Voelt een baby pijn in de buik?

Je bent zwanger en vraagt je af of een baby pijn in je buik voelt. Bijvoorbeeld wanneer je op je buik drukt: voelt de baby dit dan als pijn? Ja, ook in de baarmoeder kunnen foetussen pijn herkennen. Dit is echter pas mogelijk bij een zwangerschap vanaf 24 weken. Voor die tijd geven de zenuwen nog geen pijnprikkels door. Benieuwd wat je ongeboren kind nu echt voelt? Lees dan snel verder.Zo voelt een baby pijn

Soms lijkt het alsof je ongeboren kindje geen pijn voelt. Dit is ook bij pasgeboren baby’s de vraag, omdat ze anders op pijnprikkels reageren. Toch is de wetenschap het erover eens: een ongeboren baby kan pijn voelen. Pijnprikkels worden waargenomen door bepaalde zenuwen. Deze geven de boodschap aan de hersenen door. Op dat moment voelt de baby pijn.

Je ongeboren baby kan niet goed op deze pijn reageren. Afhankelijk van de zwangerschapsweek komen pijnprikkels niet als dusdanig binnen. Ook kan een foetus niet wegkruipen voor pijn of huilen. Hierdoor is het vaak lastig om te bepalen wanneer het ongeboren kind pijn heeft.

Onderzoek naar ongeboren baby’s

Er is veel onderzoek gedaan naar foetussen en of deze pijn kunnen herkennen. Aan het University College van Londen hebben wetenschappers iets bijzonders ontdekt. Rond de 35e zwangerschapsweek kan baby het verschil tussen aanraking en pijn voelen. Voor de 35ste zwangerschapsweek kunnen zenuwen wel pijnprikkels doorgeven. Het is echter maar de vraag of de foetus dit ook daadwerkelijk als pijn ervaart. Hier moet nog het nodige onderzoek naar gedaan worden.

In 2010 is er onderzoek gedaan naar menselijke foetussen in de eerste 24 weken. De Royal College of abstractions and Gynaecologists verklaart dat een foetus in de eerste helft van de zwangerschap geen pijn voelt. Dit komt omdat de zenuwuiteinden in de hersenen nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Ook na de 24e week leeft de foetus in een verdoofde staat. Hieruit kunnen we opmaken dat ongeboren baby’s tussen 24 en 35 weken geen pijn ervaren zoals wij dat doen. We sluiten echter niet uit dat de baby helemaal niets voelt. Hiervoor kijken we naar het volgende onderzoek.

Embryo voelt toch vanaf 5 weken pijn: hoe zit dat?

Om het allemaal nog lastiger te maken is er in 2017 opnieuw een onderzoek gepubliceerd. Onderzoekers kwamen erachter dat een embryo tot 13 weken volwassenachtige zenuwstelsels bevat. Hierdoor zou het embryo mogelijk pijn kunnen voelen. Het is bekend dat bij 8 weken zwangerschap het ongeboren kind op aanraking reageert. Met 20 weken zwangerschap zijn overal in het lichaam pijnreceptoren aanwezig. Met 22 weken is een baby in staat om pijn in de hersenen te verwerken.

Je ziet dat veel onderzoeken elkaar tegenspreken. Zolang de wetenschap er nog niet uit is, kunnen we ook niet met zekerheid zeggen of een ongeboren baby wel of geen pijn voelt. We kunnen in ieder geval wél met zekerheid vaststellen dat een foetus op aanraking reageert en al snel zenuwen en pijnreceptoren ontwikkelt.Op de buik drukken, dit voelt je baby

Voelt je baby pijn wanneer je op je zwangere buik drukt? Geen zorgen, een baby wordt omgeven door vruchtwater. Dit vruchtwater vangt de grootste schokken op. Een porrende vinger in de buik wordt door baby niet als pijnlijk ervaren. Wel voelt de baby dat er iets tegen hem aan drukt. Hierdoor kan je kindje reageren. Het duwt terug of draait zich om.

Voelt baby pijn van moeder?

Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap zelf pijn hebt. Voelt je ongeboren kind dat? Nee, de foetus voelt geen pijn van de moeder. Wel kan het stress waarnemen. Na 3 maanden zwangerschap reageert een baby op harde geluiden. Als reactie hierop trekt het zich terug. Heeft de zwangere vrouw pijn en stress, dan voelt baby dit. Hierdoor wordt het mogelijk geboren met een verhoogd cortisol niveau. Dit is een hormoon dat tijdens stress wordt aangemaakt.

Pijn door bewegen van de baby

Wanneer je baby druk beweegt, kun je pijn voelen. Dit is heel normaal: naarmate de zwangerschap vordert wordt de bewegingsruimte kleiner. Draait je baby zich om of rekt hij of zij zich uit, dan voel je dit duidelijk. Vooral in de nachtelijke uren is baby soms extra actief. Dit komt omdat je kindje overdag door jouw bewegingen in slaap wordt gewiegd. De pijn die je voelt is vervelend en kan je uit je slaap houden. Toch is er niet veel aan te doen. Pijn door bewegen van de baby hoort er soms bij. Gebruik zeker geen pijnstillers, deze zijn in dit geval nutteloos. Zodra jouw kindje weer rustig wordt verdwijnt ook de pijn.

Probeer wel een duidelijk verschil tussen pijnlijke bewegingen van de baby en weeën te herkennen. Vermoed je moet je dat je last hebt van weeën, bel dan de verloskundige. Doe dit vooral wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent.

Baby dood in buik en symptomen

Soms overlijdt een baby in de baarmoeder. Dit wordt dan ook wel een miskraam of doodgeboorte genoemd. In het begin van de zwangerschap ligt de oorzaak vaak in een aanlegfout. Ook een afwijkende baarmoeder of baarmoederhals kan de oorzaak zijn. Daarnaast komt een miskraam vaker voor bij infecties, gezondheidsproblemen van de vrouw of een auto-immuunziekte.

Overlijden in de baarmoeder kan soms ontstaan door de navelstreng, bijvoorbeeld een bloedprop of verstikking. Bij te weinig voedingsstoffen zal een ongeboren baby ook overlijden. De vraag is echter of de foetus bij overlijden pijn voelt. Dit is moeilijk te beoordelen. Zeer waarschijnlijk overlijdt de baby zonder echte pijn. Helaas blijft het bij gissen.

Beluister zelf de hartslag van baby:

Angelsound Doppler – baby hartje monitor €39,95

Wat zijn de symptomen van een dode baby in de buik? Waarschijnlijk voel je geen beweging meer, ook niet wanneer je stil ligt. Bij een loslatende placenta treedt er buikkramp en bloedverlies op. Niet altijd zijn de symptomen duidelijk aanwezig. Soms wordt het overlijden pas bij een controle opgemerkt. De verloskundige hoort dan geen hartslag meer. Is dit het geval, dan wordt er direct een echo gemaakt.

Bronnen en meer informatie:
https://logos.nl/volwassen-zenuwen-laten-jonge-embryos-al-pijn-voelen/
https://www.nu.nl/wetenschap/2278347/foetus-voelt-24-weken-geen-pijn.html

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.