Wat is amuse?

Amuse zijn mini hapjes of een klein gerecht. Zo heb je de amuse op lepel, op een stokje of op een prikker. Het doel van amuse is om de smaakpapillen te prikkelen. Van oorsprong werden deze kleine hapjes tussen de gangen geserveerd. Tegenwoordig kun je in het restaurant terecht voor de lekkerste kleine hapjes.



De betekenis van amuse

Wat is amuse? Amuse komt uit het Frans, de volledige naam is amuse-gueule. Dit betekent hetzelfde als vermaak voor de mond. De amuse duelo wordt veel in bars of bistro’s geserveerd. Dit moet de eetlust opwekken. Daarnaast is er nog de amuse-bouche zoals je die in het restaurant krijgt. Deze hapjes zijn voornamelijk als vermaak bedoeld.

Amuse moet niet verward worden met een aperitiefhapje. Dit is een klein gerecht dat voor de hoofdmaaltijd gegeten wordt. Een aperitiefhapje kan dan ook gezien worden als een klein voorgerecht, vaak in combinatie met een aperitief drankje. Het verschil tussen beiden zit hem in het gebruik.

Welke amuse hapjes zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten mini hapjes of kleine gerechten. Zo is er de eendenlever, mini hamburger, tonijntartaar of slabonbon. Ook zalmrolletjes, carpaccio of champignon is erg geliefd als amuse hapje. Deze hapjes worden geserveerd op een prikker, op een bord of op een lepel.

Amuseschaaltjes en amuses op lepel

Speciaal voor deze kleine gerechten zijn amuseschaaltjes verkrijgbaar. Dit zijn kleine schaaltjes van glas of aardewerk. Amuseschaaltjes worden veel in restaurants gebruikt. Ook ontdekken steeds meer consumenten deze kleine en vrolijke schaaltjes. Niet alleen kunnen deze gebruikt worden voor kleine gerechten, ook worden ze toegepast als saus schaaltjes. Denk hierbij aan gourmet, fondue of barbecue. De amuse schaaltjes zijn in bijna iedere huishoudzaak verkrijgbaar. Ook kunnen deze via het internet besteld worden. Het is belangrijk om hierbij te kijken of de schaaltjes vaatwasmachinebestendig zijn. Bekijk hier de best verkochte amuse schaaltjes.

Amuses op lepel?  De amuselepel is groter dan de eetlepel. Hierop serveer je de lekkerste kleine hapjes. Amuses op lepel ziet er vooral heel vrolijk uit.

Hier vind je alle amuse lepels.

Amuse recepten

Wat is amuse en welke gerechten zijn er? Kleine gerechtjes kunnen samen een complete maaltijd vormen. Ook worden ze vaak geserveerd bij een bijzondere gelegenheid. Amuse is geschikt voor vlees- en viseters, vegetariërs en veganisten. De gerechtjes kunnen bestaan uit dierlijke ingrediënten of plantaardige ingrediënten. Er zijn veel verschillende soorten amuse recepten. De leukste gerechten bestaan uit een afwisseling van vlees, vis, groenten en deegwaren.



Amuse vlees recepten

Amuse vleesgerechten mogen eigenlijk niet ontbreken bij een complete maaltijd. Gebruik hiervoor varkensvlees, rundvlees of kip.

Rijg een aantal kipfilet blokjes aan een grote prikker. Bak de spiesjes in 7 tot 9 minuten gaar. Serveer de spiesjes met een frisse dipsaus van Griekse yoghurt en mango chutney.

Vouw een aantal plakjes rosbief dubbel. Rol deze vervolgens tot roosjes. Kook 15 tot 100 gram bietjes en snijd deze in kleine blokjes. Leg op een amuse lepel een rosbief roosje en garneer deze in het midden met een blokje rode biet. Maak het geheel af met wat zure room, gemengd met mierikswortel of andere kruiden.

Snijd zalmfilet in kleine vierkante blokjes. Meng dit met fijngesneden bosui, kappertjes, dille en peterselie. Verdeel de zalmfilet over mini toastjes, verkrijgbaar in de supermarkt.

Amuse hapjes met groenten

Wat is amuse zonder vegetarische hapjes? Voor de vegetariërs en veganisten zijn er voldoende amuse gerechten die volledig uit groenten bestaan. Ook is dit een lekkere afwisseling voor vlees- en visliefhebbers.

Bak een aantal grote champignons zoals kastanjechampignons. Een andere mogelijkheid is om deze in een pannetje met marinade te koken. Deze marinade bestaat uit wijn, citroensap, teentjes knoflook en zout. Leg de gebakken of gekookte champignons op een amuselepel en leg hier wat zure room en een peterselieblaadje bovenop.

Halveer een verse avocado en verwijder de schil en de pit. Pureer de avocado en meng deze met citroensap. Roer hier vervolgens kruiden of Seasoning Mix doorheen. Vul een amuselepel met de gepureerde avocado. Garneer met geroosterd amandelschaafsel. Eventueel maak je een aparte saus die je onder de avocado legt.

Kook een aantal eieren gedurende 8 tot 10 minuten. Pel de eieren en halveer ze in de lengte. Haal de eierdooiers eruit, prak de dooiers fijn met crème fraiche en kruiden. Deze kruiden bestaan uit dille, peterselie, bieslook, paprikapoeder of kerrie. Maak hier vooraf een keus in. Vul de eieren met het mengsel door middel van een lepel of garneerspuit. Maak het geheel af met verse dille of peterselie.

Met bovenstaande gerechten weet je nu wat amuse is. Smakelijk eten.

Externe aanbevolen links:
Amuse recepten Albert Heijn (www.ah.nl)

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.