Vluchtelingen en ziektes

In 2015 zijn er al twee keer zo veel vluchtelingen naar Nederland gekomen dan in 2014. Niet vreemd, want in Syrië heerst er sinds 2011 oorlog. Door het grote geweld tegen burgers kiezen veel Syriërs liever voor hun veiligheid en vluchten naar de buurlanden. Veel reizen van daaruit verder richting Europa, waar ze een veilig onderkomen zoeken. Door deze grote stroom vluchtelingen wordt ook de kans op importziekten groter. Polio, tuberculose of schurft komt hierdoor vaker voor in Nederland en België.

Wat zijn vluchtelingen

Nederland wordt in 2015 overspoeld door Syrische vluchtelingen. Nou is het begrip vluchteling niet helemaal vreemd, want jaarlijks komen er vluchtelingen aan in Europa. Maar vanwege de aanhoudende oorlog in Syrië, vluchten steeds meer Syriërs richting Europa. Maar waardoor is er oorlog in dat land? In het jaar 2011 schreven een paar tieners revolutionaire leuzen op een schoolmuur. Veiligheidstroepen schoten deze tieners dood. Duizenden mensen kwamen daarop in opstand. Het aftreden van de president werd geëist (Bashar al-Assad ).

De Syrische regering trad af, maar de president weigerde te vertrekken. Syrische rebellen namen het op tegen het leger van de regering. De rebbelen raakte onderling ook aan het vechten met elkaar. Er ontstonden verschillende groeperingen en Syrië was in burgeroorlog. De IS (islamitische terreurgroep) maakte hier misbruik van. Terroristische groeperingen kwamen in opstand in onder andere Syrië en Irak en claimden aanslagen over de gehele wereld. Duizenden burgers vonden de dood in deze strijd, en veel zijn gevlucht naar Turkije en Libanon. Omdat deze landen nu overvol zitten met vluchtelingen, trekken de vluchtelingen naar Europa. Het is voornamelijk de middenklasse die verder reist, de arme vluchtelingen hebben hier het geld niet voor.

Bootvluchtelingen

We noemen ze ook wel bootvluchtelingen. Dit komt omdat de vluchtelingen over de Middellandse zee naar Europa per boot reizen. In 2014 staken ruim 220.000 vluchtelingen de zee over, halverwege 2015 waren dit er al meer dan 250.000. Eenmaal in Europa, trekken ze verder per trein, vrachtwagen of te voet. Ook via mensensmokkelaars reizen ze verder. Het merendeel strandt in Oostenrijk, Zweden en Duitsland. Halverwege 2015 zitten deze landen al zo vol met vluchtelingen, dat veel van deze vluchtelingen besluiten om verder te reizen naar landen als België en Nederlander. Veel vluchtelingen komen om het leven tijdens de bootreis of door mensensmokkelaars.

Vreemde ziektes naar Nederland: polio

Brengen al deze vluchtelingen nou ook ziektes, die normaal niet in Nederland en België voorkomen, mee het land binnen? Ziektes die normaal gesproken niet in West-Europa voorkomen en plots opduiken, noemen we importziektes. Ze worden meegenomen door reizigers die naar bepaalde gebieden zijn afgereisd en een ziekte mee terug nemen. Maar ook vluchtelingen kunnen importziektes meenemen. Polio (kinderverlamming) is hier één van. Deze virusziekte tast de grijze stof in het ruggenmerg aan en zorgt voor ernstige verlammingen, vergroeiingen en soms de dood.
Sinds 1956 komt polio niet meer voor in Nederland. Islamistische bezwaren in onder andere Syrië zorgen ervoor dat polio daar wel voorkomt, doordat hier weinig entingen plaatsvinden. Sinds 2013 worden alle Syrische vluchtelingen onder de vijf jaar oud geënt tegen polio om te voorkomen dat deze ziekte zich binnen Europa verspreid. Nieuwe vluchtelingen die nog niet geënt zijn vormen een risico voor de westerse samenleving, met name voor kinderen en zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen alsnog geënt worden tegen polio.

Schurft (scabiës)

Een ziekte die veel voorkomt bij vluchtelingen en asielzoekers is schurft. In juni 2015 werd een asielcentrum in Ter Apel getroffen door schurft. In juni 29014 brak er schurft uit bij een vluchtelingenkamp in Groningen. Bij schurft kruipt een mijt onder de huid en graaft daar gangetjes, Dit veroorzaakt ernstige jeuk. Schurft is besmettelijk maar duidt niet op een gebrekkige hygiëne. Het kan goed behandeld worden met behulp van medicijnen.

Tuberculose

Deze bacteriele infectieziekte kwam in de 19e eeuw erg veel voor. Veel mensen stierven eraan. In Europa zien we tuberculose voornamelijk in de longen optreden, in Aziatische landen in andere organen. Ruim 1/3e van de wereldbevolking is besmet met deze bacterie zonder er zelf ziek van te zinjn. Jaarlijks treft tuberculose 1.000 Nederlandse patiënten. Hiervan is ruim 60 procent van buitenlandse afkomst (asielzoeker/ vluchteling).Tuberculose is steeds moeilijker te behandelen door resistentie van de bacterie. Antibiotica is de meeste voorkomende behandeling.

Ander ziekten

Het is niet te voorspellen welke ziektes mee worden gebracht door vluchtelingen. Dit kan het reuma-virus (virale artritis) zijn, de mazelen of malaria.Veel ziekten komen al van oorpsrong voor in Nederland, maar krijgen nu meer aandacht door de komst van vluchtelingen. Het is enerzijds afhankelijk van het gebied waar vluchtelingen vanaf komen, anderzijds of ze überhaupt wel drager zijn van de ziekte. Andersom worden vluchtelingen ook ziek van ziekten die hier heersen, maar waar wij Westerlingen immuun voor zijn geworden of er amper ziek van worden. De vluchtelingen kampen dan met grote uitbraken van dit soort ziekten omdat ze er geen weerstand tegen hebben opgebouwd. Jonge kinderen , ouderen, mensen met een verminderd afweersysteem en zwangere vrouwen zijn extra bevattelijk voor infectieziekten. Deze groepen kunnen extra geënt worden bij grote uitbraken of moeten direct behandeld worden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.