Vitamine B12 zwanger, de juiste waarde

Hoeveel B12 tijdens zwangerschap is niet altijd duidelijk. Van deze vitamine kun je teveel of een tekort hebben. Dit is van invloed op de zwangerschap, merkbaar aan een aantal symptomen. Ontdek het nut van vitamine B12 en wat de juiste waarde is. De huisarts kan eventueel het bloed onderzoeken en een behandeling starten. Het aanvullen van een tekort is mogelijk met speciale tabletten of injecties.Vitamine B12 (cobalamine)

Deze vitamine maakt onderdeel uit van het bekende vitamine b complex. B12 staat ook wel bekend als cobalamine. Het is een in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de vorming van rode bloedcellen. Tijdens de zwangerschap is het nodig voor het aanmaken van DNA. Ook voor de opbouw en werking van de zenuwen is vitamine B12 onmisbaar.

Waar zit vitamine B12 in?

Je zou het niet denken, maar de mens maakt zelf vitamine B12 aan. Dit gebeurt door bacteriën en schimmels die zich in het eind van de dikke darm bevinden. Er is echter wel één groot probleem: vitamine B12 kan vanaf dit punt niet worden opgenomen. We maken dus zelf Ddze stof aan maar kunnen er niks mee. Veel dieren maken de stof ook aan, op dezelfde manier zoals dit bij mensen gebeurt. Het verschil is echter dat vitamine B12 bij dieren wél door de darmwand wordt opgenomen. Op deze manier komt het in verschillende organen terecht. Dit verklaart waarom het eten van dierlijke producten gezond is. Denk maar eens aan de volgende producten:

  • Vlees en vis
  • Kwark en yoghurt
  • Melk, boter en kaas
  • Eieren

Vitamine B12 is dus alleen via de voeding binnen te krijgen. In de maag wordt dit aan een bepaald stofje gebonden. Op deze manier is het mogelijk om het in de dunne darm op te nemen. Via het bloed wordt vitamine B12 door het lichaam verspreid. Zo krijgt het lichaam de juiste bouwstoffen.

Hoeveel B12 tijdens zwangerschap

Dit is een vraag waar veel vrouwen mee komen: hoeveel B12 tijdens zwangerschap? Met gezonde voeding krijgt iemand voldoende van deze stof binnen. Wie vegetarisch of veganist is, krijgt soms te maken met een tekort. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt uit op 2,8 microgram per dag. Een zwanger lichaam heeft meer behoefte aan vitamine B12. Zo verbruikt het lichaam ruim 50% meer. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat het B12 niveau tijdens de zwangerschap daalt.

B12 tekort symptomen en zwanger

Bij een chronisch tekort aan cobalamine kan er bloedarmoede ontstaan. Tintelingen in de vingers, spierzwakte en geheugenverlies zijn veel voorkomende symptomen. Voor zwangere vrouwen is te weinig veel erger. Een B12 tekort kan leiden tot diverse neuraalbuisdefect of hartafwijkingen bij de baby.
B12 is ook belangrijk tijdens het zwanger worden. Een tekort wordt in verband gebracht met onvruchtbaarheid en een miskraam. Daarnaast leidt dit ertoe dat vitamine B11 oftewel foliumzuur niet kan worden opgenomen.

Het probleem is dat B12 tekort symptomen tijdens de zwangerschap helemaal niet duidelijk zijn. Het duurt enige tijd voordat je de eerste klachten opmerkt. De lever heeft namelijk een opslagcapaciteit van drie tot vier jaar. Deze opslag wordt gedurende de zwangerschap versneld aangesproken. Heb je een B12 tekort tijdens de zwangerschap, dan is de kans groot dat dit tekort er al vóór de zwangerschap was.  Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine B12 in te nemen, óók wanneer je niet zwanger bent.

Oorzaken vitamine B12 tekort

Bij een vitamine B12 tekort wordt vaak gedacht aan slechte voeding. Toch is dit niet altijd het geval. Er kan ook sprake zijn van een opnamestoornis. In dit geval eet je wel producten met B12, maar kan het lichaam deze vitamine niet opnemen. Dit houdt je lichaam jarenlang vol zonder symptomen te vertonen. Wanneer de B12 waarde langzaam daalt, kun je last krijgen van verschillende klachten. Bij bloedarmoede ben je abnormaal vermoeid, duizelig en kortademig. Je hebt mogelijk ook last van oorsuizingen, hartkloppingen en een bleek gezicht. Ervaar je deze symptomen, ga dan eens langs de huisarts.

Behandeling van een B12 tekort

Heb je een B12 tekort, dan is behandeling noodzakelijk. Vaak zal de huisarts eerst met een proefbehandeling starten. Dit bestaat uit vitamine B12 tabletten van 1000 microgram. Hier vind je vitamine B12 tabletten van 1000 mg. Het is belangrijk dat je deze tabletten drie maanden lang in neemt. De tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist. In sommige gevallen is het beter om direct te beginnen met injecties. De eerste 3 weken tot 10 weken krijg je een tot twee keer per week een injectie. Na 10 weken krijg je deze iedere twee maanden.

B12 injecties bestaat uit de stofnaam hydroxocobalamine. Een ampul bestaat uit 1000 microgram werkzame stof. Injecties hebben als voordeel dat de vitamine direct in het bloed wordt opgenomen.

Teveel vitamine B12 tijdens de zwangerschap

Kun je ook teveel vitamine B12 innemen? Het lichaam reguleert zelf de opname van deze vitamine. Krijg je hier teveel van binnen, dan wordt dit via de nieren afgevoerd. Het is daarom niet schadelijk als je teveel B12 binnen krijgt. Let gedurende de negen maanden vooral op gezonde en gevarieerde voeding. Vind je dit moeilijk, vraag dan advies aan de verloskundige of een diëtist.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.