Wanneer testen na innesteling

Een zwangerschapstest moet aangeven of er wel of niet sprake is van een zwangerschap. De uitslag kan positief (zwanger) of negatief (niet zwanger) zijn. Veel vrouwen hopen uiteraard op een positieve test, omdat ze (bewust) bezig zijn met zwanger worden. Een test kan pas na de innesteling gedaan worden, omdat dan pas gestart wordt met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. Het is juist dit hormoon dat door de test opgespoord wordt.
Wat is een innesteling?

De hele cyclus begint met de eerste dag van de menstruatie. Een menstruatie wordt op gang gebracht doordat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Een eicel is niet bevrucht en wordt samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit gaat gepaard met krampen en bloedverlies. De menstruatie duurt ongeveer 4 tot 7 dagen. Dit kan sterk per vrouw, maar ook per cyclus verschillen.

Onder invloed van hormonen rijpt er ondertussen een nieuwe eicel in de eierstokken. Ongeveer halverwege de menstruale cyclus barst de follikel waarin de eicel zat, open. Het eitje springt los en komt in de eileider terecht. Dit noemen we de eisprong, omdat het eitje een kleine sprongetje moet maken om in de eileider terecht te komen. Een andere benaming voor eisprong is ovulatie.

Van eicel naar blastula

Vanaf de eisprong kan de eicel bevrucht worden. Gedurende ongeveer 24 uur kan de eicel bevrucht worden, daarna gaat ze ten gronde. Vaak vindt de bevruchting ter hoogte van de eileider plaats. De eicel wordt door middel van trilhaartjes richting de baarmoeder getransporteerd. Ondertussen maakt de baarmoeder zich gereed voor de innesteling van de bevruchte eicel. Dit gebeurt onder invloed van hormonen die afgegeven worden door het gele lichaam. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies in de baarmoederwand dikker en geschikt voor een innesteling.

De bevruchte eicel blijft zich delen. De eerste deling vindt al snel na de bevruchting plaats, na ongeveer 12 tot 18 uur. Wanneer de bevruchte eicel (zygote) uit minimaal 64 cellen bestaat, is innesteling mogelijk. De eicel wordt nu blastula genoemd. De buitenkant van de blastula bevat grote en platte cellen, die een innesteling mogelijk maken. Deze cellen zullen ook uitgroeien tot de placenta (moederkoek). Het binnenste gedeelte van de blastula bevat een klomp cellen die zich verder zullen ontwikkelen tot een baby.

Op het moment dat de blastula zich in de baarmoederwand nestelt, spreken we van een innesteling. De innesteling vindt ongeveer 9 dagen na de eisprong plaats. Eerder is niet mogelijk, omdat de celdeling dan nog niet voldoende is. Toch kan de eicel al eerder in de baarmoeder aankomen. Deze blijft daar dan nog even rondhangen totdat ze gereed is voor een innesteling.

Wat merk je ervan?

Sommige vrouwen voelen een innesteling. Er kan een korte stekende pijn ontstaan. Andere vrouwen merken wat bloedverlies op. Dit komt omdat een bloedvaatje soms geraakt wordt tijdens de innesteling. De meeste vrouwen merken een roze afscheiding op. Dit wordt veroorzaakt door een minimale hoeveelheid bloedverlies. Dit bloed vermengd zich met de witte afscheiding, waardoor het roze kleurt. Wanneer er meer bloedverlies optreedt, kan er wat helderrood bloed zichtbaar zijn. Soms treedt er niet direct een bloeding op maar komt dit bloed later naar buiten. Dit is dan bruin van kleur. We spreken ook wel van oud bloed.

De bevruchte eicel is in staat zich diep in de baarmoederwand in te graven. Ze vreet zich als het ware een stukje naar binnen. Hoewel dit normaal niet gevoeld wordt, zijn er vrouwen die even een korte of stekende pijn voelen.

Naast bloedverlies of pijn zijn er nog andere symptomen die kunnen duiden op een innesteling. Want direct na de innesteling verandert er een hoop binnen het lichaam. Dit gebeurt allemaal onder invloed van hormonen.
Vroege zwangerschapsverschijnselen

Veel vrouwen merken op dat ze na de innesteling toch wat andere dingen voelen. Zo kunnen de borsten gevoeliger zijn en kan er meer afscheiding zijn. Sommige hebben last van krampjes in de buik. Ook rommelende darmen worden gezien. Ook kan er misselijkheid optreden. Maar de aanwezigheid van deze symptomen willen niet zeggen dat er ook sprake is van een zwangerschap. Sommige vrouwen zijn zo geforceerd bezig met zwanger worden, dat ze juist last krijgen van deze kwaaltjes. Alleen een zwangerschapstest kan duidelijkheid bieden.

Dit zijn de 3 best verkochte zwangerschapstesten

 1. Clearblue Plus – 2 stuks €11,85
 2. Clearblue Digital – 2 stuks €15,43
 3. LifeCare Early – Vroege Zwangerschapstest – 2 stuks €7,48

Wanneer kan je testen?

Standaard wordt geadviseerd om te testen op de dag dat de menstruatie verwacht wordt. Dit is dan dag van van de volgende menstruale cyclus. Maar veel vrouwen kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en willen eerder testen. Duidelijk moet zijn dat er nooit getest kan worden wanneer er nog geen innesteling heeft plaatsgevonden. Tijdens de innesteling gebruikt de blastula de buitenste laag cellen om zich in te nestelen. Daarna vormen deze cellen vlokken, die later weer uit zullen groeien tot de placenta. De placenta of moederkoek maakt het zwangerschapshormoon HCG aan. Dit hormoon neemt de taken van de andere hormonen over en stuurt onder andere de groei van de baby aan.

Een zwangerschapstest meet een hoeveelheid HCG in de urine. Deze bedraagt bij niet zwanger zijn minder dan 5 IU per liter. De normale zwangerschapstesten meten een hoeveelheid HCG van 25 IU per liter (IU/L). Gemiddeld kom je aan deze hoeveelheid bij een zwangerschap van vier weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. We kunnen ook wel stellen dat dit 2 weken vanaf de eisprong is, omdat de menstruele cyclus niet bij iedereen even lang is. Koop hier een zwangerschapstest van het bekende merk Clear Blue. Goedekopere test zijn die van Testjezelf.

Vroeger testen

Er zijn zwangerschapstesten die veel gevoeliger zijn en genoegen nemen met minder HCG. Deze zwangerschapstesten moeten dit dan ook duidelijk in de beschrijving aangeven. Soms kan er al vroeg na de innesteling positief getest worden. Gemiddeld werken deze gevoelige testen vanaf 2-3 dagen voor de verwachte menstruatie oftewel 11-13 dagen na de eisprong.

Bronnen en informatie:
https://www.ikbenzwanger.com/zwangerschapstest-wanneer.php
https://www.sensitest.nl/zwangerschapstest-calculator.php
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

16 comments

 1. 1 week na mijn ovulatie ben ik ongesteld geworden. (Denk ik)
  Donderdag (1edag) bloedverlies met kleine stolsels – vrijdag en zaterdag alleen maar weinig bloedverlies
  Zondag en Maandag geen bloed maar bruine afscheiding
  Dinsdag had ik niks tot in de avond rond 8uur roze slijm in mijn ondergoed.
  Vandaag schimmelinfectie..
  en in de middag getest – Negatief..

  İk vind het allemaal zo raar

 2. mijn menstruatie is altijd heel onregelmatig geweest. (Soms maanden niet, soms weken achter elkaar)
  laatste keer dat ik ongesteld ben geweest is in juni geweest!
  nou dacht ik vorige week dat ik ongesteld moest worden maar deze “ongesteldheid” heb ik nog niet eerder mee gemaakt!
  de eerste dag was een paar druppels licht bloed. Toen 1 dag niks en toen 3 dagen weer een paar druppels. (Eerste 2 dagen licht bloed en derde dag bruin bloed) de laatste dag was maandag- is nu donderdag.kan dit een innestelingsbloeding zijn? Wel al 2 testen gedaan en beide negatief.
  verder lijk ik wel symptomen te hebben van zwangerschap!
  nou lees ik overal dat je kan testen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Maar nu heb ik dus geen idee wanneer ik positief zou kunnen testen!

  1. Lastig te zeggen bij een onregelmatige cyclus. Ben je hiervoor al eens bij een arts geweest?
   Een zwangerschapstest met een bepaalde hoeveelheid hCg in je urine. Dit hormoon wordt uitgescheiden door het embryo. Een vroege zwangerschapstest kan dit hormoon veel eerder opmerken. Hier (klik) vind je een lijst van best verkochte vroege zwangerschapstesten, wellicht is dit iets voor jou?

 3. Vraagje
  Eisprong rond 25/08 gekregen dan lees ik dat het ongeveer 6d duurd indien bevrucht alvorens het eitje zich kan innestelen .dus eind aug rond 30/31 moet dit gebeurd zijn vervolgens begint men hcg af te scheiden .Waarom kan met dan eigenlijk pas met een snelle test max 4 dagen voor nod testen ? Deze zouden normaal 8/9 moeten doorkomen dus testen zou rond 4/9 al moeten kunnen .Maar de dagen die er tussen vallen 1,2,3 geven deze dan nog geen hcg hormoon af ? Snap het niet zo goed

  1. Je begint niet direct na de innesteling grote hoeveelheden hcg af te scheiden, zelfs een vroege zwangerschapstest kan dit nog niet meten.

 4. Hallo
  Mag ik een vraagje stellen aub.
  Ik geef borstvoeding (al twee jaar,)
  En ik ben aan de minipil (verazette)
  Ik heb toen ik op vakantie vertrok mijn regels gekregen (21 juli en dit voor 4-5 dagen)
  Ik heb over een 2tal weken 3 dagen bruinverlies gehad. Enkel bij afkuisen en enkel smorgens. Een tampon oid was zeer zeker niet nodig.
  Ik heb net na die bloeding eens getest maar was negatief.
  Soms heb ik vlaag van misselijkheid maar niet veel, hoofdpijn geregeld en rommelende darmen.
  Ben ik mij vanalles aan het inbeelden of zou ik toch zwanger kunnen zijn? En moet ik nog wachten? En hoelang zou ik nog moeten wachten om te testen dan? (Ik krijg niet elke maand mijn regels door die minipil)
  Dank jullie

  1. Het klinkt alsof je toch een lichte menstruatie hebt gehad. Dit is echter moeilijk inschatten van hieruit. Vertrouw je het niet, doe dan over enkele dagen nog eens een test.

 5. Ik moet normaal 2 september mijn regels krijgen (vandaag is 22/08) ik ben twee weken geleden ook geopereerd voor endometriose en cyste op mijn eierstok. We proberen al lang zwanger te worden. Sinds twee dagen (avond van 20/08) heb ik lichte bloeding, bruin bloed. Zonder pijn, terwijl mijn regels zeer pijnlijk zijn. De bloeding lijkt nu op zijn einde.

  Kan dit innesteling zijn? En wanneer kan ik dan testen?

  Alvast bedankt voor advies !

  1. Na een operatie is je lichaam even ontregelt. Bruin bloed is oud bloed. Het is moeilijk te zeggen of het hier om een innesteling of de nawerking van de operatie gaat. Je kan testen op of rond 2 september.

 6. Ik heb dus een staafje al sinds juni dus bijna 2 maanden, ze zeggen dat je je regels niet zal krijgen door die anticonceptie maar ik had mijn regels op 3 juli gekregen voor bijna 2 weken. Nu mijn vriend en ik heb vaak gevreën en ik ben nu al 3 weken overtijd en sinds vorige week had ik last van misselijkheid vaak heel snel moe en had ik 3 dagen lang een zwart-bruine afscheiding. Ik ben dan beginnen opzoeken of er misschien een mogelijkheid was dat je toch zwanger zou kunnen raken of iets anders. Iemand enig idee wat dit misschien kan zijn of iemand die dees al is heeft meegemaakt

 7. Ik heb ook een vraag.
  Sinds mijn 16de ben ik ongesteld (12jaar geleden) nog nooit heeft hij langer dan een dag opzich laten wachten. Nu zit ik op mijn 5de dag dat ik niet ongesteld ben geworden. Heb gister een test gedaan en die was negatief. Vanaf vandaag begin ik heeeeel licht bloed te verliezen.. beetje roze van kleur. Wanneer zou ik opnieuw een test kunnen doen als blijkt dat dit mijn innesteling is?
  Groetjes m

  1. Heb je inmiddels je menstruatie gehad? Je cyclus kan door diverse oorzaken wat langer duren, bijvoorbeeld stress of veel sporten.

 8. Ik heb een zeer lange cyclus, van 2 maanden en deze keer zelfs 3 maanden. Vorige week zondag erge steken in mijn buik, geen kramp maar echt steken. En sinds een dag of 4/5 erg pijnlijke borsten. Nu vandaag dacht ik ongesteld te zijn geworden, heel licht roze slijmachtige afscheiding. Vind het alleen zo lastig wanneer ik kan testen ivm mijn lange cyclus. Enig idee?

 9. Ik heb een menstruatie van ongeveer 2 a 2,5 week lang, daarna ben ik 12 tot 18 dagen menstruatie vrij en dan begint het weer. Ik heb alles bijgebouwen voor mezelf in een schema. En daar zit echt een ritme in. Wanneer zou ik een zwangerschaps test kunnen doen?

  1. Als we doortellen, komen we bij jou toch op een cyclus van gemiddeld 28 dagen uit. Je kan dan testen op de dag dat je weer je menstruatie zou verwachten. Ik zou eerder kiezen voor een vroege zwangerschapstest, deze zijn wat gevoeliger en meten eventueel hcg in je urine wat eerder. Dit is een goede: Lifecare zwangerschapstest, (klik om de test te bekijken) 2 stuks voor ongeveer €6,80. Je hebt overigens wel een lange menstruatie, altijd al gehad?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *