Vruchtbaar slijm wanneer eisprong

Er zijn verschillende methoden om je vruchtbaarheid te controleren. Een hiervan is de Billings ovulatiemethode. Hierbij kijk je naar de aanwezigheid van vruchtbaar slijm. In dit geval weet je dat je snel je eisprong hebt. Leer de veranderingen in cervixslijm herkennen en ontdek wanneer je vruchtbaar bent. Dit maakt het zwanger worden een stuk gemakkelijker.Wat is cervixslijm

De baarmoederhals oftewel cervix maakt van nature een slijmerige afscheiding. Dit slijm heeft een belangrijke functie: het bepaalt je vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. Tijdens de ovulatie of eisprong is het slijm waterig. Hierdoor kunnen zaadcellen zich makkelijk door het baarmoederhalskanaal verplaatsen. Hormonale anticonceptiemiddelen maken het slijm dikker. Dit moet voorkomen dat zaadcellen de kans krijgen zich te verplaatsen. Het slijm heeft dus een belangrijke functie bij het zwanger worden.

Over de eisprong

De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Hierbij komt een rijpe eicel uit de eierstok vrij. Dit vindt eenmaal per menstruele cyclus plaats. De eicel komt in de eileider terecht en wordt naar de baarmoeder getransporteerd. De eicel is maximaal 24 uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven meerdere dagen in leven, daarom is het niet noodzakelijk om exact tijdens de ovulatie te klussen.

Vruchtbaar slijm herkennen

Het cervixslijm verandert gedurende je menstruele cyclus van structuur. De ene week is het melkachtig wit en dik, de andere week is het bijna helder en vloeibaar.

Vlak voor de menstruatie ziet het cervixslijm er melkachtig wit en dik uit. Het kan zelfs aanvoelen als klonters. De eerste dagen na de menstruatie ziet het slijm er dik en troebel uit. Tussen je vingers voelt het taai aan. Dit verandert 3 tot 4 dagen voor de ovulatie.

Vanaf 4 dagen voor ovulatie tot 2 dagen daarna produceert de baarmoederhals veel rekbaar slijm. Dit is helder van kleur, vloeibaar en elastisch. Neem je het tussen duim en wijsvinger, dan kun je het vergelijken met rauw eiwit.

Het meest vruchtbare slijm is op de dag van de eisprong aanwezig. Op dat moment is er veel glibberig en dun slijm aanwezig.

Doorzichtig slijm na eisprong

Sommige vrouwen ervaren doorzichtig slijm na de eisprong. Dit klopt niet helemaal: het meest doorzichtige slijm is een dag vóór de eisprong aanwezig. Een eicel heeft een levensduur van ongeveer 24 uur. Dit betekent dat de aanwezigheid van doorzichtig slijm de naderende eisprong of ovulatie aangeeft. Bij zeer doorzichtig slijm is dit dan ook de juiste periode om te klussen.Afscheiding na de eisprong

Na de eisprong vermindert de hoeveelheid cervixslijm. Het wordt een stuk troebelder en klonterig. Je kunt dit slijm niet meer zo goed tussen duim en wijsvinger rekken. Vlak voor de menstruatie kan het slijm zo weinig zijn, dat alles een beetje droog aanvoelt.

De Billings ovulatiemethode

Voor de Billings ovulatiemethode is het belangrijk dat je de afscheiding in de gaten houdt. Dit doe je door zelf het cervixslijm te onderzoeken. Breng twee schone en droge vingers zo dicht mogelijk naar de baarmoedermond en haal er wat slijm uit. Bekijk het slijm tussen je vingers. Is het helder en rekbaar, dan zit je rond de eisprong en ben je vruchtbaar. Bij het afnemen van de rekbaarheid is het zeker dat je eisprong al is geweest.

De Billingsmethode is geen anticonceptiemiddel. Gebruik je het om je vruchtbaarheid te bepalen, probeer dan ook eens de temperatuurmethode. Op deze manier vergroot je de kans op een zwangerschap.

Slijmprop door eisprong

Hoe zit het met een slijmprop en de eisprong? Rond de eisprong of vlak erna kan er soms een witte tot doorzichtige slijmprop naar buiten komen. Deze is elastisch en draderig. Vaak gaat het hier om een opeenhoping van vruchtbaar slijm. De slijmprop zegt niets over een eventuele bevruchting. Een zwangerschap kan alleen duidelijk worden gemaakt met behulp van een zwangerschapstest.

De beste zwangerschapstest

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. HCG is de afkorting van humaan choriongonadotrofine. Het hormoon HCG wordt na de innesteling door de bevruchte eicel geproduceerd. Hierdoor krijgen de eileiders het signaal om geen nieuwe eicellen te laten rijpen. HCG zorgt er ook voor dat het gele lichaam in stand blijft, dat op zijn beurt weer het hormoon progesteron aanmaak. Een zwangerschapstest detecteert HCG in de urine. De meeste zwangerschapstesten zijn geschikt vanaf de dag dat de menstruatie verwacht wordt. De best verkochte zwangerschapstesten zijn die van Clearblue, Sensitest en Predictor.

Bekijk de zwangerschapstesten.

Een vroege zwangerschapstest is zeer gevoelig. Dit betekent dat het lage concentraties HCG in de urine kan waarnemen. Hierdoor is het mogelijk om 7 dagen na de bevruchting een zwangerschapstest te doen.

Bestel een vroege zwangerschapstest.

Een vroege zwangerschapstest is niet duurder dan een normale test. Houd echter wel rekening met het grotere risico op een miskraam: de helft van alle zwangerschappen gaat binnen 4 weken ten gronde. De betekent dat je vaak niet eens weet dat je zwanger bent en de miskraam rond de periode van de verwachte menstruatie plaatsvindt. Vind je het vervelend om dit te weten, dan is het misschien beter om geen vroege zwangerschapstest te doen maar te wachten tot de NOD (niet ongesteld dag).


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. : Op het moment van de grootste vruchtbaarheid geeft het slijm een duidelijk glibberig gevoel. De laatste dag van dit gevoel wordt aangegeven als de PIEK. Dit punt ligt zeer dicht bij het tijdstip van de eisprong. Als je er echt op gaat letten, zul je zien dat er in deze dagen wat glibberig slijm aan het wc-papier blijft zitten. De dag dat het baarmoederhalsslijm het meest overvloedig, draderig en dun is, valt meestal een dag voor de eisprong.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.