Waarom lachen baby’s in hun slaap?

De eerste lach van je baby is een bijzonder moment. Toch is er een groot verschil tussen een reflex lach en een echte lach. De reflex lach kan vergeleken worden met een spiertrekking. De eerste echte lach is een teken dat jouw baby sociaal contact zoekt. Veel pasgeboren baby’s lachen in hun slaap. Droomt de baby, heeft deze humor of reageert het op jouw stem? De vraag is waarom baby’s lachen in hun slaap.
Kan een baby dromen?

Het is moeilijk te zeggen of en wat een baby droomt, simpelweg omdat deze dit niet kan uitleggen. We moeten dus afgaan op onderzoeken die hiernaar gedaan zijn. Tijdens onze slaap doorlopen we verschillende fasen die elkaar afwisselen. Zo is er de non remfase en de remfase. Tijdens de remfase maak je snelle oogbewegingen en droom je. Kinderen komen vaker in de remslaap dan volwassenen. Hierdoor dromen kinderen ook meer. Onderzoekers menen dat jonge baby’s nog niet dromen. Dit zou pas vanaf de leeftijd van 9 maanden ontstaan. Jonge baby’s die in hun slaap lachen doen dit zeker niet door grappige dromen.

Baby reageert op jouw stem geluid

Vanaf de derde dag na de geboorte kan de baby al reageren op het stemgeluid van zijn moeder. In deze periode reageert baby zelfs beter op geluid dan op beeld. Vanaf 1 maand oud kan baby reageren met een echte lach. Deze lach is goed te herkennen doordat de ogen gaan stralen. Vanaf 1 maand oud is het dus goed mogelijk dat jouw kind reageert op jouw stemgeluid met een lief lachje. In deze gevallen zal de baby niet diep slapen en geluiden om zich heen horen.

Baby’s tot één maand oud vertonen een reflex glimlach. Sommigen noemen dit een lachstuip. Dit is een geen echte maar kan vergeleken worden met een spiertrekking. Wanneer dit samenvalt met de stem van mama of papa, kan het lijken alsof de pasgeboren baby echt reageert. Helaas is dit niet het geval en zul je nog even geduld moeten hebben op de eerste echte lach. Maar die komt sneller dan je denkt.

Contact met engelen

Sommigen zijn ervan overtuigd dat baby’s contact kunnen leggen met engelen. Wanneer baby in zijn of haar slaap lacht dan zou dit een teken moeten zijn dat er contact is met een engel. Het gaat hier voornamelijk om een geloofsovertuiging, met name vanuit de Islam. Het feit dat er echt contact met engelen bestaat is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen. Hier willen wij dan ook even niet verder op ingaan.
Het oefenen van de echte lach

De reflexglimlach of lachstuip lijkt wel een oefening van de echte lach. Op zich is dit geen vreemde gedachten omdat onderzoek uitwijst dat ongeboren baby’s in de baarmoeder al een lach vertonen. De reflex glimlach komt vaak tevoorschijn als de baby in bed wordt gelegd of wanneer deze slaapt. Ook zien we deze verschijnen wanneer je baby zachtjes kietelt of tegen hem of haar praat. Bedenk wel dat de pasgeboren baby niet lacht omdat je hem of haar kietelt, maar de spieren in het gezicht reageren op aanraking van het lichaam.

De eerste echte lach

Zoals eerder gezegd zou een baby vanaf 1 maand oud de eerste echte lach vertonen. Dit is echter een inschatting, want veel baby’s beginnen hier pas op de leeftijd van 2 maanden mee. Vanaf de leeftijd van 4 maanden kan baby schaterlachen. Dit is een erg aanstekelijke lach voor zowel ouders als omstanders. De schaterlach kan zomaar tevoorschijn komen bij een willekeurig geluid of wanneer er een gek gezicht naar baby wordt getrokken. Vanaf 6 maanden oud wordt de lach selectief. Baby lacht dan niet meer tegen iedereen. Alleen tegen ouders en bekende zal de baby snel lachen. De eenkennigheid begint nu langzaam op te spelen.

Ouderen baby’s die in hun slaap lachen

Baby’s vanaf 9 maanden oud worden zich bewust van dromen. Het is dan ook niet vreemd wanneer baby lacht in zijn of haar slaap. Dit kan een glimlach zijn, maar ook een schaterlach. De droom moeten dan wel heel grappig zijn. Jammer dat baby dit nog niet aan ons kan vertellen. We zouden immers graag mee willen lachen. Vergeet niet om deze momenten vast te leggen. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en een foto of filmpje is zo gemaakt.

Huilen in de slaap

Kinderen van alle leeftijden kunnen ook huilen in hun slaap. Bij baby’s vanaf 9 maanden oud heeft het waarschijnlijk met een vervelende droom te maken. Bij jonge baby’s is het huilen een teken van ongenoegen. Vaak is de baby al wakker of wordt deze net wakker. Kijk goed wat jouw kindje nodig heeft en troost hem of haar. Lachen en huilen zijn beide emoties die dicht bij elkaar liggen. Huilt jouw baby wel erg vaak of langdurig? Dan kan er iets aan de hand zijn. Wanneer je het niet vertrouwt of geen raad weet met de situatie is het beter om een deskundige in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld advies op het consultatiebureau of bij de kinderarts.

 

Bronnen en informatie:
http://www.ellegirltalk.nl/topic/praten-lachen-in-je-slaap.690287/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/137483-waarom-babys-lachen-in-hun-slaap.html

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.