Waarom baby geen kussen?

Het is sterk aan te raden om jonge baby’s zonder kussen te laten slapen. Dit advies geldt voor kinderen tot 2 jaar. Een kussen kan de veiligheid van baby in gevaar brengen. Hoewel de cijfers voor wiegendood sterk zijn gedaald, blijft preventie belangrijk. Een kussen of hoofdkussen kan de baby verstikken. Daardoor krijgt deze geen zuurstof meer. Dit kan de wiegendood als gevolg hebben. Ook een babykussen wordt afgeraden. Ditzelfde geldt voor een dekbed en hoofdbeschermer of stootkussens. Met diverse tips verhoog je de veiligheid in het babybedje. Zo geniet het jonge kind van een gezonde en veilige nachtrust.
Wiegendood voorkomen

De ergste nachtmerrie voor elke ouder: wiegendood. Dit is de plotselinge sterfte van een kind tot 1 jaar oud. Minder vaak komt wiegendood tussen het eerste en tweede levensjaar voor. Wiegendood kenmerkt zich door een plotselinge dood zonder dat er sprake is van een ernstige ziekte. In veel gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Wel is bekend dat wiegendood samenhangt met de omgeving. Risicofactoren zijn het gebruik van een kussen, hoofdbeschermer, dekbed of te warm aankleden. Ook roken door de ouders verhoogt de kans op wiegendood bij het kind.

Dankzij goed advies aan ouders zijn de cijfers met betrekking tot wiegendood sterk gedaald. In de jaren 80 stierven er jaarlijks 200 tot 250 baby’s aan wiegendood. Vooral vanaf het jaar 2000 is dit sterk gedaald tot onder de 15 baby’s per jaar. De kans op wiegendood kan sterk verkleind worden door rekening te houden met een veilige slaapomgeving.

Geen hoofdkussen bij baby gebruiken

Een kussen verhoogt het ligcomfort. Dit is iets waar we al op jonge leeftijd aan gewend raken. Eigenlijk vreemd, deze gewoonte wordt ons aangeleerd. In bepaalde landen is het gebruikelijk om zonder hoofdkussen te slapen.

In de vorige eeuw werden hoofdkussens nog vaak bij baby’s gebruikt. Speciaal voor jonge kinderen was er het baby hoofdkussen, dat dunner was dan een normaal hoofdkussens. Idee hierachter was dat de babynek korter is. Tegenwoordig is er het peuterkussen voor kinderen vanaf 2 jaar oud. Zowel een normaal kussen als een peuter hoofdkussen zijn bij baby’s niet aan te raden. Baby kan hier met de mond en neus tegenaan komen te liggen. Hierdoor worden de luchtwegen belemmerd. volwassenen worden vanzelf wakker wanneer ze zuurstoftekort hebben. Bij baby’s ontbreekt dit mechanisme soms. Hierdoor kan een baby in zijn slaap komen te overlijden.
Een baby die op zijn buik ligt kan zijn hoofd niet tot moeilijk optillen. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkeling en de leeftijd van het kind. Bij gebruik van een hoofdkussen kan de baby verstrikt raken in het kussen. Om dit te vermijden wordt het gebruik ervan sterk afgeraden. Overigens is het ook beter een baby niet op de buik te laten slapen. Ook dit ter preventie van wiegendood.

Dekbed en hoofdbeschermer

Kinderen die tot in de jaren 90 zijn geboren sliepen vaak onder een baby dekbed. Hier is later vanaf gestapt. Een dekbed bestaat uit meerdere lagen en is al snel te warm voor een baby. Hierdoor ontstaat er warmtestuwing. De bloedvaten verwijden zich, de bloeddruk daalt en het jonge babyhart moet veel harder pompen. Dit kan uiteindelijk fatale gevolgen hebben. Ditzelfde geldt voor de verwarming op de babykamer. Het is belangrijk de babykamer goed te ventileren. Daarnaast mag de verwarming zeker niet te hoog of te lang aan staan.

Ook een hoofdbeschermer of stootkussen was vroeger heel normaal. Dit was een rand van zacht materiaal dat aan het hoofdeinde van het ledikantje werd bevestigd. Het idee hierachter was dat baby zijn hoofd niet kon stoten. Later is gebleken dat het stootkussen mogelijk wiegendood in de hand werkt. Ook is het niet nodig het hoofd tegen stoten te beschermen. In de meeste gevallen gebeurt er niks ernstigs.

Veilig slapen zonder hoofdkussen

Met een checklist van praktische tips is het mogelijk een baby veilig te laten slapen:

 • De spijlen van het babybedje staan 4,5 tot 6,5 centimeter uit elkaar
 • Het bedje staat op een ruime afstand van snoeren en gordijnkoorden
 • Er kunnen geen knuffels of speelgoed in het babybedje vallen
 • In het ledikantje ligt een stevig babymatras
 • Het bed is kort en strak opgemaakt
 • Het beddengoed bestaat uit een babydeken een babylakentje
 • Het bedje bevat geen hoofdbeschermer
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een kussen
 • Desgewenst slaapt baby in een slaapzak of trappelzak
 • Baby slaapt op zijn of haar rug
 • De slaapkamer is niet te warm en wordt regelmatig geventileerd
 • De ouders roken niet in het bijzijn van het kind

Gedurende de eerste twee weken na de bevalling mag een baby op zijn zij slapen. Soms maakt de kraamhulp gebruik van een opgerolde handdoek als steun in de rug. Na 2 weken wordt afgeraden om de baby op de zij te laten slapen. De kans is groot dat het kind op de buik draait. Met ongeveer 4 tot 6 maanden kan een baby zichzelf volledig omdraaien. Sommige jonge baby’s draaien continu naar een buikligging. Het heeft vaak geen zin om de baby weer naar rugligging te blijven rollen. Zorg in dit geval ervoor dat het babybedje of de wieg zeer veilig is. Let ook op met te grote knuffels. Deze kunnen de luchtwegen van de baby belemmeren.

 

Bronnen:
https://www.ncj.nl/preventie-wiegendood/producten-veilig-of-onveilig/hoofdkussen/
http://www.ikbenmama.nl/themas/547_1110/Plagiocefalie%20(afgeplat%20hoofdje)

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.