijn lokale abcessen, nierfunctiestoornis of een bloedvergiftiging.Is wondroos besmettelijk?

Veel mensen vragen zich af of wondroos besmettelijk is. Deze aandoening is besmettelijk, maar niet zo ernstig als andere aandoeningen. De bacterie verspreidt zich niet door de lucht via hoesten of niezen. Besmetting vindt plaats door direct huidcontact. De besmette persoon draagt de bacterie op de huid mee. Komt hier iemand anders mee in aanraking, dan wordt de bacterie overgedragen. Dit kan niet direct kwaad, wanneer de huid intact is. Heeft de ontvanger echter een beschadiging aan de huid, dan kan de bacterie de huid binnendringen. Mensen met een beschadigde huid mogen daarom nooit direct huidcontact met een wondroospatient hebben.

Wondroos behandelen

Er wordt veel gezocht op wondroos behandelen met antibiotica of wondroos behandelen zonder antibiotica. Wat is beter? Patiënten met belroos krijgen een antibioticakuur voorgeschreven. Dit bestaat uit tabletten die gedurende 10 dagen worden ingenomen. Het is belangrijk om de antibioticakuur helemaal in te nemen. Wondroos behandelen met antibiotica zorgt ervoor dat de klachten snel afnemen.

Is het ook mogelijk om wondroos te behandelen zonder antibiotica? Dit is niet aan te raden, omdat de bacterie zich snel door het lichaam kan verspreiden. Hierdoor kunnen er ernstige complicaties ontstaan.

Wondroos behandelen met ijs

Sommige mensen zijn op zoek naar wondroos behandelen met ijs. Het is mogelijk het aangedane been of lichaamsdeel te koelen met ijs. Dit zorgt ervoor dat pijnklachten afnemen. Mogelijk wordt ook de zwelling minder, hoewel hier geen eenduidig bewijs voor is.

Bestel hier een icepack

Behandeling in het ziekenhuis

Een behandeling met antibiotica duurt gemiddeld 10 dagen. In sommige gevallen is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Dit is vaak het geval wanneer er koorts optreedt, bij mensen met lymfeoedeem of bij complicaties.

Een behandeling in het ziekenhuis bestaat uit het toedienen van antibiotica. De huid wordt behandeld middels compressietherapie. Een therapeutisch elastische kous wordt aangemeten zodra de zwelling weg is.

Tips ter voorkoming van wondroos

Kun je wondroos voorkomen? Het is belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Bij tuinieren of vuil huishoudelijk werk is het dragen van handschoenen aan te raden. Krab geen insectenbeten open en maakt gebruik van een insectenwerend middel.

Met name in de winter ontstaat er snel een droge huid en kloofjes. Regelmatig invetten van de huid voorkomt beschadiging of openkrabben. Bij een wondje wordt het aangeraden om dit te desinfecteren met Betadine, jodium of een ander desinfecterend middel. Zwemmerseczeem is een schimmel die voor kloofjes tussen de tenen zorgt. Een schimmeldodende zalf maakt korte metten met de schimmel, zodat de huid snel kan genezen.

Is wondroos gevaarlijk?

Als laatste nog de vraag: is wondroos gevaarlijk? De gevolgen van wondroos kunnen zeer ernstig zijn. Deze aandoening kan zich in het gezicht uitbreiden naar het middenoor of de ogen. In de lymfevaten kunnen verklevingen ontstaan, met elefantiasis als gevolg. Hierdoor ontstaan er ontsierende zwellingen die niet eenvoudig zijn te behandelen.

Er kan ook een bloedvergiftiging optreden. Dit ontstaat door verspreiding van bacteriën in het bloed. Symptomen van een bloedvergiftiging zijn een snelle hartslag, daling van de bloeddruk, verwardheid en koorts. Een bloedvergiftiging kan leiden tot een septische shock, een levensgevaarlijke situatie. Wondroos kan dodelijk zijn.

Bronnen:
https:// www.huidarts.com /huidaandoeningen /erysipelas- wondroos/
https:// www.thuisarts.nl /wondroos /ik-heb- wondroos


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.