Vocht in de knie en knieklachten

Heb je last van vocht in de knie? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een slijmbeursontsteking. Andere knieklachten worden veroorzaakt door een versleten knie, artrose in de knie of een ontsteking. Vrouwen die zwanger zijn houden vaker vocht vast. Dit kan ook voor problemen zorgen. Belangrijk is om de symptomen te herkennen. Hierna kan de juiste behandeling gestart worden.
Knieklachten herkennen

Bij knieklachten ervaar je pijn, kniepijn of een gezwollen knie. Ook kun je te maken krijgen met stijfheid, in dit geval kun je het been moeilijker bewegen. Bij vocht in de knie merk je in veel gevallen een gezwollen huid in combinatie met pijn. Door de knieklachten tijdig te herkennen voorkom je grotere problemen. Daarom bespreken we de oorzaken en symptomen van knieklachten.

Oorzaak van vocht in de knie

Knieklachten hebben verschillende oorzaken. Niet altijd heb je bij knieklachten last van vocht in de knie. Is dit wel het geval, dan zal de oorzaak vaak een slijmbeursontsteking zijn. Ook gewrichtsproblemen kan een oorzaak zijn, waaronder artrose in de knie. Bij oudere mensen komt reuma en jicht vaker voor. Vocht in de knie is op oudere leeftijd dan ook helemaal niet vreemd.

Ben je onlangs gevallen op de knie, dan kan er een inwendige bloeduitstorting optreden. Hierbij heb je last van kniepijn en vocht in de knie. Door de pijn ga je vaak anders lopen waarbij je op het goede been steunt. Naast een val op het kniegewricht kan ook een klap op het kniegewricht de oorzaak zijn.

Vocht in knie tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen houden vaak vocht vast. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen en verdwijnt weer na de bevalling. Vocht vasthouden veroorzaakt een gewichtstoename, dikke enkels en onderbenen of vingers. Tijdens de zwangerschap houdt een vrouw gemiddeld 2 tot 3 liter vocht vast. Een soms gehoorde klacht tijdens de zwangerschap is vocht in de knie. Vaak spreken we hier van dikke onderbenen. Het is hierbij belangrijk om de benen regelmatig omhoog te leggen, hierdoor stroomt het bloed beter door de onderbenen. Is er echt sprake van vocht in de knie tijdens de zwangerschap, dan heeft dit vaak een andere oorzaak.

Overbelasting van de knie

Mensen die intensief sporten hebben soms last van vocht in de knie of knieklachten. Ook kan er sprake zijn van pijn in de knieholte of meniscus pijn. Al deze oorzaken zijn terug te herleiden naar overbelasting of een verkeerde belasting. Daarnaast kan zwaar lichamelijk werk, overgewicht of een zwangerschap ook voor overbelasting zorgen. Knieklachten als gevolg van overbelasting zijn soms moeilijk te behandelen. In sommige gevallen blijven ze jarenlang bestaan. Met de juiste behandeling verdwijnen knieklachten en vocht in de knie weer snel.

Een ontsteking kan ook vocht in de knie veroorzaken. Hierbij spreken we van bursitis of een slijmbeursontsteking. De veroorzaker hiervan zijn bacteriën, die via de bloedbaan in de knie terecht zijn gekomen.

Symptomen en klachten

De meeste symptomen en klachten zijn hierboven al uitgelegd. Toch zetten we ze nog even op een rij:

  • Vocht in de knie
  • Pijnklachten bij rust
  • Algemene knieklachten
  • Pijn bij het lopen of buigen van de knie
  • Warme en gezwollen knie
  • Pijn in de knieholte
  • Stijve knie

Vocht in de knie kan uit water bestaan, maar ook uit bloed. In dit laatste geval is er sprake van een inwendige bloeduitstorting. Soms zie je dit van buitenaf doordat het kniegewricht er rood tot paars uitziet.

Diagnose van knieklachten

Ga bij lang aanhoudende knieklachten altijd langs een huisarts. Deze zal de knie bekijken of testen. Dit kan door middel van bepaalde oefeningen, kniebuigingen en aftasten van de knie. Het is niet altijd even makkelijk om de oorzaak van knieklachten te achterhalen. Heb je last van vocht in de knie, dan kan de diagnose soms gemakkelijker gesteld worden. De arts zal bij knieklachten eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis of een fysiotherapeut, afhankelijk van de diagnose.
Vervolgonderzoek bij vocht in de knie

Wanneer er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden, volgt er een vervolgonderzoek. Dit kan bestaan uit een kijkonderzoek, waarbij de arts de binnenkant van de knie bekijkt met behulp van een artroscoop. Dit wordt gedaan bij problemen met de meniscus knie of meniscus pijn. Tijdens het kijkonderzoek kan een scheur in de meniscus of het kraakbeen worden ontdekt.

Een röntgenfoto is vooral van toepassing om het kraakbeen, de knieschijf of de knieband op beschadiging te controleren. Deze röntgenfoto wordt op de röntgenafdeling van het ziekenhuis gemaakt, hiervoor krijg je een doorverwijzing van de huisarts. Een ander onderzoek is het MRI-onderzoek. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van röntgen maar een magneet scan. De patiënt ligt tijdens het onderzoek in een lange tunnel met een sterke magneet.

Behandeling van knieklachten

Worden je knieklachten of vocht in de knie veroorzaakt door overgewicht, een zwangerschap of overbelasting? In dit geval verdwijnen de klachten vanzelf wanneer je de levensstijl aanpast. Zwangere vrouwen wachten tot na de bevalling, in veel gevallen verdwijnen de knieklachten weer.

Worden knieklachten door overbelasting veroorzaakt, dan kan de sportfysiotherapeut helpen. Deze kan de knie tapen, maar ook gerichte oefeningen geven. Hardlopers krijgen vaak aansluitend op fysiotherapie een looptraining, waarbij ze leren de kniegewrichten op de juiste manier te belasten. Gescheurde kniebanden zijn soms te verhelpen met fysiotherapie, alleen wanneer de knieklachten niet te ernstig zijn. Bij een grote scheur van de kniebanden of kruisbanden is een operatie vaak onvermijdelijk.

Gescheurde meniscus behandeling

Heb je last van een gescheurde meniscus, dan merk je dat de knie op slot zit. De arts zal rust voorschrijven. Soms is een kijkoperatie nodig Dit wordt vooral gedaan wanneer regelmatig de knie op slot springt. Via een kijkoperatie hecht de chirurg de meniscus. Het kan ook dat de meniscus gedeeltelijk of geheel verwijderd wordt.

Pijnstilling en ontstekingsremmers

Een ontsteking van de knie wordt behandeld met cortisone of ontstekingsremmers. Ook een antibioticakuur kan helpen. Hierbij wordt gekeken naar de onderliggende oorzaak. Is reuma de oorzaak, dan bestaat de behandeling voornamelijk uit pijnstilling en ontstekingsremmers. Reuma zelf is zeer moeilijk te behandelen.

Bekijk pijnstillers

Artrose van de knie kan ontstaan door ouderdom, maar ook door langdurige overbelasting. In dit geval spreken we van slijtage, dat alleen verholpen kan worden door middel van een operatie. Ditzelfde geldt voor een gebroken knie of gebroken botten rondom het kniegewricht. Afhankelijk van de leeftijd en de plaats van de breuk volgt een operatie of een behandeling zonder operatie.

Herstel na behandeling

Herstel van de knie kan enige tijd met zich meebrengen. Bij lichte knieklachten verdwijnen de symptomen snel bij voldoende rust. In deze gevallen zijn de knieklachten na één tot enkele weken verdwenen. Bij ernstige knieklachten met vocht in de knie, een pijnlijke knie en andere klachten kan het herstel veel langer duren. Dit is vooral het geval wanneer een operatie noodzakelijk is. Na een operatie is het belangrijk de aanwijzingen van de arts op te volgen. Fysiotherapie helpt om het kniegewricht weer opnieuw te leren gebruiken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.