Waarom baby geen dekbed?

Het is belangrijk dat baby veilig kan slapen. Waarom mag baby geen dekbed? Een dekbed bestaat samen met het dekbedovertrek uit maar liefst vijf lagen. Dat is voor een klein kind veel te warm, baby kan de overtollige warmte moeilijk kwijt. Een dekbed is hiermee onveilig voor het jonge kind. Met veilig slapen tips draag je bij aan een veilige en gezonde nachtrust. Dit helpt je ook bij de preventie van wiegendood.

 

Naast een dekbed vermijd je ook het gebruik van een kussen of hoofdbeschermer. Een baby slaapzak is veel beter. Ook maak je gebruik van een babydeken en -laken. Deze zijn verkrijgbaar in kleinere maten, speciaal voor het wiegje of ledikantje.
Over wiegendood

De cijfers over wiegendood liegen er niet om. In het jaar 1984 werden er 212 gevallen van wiegendood geregistreerd. Dankzij goed advies zijn deze cijfers weer gedaald. In 2012 stierven er nog maar 13 baby’s aan de gevolgen van wiegendood. Bij wiegendood is er sprake van onverwacht overlijden van de baby. Dit gebeurt tijdens het eerste levensjaar. Minder vaak komt wiegendood in het tweede levensjaar voor.

 

Er is veel onderzoek naar wiegendood gedaan. Nog steeds is de oorzaak niet duidelijk. Wel zijn er factoren die meespelen. In landen waar baby’s op de buik slapen komt wiegendood vaker voor. Ook de afgifte van warmte speelt een belangrijke rol. Baby’s kunnen de warmte moeilijk kwijtraken. Verkeerd beddengoed zorgt voor warmtestuwing. Hierdoor krijgt de baby het te warm. Ook kan het gebeuren dat de ademhaling wordt bemoeilijkt.

 

Bij warmtestuwing verwijden de bloedvaten in de huid. Hierdoor daalt de bloeddruk. Als gevolg hiervan moet het jonge hart harder pompen en wordt hiermee te zwaar belast. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

 

Dekbed en wiegendood

Een dekbed is lekker warm voor oudere kinderen en volwassenen. Deze twee groepen kunnen de warmte gemakkelijk kwijt. Ook zijn oudere kinderen en volwassenen makkelijker in staat om een te warm dekbed van zich af te duwen. Een dekbed bestaat uit twee lagen met een vulling ertussen. Over het dekbed komt een dekbedovertrek, dan nog eens voor twee extra lagen zorgt. Het totaal zorgt voor een warm dekbed. Hierbij heb je de keus uit een winterdekbed, zomerdekbed, herfstdekbed of vier seizoenen dekbed. Afgeraden wordt om welk dekbed dan ook bij baby’s onder de twee jaar te gebruiken. Dit geldt ook voor het allerdunste zomerdekbed.

 

Deken in plaats van dekbed

Een deken is minder dik. Het babybedje wordt opgemaakt met een babydeken en babylakentje. Dit beddengoed is kleiner, waardoor het goed in het ledikantje past. Speciaal voor de babywieg zijn er nog kleinere dekentjes en lakentjes. Belangrijk is dat het babybed zo laag mogelijk wordt opgemaakt. Dit betekent dat het dekentje en lakentje aan het voeteinde van het bed ligt. Dit is op zo een manier opgemaakt, dat baby met de voetjes bijna het voeteinde aanraakt. Ook dit heeft met veiligheid te maken. Op deze wijze kan baby nauwelijks onder de dekens terechtkomen. Het gebruik van een kussen wordt ook afgeraden, ook als het heel dun is.
Gebruik van een slaapzak of trappelzak

Het is vaak moeilijk om te bepalen of baby het te warm of te koud heeft. Een pasgeboren baby heeft moeite om lichaamswarmte vast te houden. Zelfs in de zomer kan het nodig zijn om gebruik te maken van een waterkruik. Door aan de nek van de baby te voelen wordt snel duidelijk of baby het te warm of te koud heeft. Een klamme nek betekent zeker dat baby het te warm heeft. In deze gevallen is het belangrijk dat het dekentje wordt weggenomen. Ook de baby minder warm aankleden kan helpen.

 

Veel baby’s beginnen vanaf een week of zes te trappelen met de beentjes. Hierdoor wordt het beddengoed weggeduwd of in de war geschopt. De oplossing hiervoor is een slaapzak. Deze is er in een winter- en zomeruitvoering. Hiermee ligt baby met iets extra’s om het lijf, zonder te warme dekens. De slaapzak wordt aan de voorzijde gesloten door middel van een rits. De rits bevindt zich aan de onderzijde, waardoor baby deze niet per ongeluk open kan maken.

 

Een trappelzak is verkrijgbaar met of zonder mouwen. Het is belangrijk de slaapzak af te stemmen op het seizoen, maar ook op de leeftijd van het kind. Zo zijn deze verkrijgbaar in verschillende maten. Een te korte slaapzak geeft baby te weinig bewegingsvrijheid. Een te lange slaapzak is niet prettig en houdt de warmte minder goed vast.

 

Waarom baby geen dekbed tot 2 jaar?

Wiegendood komt het vaakst voor tussen de geboorte en het eerste levensjaar en minder vaak tussen het eerste en tweede levensjaar. Toch wordt geadviseerd om tot het tweede jaar geen gebruik te maken van een dekbed. Tegenwoordig zijn er vrolijk gekleurde babydekentjes en babylakens verkrijgbaar. Deze zijn zeer goed af te stemmen op de inrichting van de babykamer.

 

Een babydeken van katoen voelt licht en luchtig aan. Ook zijn er babydekens van andere materialen. Fleece voelt zeer zacht aan maar kan soms te warm worden. Een babydeken van wol voelt zwaarder aan. Het synthetisch beddengoed wordt vaker gebruikt bij baby’s met een allergie. Ook is dit makkelijk wasbaar. Belangrijkste blijft dat het babybedje kort en strak wordt opgemaakt bij het verschonen. Dit komt de veiligheid ten goede. Slaap lekker, baby.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.