Vermoeidheid symptomen: waarom ben ik zo moe?

Een vermoeid gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn te weinig slaap, bloedarmoede of een trage schildklier. Daarnaast zijn er andere factoren die voor een vermoeid gevoel kunnen zorgen.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is het gevoel niet uitgerust te zijn. Er is een gebrek aan energie en het lukt moeilijk om de dagelijkse bezigheden te doen. Iedereen voelt zich wel eens moe, dit gevoel verdwijnt na een nacht goed slapen. Bij chronische vermoeidheid is er sprake van een langdurig gebrek aan energie en concentratie.

Altijd moe en futloos

Voel jij je altijd moe en futloos? Dit heeft een onderliggende oorzaak. De meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid zijn:

 • Slaapproblemen als gevolg van een onderliggend probleem
 • Slaaptekort, niet voldoen aan de slaapbehoefte
 • Slaapapneu, de adem stokt telkens even
 • Stress, met slaapproblemen als gevolg
 • Depressie, overspannen, burn-out
 • Traag werkende schildklier
 • Hart- en vaatziekten
 • Uitdroging van het lichaam
 • Urineweginfectie
 • Diabetes of suikerziekte
 • Voedselintolerantie en voedselallergie
 • Gebruik van opwekkende middelen waaronder cafeïne

Naast bovenstaande oorzaken kunnen ook andere factoren voor vermoeidheid zorgen. Het hoeft niet altijd met slaapproblemen of een slaaptekort te maken hebben. Iemand kan ook goed slapen en zich overdag toch moe voelen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een traag werkende schildklier. Dit zorgt ervoor dat de patiënt zich moe en sloom voelt.

Symptomen van vermoeidheid

Hoe ziet vermoeidheid eruit? De patiënt voelt zich moe, futloos en soms neerslachtig. Met name bij een depressie komen deze drie gevoelens samen voor. Andere symptomen die bij een depressie horen zijn hoofdpijn, een verminderde eetlust en een somber gevoel.

De volgende symptomen vermoeidheid komen vaak voor:

 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Pijn aan de schouder, nek of rug
 • Vermoeide of brandende ogen
 • Snel geïrriteerd

Waarom ben ik zo moe test

Het is mogelijk om online te testen of je vermoeid bent. Test op chronische vermoeidheid of oververmoeid symptomen. Binnen een paar minuten weet je of je te maken hebt met chronische vermoeidheid, of dat je gewoon een keer goed moet bijslapen. De test bestaat uit een aantal vragen. Deze vragen gaan over het slaapgedrag, depressieve gevoelens, verlies van haren, overgevoeligheid voor licht en geluid. Hoe meer vragen met ja worden beantwoord, hoe hoger het risico op chronische oververmoeidheid. De waarom ben ik zo moe test is te doen op websites als mijnkwartier.nl of moevanvermoeidheid.nl.

Moe na het eten

Waarom ben ik zo moe na het eten, een veel gestelde vraag. Na de maaltijd kan er een energiedip ontstaan. Dit begint vaak een half uur na de lunch of maaltijd. Sommige mensen vallen zomaar op de bank in slaap. Dit heeft een aantal oorzaken. Ten eerste begint het lichaam tegen de avond melatonine te produceren. Dit zorgt voor een vermoeid gevoel.

Ten tweede is er de behoefte aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Het lichaam heeft deze nodig om energie uit te halen. Bij een ongezond voedingspatroon krijgt het lichaam te weinig energie. Hierdoor ontstaat er een futloos en vermoeid gevoel. Bepaalde voedingsstoffen veroorzaken een extra energiedip. Dit zijn transvetten, koolhydraten en suikers. De bloedsuikerspiegel kent juist door suikers te veel sterkte pieken en dalen, wat voor de welbekende energiedip na het eten zorgt.

Ik ben moe na het sporten

Ook na het sporten kan er vermoeidheid optreden. Goed herstellen na het sporten is erg belangrijk. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er vermoeidheid. Veel sporters eten niets na het sporten. De calorieën die ze hebben verbrand willen ze niet opnieuw aanvullen. Gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zorgt voor een moe en futloos gevoel. Ook gaat het lichaam bij energie tekort spieren afbreken, iets dat sporters vooral niet willen. Juist daarom is het belangrijk om na het sporten te eten.

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen vragen zich vaker af: waarom ben ik zo moe tijdens de zwangerschap? Dit is een veel gehoord zwangerschapsverschijnsel. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Het komt vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Alles in het lichaam verandert zoals de stofwisseling, de spijsvertering en de werking van de longen en urinewegen. Ook geestelijk verandert er wat, zwangere vrouwen zijn veel met hun zwangerschap bezig.

Slechter slapen is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Ook dit kan voor vermoeidheid zorgen. Een vermoeid gevoel neemt na de eerste drie maanden langzaam weer af. Blijft het toch aanhouden, dan is het belangrijk het ijzergehalte te laten testen. IJzerrijk voedsel zoals groene groenten, appelstroop en volkorenbrood houden het ijzergehalte op peil. Kijk anders ook eens voor ijzertabletten, als aanvulling op de voeding:

Lucovitaal – Sterk IJzer Complex – 60 tabletten

Orthica Ijzer 25 Complex Mineralen – 90 Tabletten

Moe op vakantie

Een vakantie is bedoeld om even helemaal tot rust te komen. Waarom een vermoeid gevoel op vakantie? Het klinkt misschien vreemd, maar vermoeidheid komt redelijk vaak voor bij mensen die op vakantie gaan. Daarnaast zijn er ook mensen die ziek worden zodra de vakantie begint. Dit wordt ook wel het omgekeerd Kortjakje syndroom of vrijetijdsziekte genoemd.

Van rust en ontspanning komt het niet tijdens de vakantie. Je voelt je moe en ervaart diverse gezondheidsklachten. Uit onderzoek blijkt dat het aantal hartinfarcten zelfs hoger ligt tijdens de eerste twee dagen binnen een vakantiereis. Waar wordt dit allemaal door veroorzaakt?

Tijdens vakantie slapen veel mensen langer of korter, drinken misschien meer alcohol of roken. Mensen die erg met hun werk bezig zijn, kunnen gestrest raken tijdens een periode van rust. Daarnaast hebben sommige mensen moeite om te schakelen. Het adrenalineniveau blijft hoog, waardoor het lichaam uit balans raakt.

Een vermoeid gevoel bij aankomst op de vakantiebestemming kan ook ontstaan door de aanpassing aan een ander klimaat en omgeving. Met name reizen naar een andere tijdzone kan voor vermoeidheid zorgen. De biologische klok is tijdelijk van slag. Dit kost extra energie, als gevolg hiervan ontstaat er een moe of loom gevoel. Ook extreme warmte kan voor vermoeidheid zorgen.

‘S morgens erg moe

Word je ’s morgens wakker met een vermoeid gevoel? Tijdens de slaap herstelt het lichaam en de geest, hierdoor vindt het nieuwe energie voor de volgende dag. Moe wakker worden leidt tot concentratieproblemen. Waarom ben ik erg moe ’s morgens? De oorzaak kan liggen in te weinig diepe slaap, een slaapstoornis of op het verkeerde moment wakker worden. Ontwaken tijdens een diepe slaapfase is vaak de oorzaak van vermoeidheidsklachten. Wie langdurige klachten van vermoeidheid ervaart, kan dit het beste laten controleren door een arts.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl/ slapen/ waarom-je-steeds-zo-moe-bent
https://www.thuisarts.nl/ moeheid/ ik-ben-moe


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.