Wanneer slaapt baby door?

Iedere ouder zit er stiekem op te wachten: het moment dat de baby doorslaapt en ’s nachts niet meer wakker wordt voor en nachtvoeding. Juist die gebroken nachten maakt het ouderschap zo zwaar. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat jouw baby tevreden en met een vol gevoel gaat slapen. De ene baby slaapt de eerste week al gelijk door, de andere baby doet er wel een jaar over voordat hij of zij doorslaapt.
Wat is doorslapen?

Met doorslapen bedoelen we niet dat je kindje een etmaal lang slaapt zoals dit bij jonge kinderen vaak het geval is. Dreumesen, peuters en kleuters kunnen vaak 12 uur lang slapen, dus van 19 tot 7 uur of van 20 tot 8 uur. Deze slaap hebben ze nodig: tijdens de slaap vindt herstel van het lichaam en de groei plaats. Met het doorslapen van een baby bedoelen we het slapen vanaf de late voeding tot aan de vroege (eerste) voeding van de volgende dag. De periode tussen deze twee voedingen in bedraagt bij baby’s vaak 6 tot 8 uur.

Waarom willen we dat de baby doorslaapt?

Het geven van nachtvoeding kan slopend zijn. Je wordt gewekt door gehuil, moet eruit om de voeding klaar ter maken, de baby te halen en de baby te voeden. Bij borstvoeding kan de stap van flesvoeding klaarmaken worden overgeslagen, maar dan nog ben je daarna klaarwakker. In de wintermaanden kan je het ook nog aardig koud krijgen. Hoewel je partner de nachtvoedingen (gedeeltelijk) over kan nemen of de verzorging op zich kan nemen, worden veel vrouwen toch wakker van het gehuil of gerommel in huis. Door de gebroken nachten voel je je overdag moe, hebt weinig energie en kan je chagrijnig gaan voelen. We hebben onze nachtrust hard nodig en om die reden willen we graag dat de baby zo snel mogelijk doorslaapt.

Waarom pasgeboren baby’s niet doorslapen

Het komt een enkele keer voor dat een pasgeboren baby een hele nacht door slaapt. Waarschijnlijk is de baby zo moe van de bevalling dat deze een nachtje door blijft slapen. Dit is ook geen probleem: de baby heeft tijdens de zwangerschap voldoende vetreserves opgebouwd om een nachtje zonder voeding te kunnen.

Baby’s die pas geboren zijn leven nog volgens het ritme in de baarmoeder: altijd donker en dus geen duidelijk dag-en nachtritme zoals wij dat kennen. Een baby moet hier nog op ingesteld raken. Dat gaat eigenlijk vanzelf: wanneer het schemert gaan de hersenen hormonen aanmaken die ervoor zorgen dat we moe worden. Bij het eerste daglicht wordt de aanmaak van deze hormonen stopgezet waardoor we ontwaken. Het reguleren van deze hormonen heeft tijd nodig en duurt gemiddeld 10 tot 14 weken. In het begin heeft de baby ook nog een grotere behoefte aan voeding: om de 3 tot 4 uur.

Regelmaat in de voeding zorgt voor een goede groei en ontwikkeling. Verwacht daarom ook niet dat jouw kindje direct de eerste week al doorslaapt. Is dit wel het geval, dan ben jij één van de weinige geluksvogels, mits jouw baby verder niet ziek is. Een baby met een te laag geboortegewicht of een baby die niet voldoende natte luiers produceert kan je beter wakker maken voor een nachtvoeding. Volg het advies van de kraamhulp, wijkverpleegkundige of verloskundige op.
Help je baby met een dag-en nachtritme

Voor de baby moet het duidelijk zijn wanneer het dag en nacht is. Alleen dan kunnen hormonen gaan inspelen op dag en nacht. Overdag blijven de gordijnen of rolluiken daarom open op het kamertje. In de avond gaan deze dicht. Laat ook geen licht op de kamer branden ’s nachts. Een nachtlampje is handig wanneer je de weg ’s nachts op het kamertje moet vinden, maar zorg ervoor dat deze niet te fel schijnt. Teveel licht zorgt ervoor dat de baby wakker wordt of wakker blijft. Maak overdag ook gerust geluid: de meeste baby’s slapen hier in het begin doorheen. Ook wordt het dan duidelijker dat er overdag geleefd wordt en dat het ’s nachts stil is in huis, de tijd om te gaan slapen.

Voedingen verschuiven

Wanneer de baby ’s nachts een langere periode tussen de laatste voeding en de nachtvoeding laat zitten, probeer dan de voedingen te verschuiven. Geef de laatste voeding zo laat mogelijk, bijvoorbeeld om 23 of 00 uur. Vaak redt de baby het dan om tot 6 of 7 uur in de ochtend om de eerste voeding te gaan vragen. Verschuif deze tijden weer langzaam naar de normale tijden. Doe dit stapsgewijs en bekijk of de baby hier tevreden mee is. Een baby die overdag veel honger heeft en/of veel huilt heeft vaak toch weer behoefte aan een nachtvoedingen.

Toch weer nachtvoeding

Ook dat kan ontstaan: de baby slaapt al een tijdje door en vraagt plots toch weer om een nachtvoeding. Bekijk de oorzaak hiervan: krijgt de baby overdag wel voldoende? Is de baby ziek? Is er een andere oorzaak te vinden? Last van regeldagen? Een kind vanaf zes maanden heeft in principe geen nachtvoeding meer nodig. Probeer dan ook in eerste instantie een oorzaak voor het probleem te vinden. Geef het kind geen flesje mee naar bed: het kan dan gaan wennen aan het eten/ drinken in bed. Vaak hebben baby’s vanaf zes maanden oud ook meer behoefte aan voeding en dan met name andere voeding. Denk hierbij aan fruithapjes, groenten, pap, brood etc. Geef het kind overdag voldoende te eten. Een hongerig kind zal eerder in de nachten wakker worden en om voeding vragen.

Kom je er niet uit of weet je niet hoeveel voeding jouw kindje nodig heeft, ga dan langs het consultatiebureau, huisarts of wijkverpleegkundige. Schaam je niet om advies in te winnen. Vooral bij een eerste kindje is het soms lastig bepalen hoeveel voeding het kind nodig heeft. Flesvoeding is daarnaast anders dan borstvoeding: van borstvoeding kan een baby zoveel drinken als het wil. Dit geldt niet bij afkolven met een borstkolf. Met flesvoeding is een aangepaste hoeveelheid nodig. Verpakkingen met flesvoeding bevatten altijd een richtlijn. Koop flesvoeding bij voorkeur in eigen land; dit is vaak van een vertrouwd merk en bevat duidelijke instructies in een leesbare taal.

Wanneer je borstvoeding geeft, is nachtvoeding wel goed voor de productie van moedermelk. Door een regelmatige vraag blijft de productie ook hoog. Slaapt je kindje door en wil je de productie om de een of andere reden toch hoog houden, dan zal je moeten gaan afkolven in de nacht. Afgekolfde melk wordt in de koelkast bewaard en binnen 5 dagen gebruikt. In de vriezer is moedermelk 3 tot 6 maanden houdbaar, afhankelijk van de temperatuur in de vriezer. Hoe kouder deze is, hoe langer de melk bewaard kan worden.

 

Bronnen:
http://www.slaapbabyslaap.nl/babys-slaaptips/leerjebabysnachtsdoorslapen
https://www.zozwanger.nl/doorslapen-baby/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.