Waarom augurken zwanger?

Zwangere vrouwen eten plotseling augurken. Herkenbaar of een fabel? Dat deze vrouwen last hebben van vreetbuien, dat is een feit. Dit kan van alles zijn, van drop tot chips en van kaas tot augurken. De vraag die vaak gesteld wordt is waarom augurken tijdens de zwangerschap. Er bestaat veel onduidelijkheid hierover.
Fabel of feit

Er bestaan veel fabels rondom de zwangerschap. Dat vrouwen in blijde verwachting soms trek hebben in augurken, is geen fabel maar een feit. Toch zijn er ook fabels rondom zwangere vrouwen, augurken en vreetbuien. Het is een fabel dat iedere zwangere vrouw ijs met augurken eet.

Tekort aan zout

Tijdens het begin van de zwangerschap verliest een vrouw iets meer zout dan normaal. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogd progesteron niveau. Hierdoor gaat er meer zout verloren via de urine. Veel vrouwen hebben gedurende de eerste drie maanden last van misselijkheid. Bij veel overgeven of braken gaat er ook zout verloren. Een tekort aan zout probeert het lichaam op te vangen met vreetbuien. Zo komt er weer zout binnen. In augurken zit zout, dit vult het tekort aan. Vaker nog grijpen vrouwen naar zoute drop. Of een combinatie van drop en augurken. Tijdens de zwangerschap komen de meest vreemde combinaties voorbij.

Hoeveel zwangere vrouwen eten augurken?

Niet iedere zwangere vrouw heeft trek in augurken of zuur voedsel. Dit komt bij slechts 10% van alle zwangeren voor. De combinatie augurken met ijs of augurken met slagroom wordt ook veel gezien. Hierbij heeft de zwangere zin in zowel zuur als zoet. Overigens krijgen zwangeren met nog veel meer vreemde zwangerschapslusten te maken. Ruim 85% van alle zwangere vrouwen ervaart vreetbuien of vreemde eetlusten.

Vreetbuien en hormonen

Die vreetbuien komen niet zomaar ergens vandaan. Het hormoon oestrogeen zorgt voor grote veranderingen tijdens de zwangerschap. Zo is dit hormoon verantwoordelijk voor een verhoogde bloedtoevoer. Alles in het lichaam raakt beter doorbloed, ook de mond. De smaakpapillen raken hierdoor extra gevoelig. Verreweg de meeste zwangere vrouwen krijgen meer zin in zoetigheid. Een iets kleiner percentage krijgt een voorkeur voor zout. Met name drop wordt veel gegeten.

Nu is het lekker, straks niet meer

Zwangere vrouwen eten dingen die ze normaal niet lusten. Augurken, pindakaas of Zwitserse kaas, iedereen heeft zijn eigen voorkeur en smaak ontwikkeld. Het vreemde is dat zwangere vrouwen soms dingen eten die ze voorheen niet lekker vonden. Na de bevalling verdwijnt de trek in deze producten. Het is dus niet zo dat de vreemde voorkeuren aan blijven houden. Duidelijk is dat zwangerschapslusten veroorzaakt worden door hormonen.
Zwanger en zin in zuur

Zwangere vrouwen hebben zin in zuur, zoet, zout of gekruid voedsel. Er bestaan hier veel wijsheden over. Zo wordt beweerd dat de vrouw een meisje krijgt wanneer ze zin heeft in zoet eten. Heeft de zwangere vrouw zin in zuur of zout eten, dan krijgt ze een jongetje. Overigens bestaan er nog veel meer wijsheden. Komt de man ook een paar kilootjes aan, dan is de baby een meisje. Daarnaast wordt er veel naar de huid gekeken. Droge handen betekent een jongetje. Last van acne betekent een meisje. Deze wijsheden zijn niet op wetenschap gebaseerd. Ze mogen dan ook met een flinke korrel zout worden genomen. Komt een van deze wijsheden toch uit, dan is dit toeval. Niet zo vreemd, de kans op een jongetje of meisje blijft 50%.

Zijn augurken schadelijk tijdens de zwangerschap?

Voor zwangere vrouwen is het vaak moeilijk om een vreetbui te negeren. Ook zwangerschapslusten kunnen niet onderdrukt worden. Veel zwangere vrouwen komen ongewild een paar kilo aan. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de zwangerschap zelf maar ook door het teveel eten. Sommige vrouwen lopen meer risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. In dit geval is het beter om niet te veel zoetigheid te eten. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes staan altijd onder controle van de verloskundige.

Augurken kunnen veel zout bevatten. Het zout zit in de inmaakvloeistof en trekt de augurk in. Zwangere vrouwen moeten uitkijken met een teveel aan zout of natrium. Hierdoor houden ze meer vocht vast. Ook kan de bloeddruk teveel stijgen. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn. De verloskundige controleert bij ieder consult de bloeddruk. Wordt deze te hoog, dan krijgt de zwangere het advies goed op de voeding te letten.

Zijn augurken gezond? De meeste mensen kennen de smaak van een augurk. Toch weten ze vaak niet hoe deze wordt gemaakt. Augurken zijn ingelegde komkommers. Afhankelijk van het land wordt hier een ander soort komkommer voor gebruikt. Augurken liggen gedurende 3 maanden in een zoutbad. Dit zout trekt in de augurken en geeft de typische smaak. Een teveel augurken eten kan slecht zijn voor de bloeddruk. Vooral zwangere vrouwen moeten hier goed mee uitkijken.

Een augurk bevat 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Een teveel aan vitamine K heeft geen nadelige gevolgen. Vrouwen die een antistollingsmiddel gebruiken moeten wel goed opletten met het eten van augurken. Een teveel aan vitamine K vermindert de werkzaamheid van het antistollingsmiddel. Vrouwen met trombose slikken vaak een antistollingsmiddel. Tijdens de zwangerschap staat deze vrouw extra onder controle. Ook voor deze groep is het beter de augurken links te laten liggen.

Terugkomend op de vraag waarom zwanger en augurken eten? Omdat zwangerschapshormonen voor vreemde eetgewoonten zorgen. Daarnaast kan de vrouw behoefte hebben aan extra zout.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.