Warmte uitslag bij baby

Bij warmte-uitslag heeft je baby last van rode bultjes die voornamelijk in de huidplooien, de billen, de rug, de borst en de nek voorkomen. Deze bultjes jeuken en kunnen zelfs blaasjes worden. Je baby kan erg krabben en onrustig zijn. Het is het zoutgehalte in het zweet dat zorgt voor irritatie van de huid. Want wij warmte-uitslag vindt zweet geen uitweg meer. Als ouder (mama/papa) zijnde is het niet leuk om te zien hoe je baby last heeft van de warmte en van de bultjes.
Kenmerken van warmte uitslag

Een andere benaming voor warmte uitslag is zweetuitslag of Milaria. Het komt voornamelijk bij baby’s en peuters voor maar wordt ook wel bij oudere kinderen gezien. Warmte-uitslag wordt ook wel als een zonneallergie beschreven, alhoewel we voorzichtig moeten zijn met deze benaming. Van een zonneallergie kunnen we pas spreken als er een abnormale huidreactie ontstaat na blootstelling aan zonlicht. Bij warmte-uitslag hoeft het niet om zonlicht te gaan.

Oorzaken voor warmte-uitslag

Baby’s hebben kleinere poriën dan volwassenen, dat is al een reden waarom warmte uitslag voornamelijk bij baby’s voorkomt. De poriën zijn bedoeld voor de afgifte van zweet. Wanneer het lichaam oververhit raakt dan zal er namelijk zweet worden afgescheiden. Dit vochtige laagje op de huid zorgt ervoor dat de huid en dus ook het lichaam weer af kan koelen. Bij overmatig zweten kunnen de poriën verstopt raken. Dit gebeurt vooral bij jonge kinderen omdat deze nog kleine poriën hebben. Het verstopt raken van de poriën is direct de oorzaak van warmte-uitslag. Bij warm en vochtig weer zien we dit eerder optreden. Ook bij koorts of het te warm aankleden van de baby kan warmte-uitslag ontstaan.

Symptomen en uitslag door warmte herkennen

Er ontstaan heel veel kleine bultjes en soms zelfs blaren in de huidplooien zoals de liezen, de oksels, de billen en op plaatsen waar kleding nauw aansluit. Dit zijn dus de rug, de borst, het kruis of in de nek. Wanneer baby een petje of hoedje draagt dan kan er hieronder ook uitslag ontstaan, vaak aan de rand van het petje of hoedje. De bultjes kunnen matige tot ernstige jeuk veroorzaken. Hierdoor kan de baby onrustig worden en gaan krabben. Soms zijn de bultjes gevoelig wanneer je ze aanraakt. Over het algemeen heeft de baby geen pijn, tenzij de bultjes zijn open gekrabd.
De ernst van de situatie

Hoewel warmte-uitslag niet ernstig is, moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat baby het te warm heeft. Er kan zelfs oververhitting ontstaan. In ernstige gevallen raakt een baby zelfs in coma. Het is daarom belangrijk om bij warmte-uitslag direct maatregelen te nemen.

Behandeling van deze uitslag

Het is goed om baby direct af te koelen. Dit kan door strakke kleding losser te maken en baby niet teveel laagjes kleding te laten dragen. Smeer geen zalf op de uitslag. Vaak houden zalven juist vocht vast of sluiten de huid teveel af. Laat de baby liever aan de lucht drogen dan hem droog te wrijven met een handdoek. Een katoenen handdoek neemt het vocht goed op. Leg baby dan ook op een katoenen handdoek. Je kan je baby er ook in wikkelen. Let zelf even op hoe warm de omgeving is. Op de plaatsen van de uitslag kan je natte en koele washandjes neerleggen.

Wanneer baby veel krabt is het beter om de nageltjes goed kort te houden. Dit doe je met een babyschaartje. Wanneer baby in de nacht krabt dan kan je speciale handschoentjes bij je kindje aandoen. Ook kan je gebruik maken van sokjes. Zo kan je baby alleen maar wrijven. Krabben verergert namelijk de jeuk. Heeft je baby er erg veel last van of vertrouw je het niet, ga dan langs de huisarts of het consultatiebureau.

Warmte-uitslag voorkomen

Op warme dagen is het verstandig je baby niet te warm aan te kleden. Ook in de winter maak je liever geen gebruik van teveel laagjes. Voelt je baby in de nek warm aan, dan is deze echt wel warm genoeg gekleed. In de zomer kun je een ventilator in de kamer van baby zetten. Richt de ventilator niet rechtstreeks op het kind maar laat deze zachtjes in de richting blazen. Zoek op zomerse dagen de schaduw op. Daar waar wind staat is ook verkoeling. Zorg er altijd voor dat je kindje voldoende drinkt. Een baby die klam aanvoelt heeft het te warm. Kom dan in actie.

Bronnen en meer informatie:
https://www.huidarts.com /huidaandoeningen /warmte-uitslag/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.