Wanneer is Anne Frank geboren?

Anne Frank is een Joods meisje dat vooral bekend is geworden door haar dagboek. Wanneer is Anne Frank geboren? Alles over de geboortedatum, sterfdatum en nog veel meer lees je in dit artikel. Daarnaast besteden we aandacht aan Het Achterhuis en hoe ze hier met haar familie verbleef.De geboorte van Anne Frank

De volledige naam van het Joodse meisje is Annelies Marie Frank. Haar vader heet Otto Heinrich Frank. Otto werd geboren op 12 mei 1889. Haar moeder is Edith Frank Höllander, geboren op 16 januari 1900. In het jaar 1925 trouwde Otto Frank met Edith Höllander. Op 16 februari 1926 kregen ze hun eerste dochter genaamd Margot Betti Frank. Wanneer is Anne Frank geboren? Op 12 juni 1929 werd Anne geboren.

Naar Amsterdam

Anne werd niet in een makkelijke tijd geboren. In het jaar 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht. Deze Duitse politicus was verantwoordelijk voor het ontstaan van de tweede Wereldoorlog. Duidelijk was dat Adolf Hitler een hekel aan Joden had. De familie Frank was Joods. Om deze reden vluchtte vader Otto in datzelfde jaar naar Nederland. In Amsterdam richtte hij een filiaal van de Nederlandse Opekta maatschappij op. In 1934 kwamen ook Anne, haar zus Margot en haar moeder naar Amsterdam.

Al snel werd het voor Joden verboden om naar een niet Joodse school te gaan. Margot en Anne gingen naar het Joods lyceum in Amsterdam. Deze middelbare school was van 1941 tot 1943 in gebruik.

Onderduiken in Het Achterhuis

De Tweede Wereldoorlog duurde officieel van 3 september 1939 tot 31 december 1946. In het jaar 1942 dook de familie Frank noodgedwongen onder. Anne was toen 13 jaar oud. Het onderduikadres lag achter het bedrijf Opekta. Het werd daarom Het Achterhuis genoemd. De toegang tot Het Achterhuis zat goed verstopt achter een boekenkast.

Niet alleen de familie Frank zat hier ondergedoken. Fritz Pfeffer en de familie van Pels zaten hier ook. In totaal doken 8 mensen onder in Het Achterhuis.

Het gezin Frank woonde in Het Achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944. De ondergedoken mensen wisten zich gedurende 2 jaar schuil te houden. Op 4 augustus 1944 vond er een inval in Het Achterhuis plaats. Lange tijd is gedacht dat het gezin verraden werd. De Anne Frank Stichting heeft hier een onderzoek naar verricht. Mogelijk was de ontdekking puur toeval.Het einde van Anne Frank

Het gezin Frank werd eerst vastgehouden op het hoofdkwartier van de Gestapo in Amsterdam-zuid. De volgende dag werden ze overgebracht naar de gevangenis aan het Kleine Gartmanplantsoen. Twee dagen later werden ze naar het centraal station van Amsterdam vervoerd. Deze trein reed naar kamp Westerbork. Dit was een doorgangskamp in de gemeente Westerbork in Drenthe.

Als onderduikers werden ze in de strafbarak opgesloten. Hier moesten ze harder werken en kregen beduidend minder eten dan andere gevangenen. Op 3 september 1944 werden ze weer op een trein gezet. Op 5 september arriveerden ze in het vernietigingskamp Auschwitz Birkenau. Otto Frank werd naar kamp Auschwitz 1 afgevoerd. Anne, haar zus en moeder bleven in het vrouwenkamp.

Tot 28 oktober 1944 bleef Anne in kamp Auschwitz. Op deze dag vertrok er een wandelend transport naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Dit werd ook wel de dodenmars genoemd, omdat er veel mensen om het leven kwamen. De nazi’s wilde hiermee hun sporen uitwissen. Dit deden ze door alle levende gevangenen te transporteren. De kans is groot dat de zusjes Anne en Margot met de dodenmars meeliepen. Margot overleed in februari of maart 1945. Anne overleed enkele dagen later. Vermoed wordt dat ze stierf aan de gevolgen van de besmettelijke ziekte vlektyfus.

Het dagboek van Anne Frank

Anne is wereldwijd bekend vanwege het Anne Frank dagboek dat ze schreef. In Het Achterhuis begon ze met het bijhouden van haar gedachten en gevoelens. Ook verzamelde ze zinnen van andere schrijvers en verzon korte verhalen.

Nadat de onderduikers waren gearresteerd en afgevoerd, vonden de helpers van het gezin het Anne Frank dagboek. Miep Gies bewaarde de dagboekpapieren. Na de oorlog gaf ze het dagboek aan Otto Frank. Vader Otto was de enige overlevende van het gezin. Otto herschreef de tekst of liet dit door andere doen. In 1947 werd het Anne Frank dagboek gepubliceerd onder de titel Het Achterhuis. Het is een van de best gelezen boeken wereldwijd. Tip: bestel hier het dagboek van Anne Frank.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.