Vaak ontlasting kind, peuter en baby

Heeft je kind vaak ontlasting? Misschien heeft het last van darmproblemen. Heel vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Laten we eerlijk zijn: weet jij hoe vaak ontlasting voor een kind van 2 jaar of 4 jaar? Wat te doen met dunne, stinkende ontlasting of een verstopping? Allemaal vragen waar wij het antwoord op hebben. We nemen je mee in de niet zo heel frisse wereld van baby, peuter en het jonge kind.De noodzaak van poepen

Geen spijsvertering zonder poep. Een andere benaming voor poep is ontlasting. Dit is het afval dat overblijft na het gehele spijsverteringsproces. Ontlasting bestaat uit onverteerbare etensresten, bacteriën, water en dode lichaamscellen. Wist je dat ruim de helft van een drol uit bacteriën bestaat? Dit is de reden dat het niet zo fris ruikt en ook nog eens heel erg vies is.

De gemiddelde mens poept 1 keer per dag. Het is helemaal niet vreemd wanneer dit vaker of minder vaak gebeurt. Sommige mensen ontlasten slechts 3 keer per week, terwijl anderen 3 keer per dag naar de wc rennen. Belangrijker is om de stoelgang goed in de gaten te houden. Wie normaal 5 keer per week poept en dit plots 5 keer per dag moet doet, heeft mogelijk te maken met een onderliggend probleem.

Hoe vaak ontlasting kind van 2 jaar

Volwassenen poepen dus 3 tot meer dan 10 keer per week. Hoe zit dit eigenlijk bij baby’s, peuters en jonge kinderen? Ook dit is heel wisselend. Het ene kind poept dagelijks, terwijl de ander dit 2 keer per week doet. Voor baby’s is dit een ander verhaal. Over het algemeen zal een baby iedere dag een vieze luier hebben. Nog belangrijker zijn de natte luiers. Dagelijkse natte luiers betekent dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt.

Peuter moet heel vaak poepen

Niets zo vervelend als een peuter die heel vaak moet poepen. Is de ontlasting erg dun of waterig, dan is er sprake van diarree. Oorzaken van diarree zijn:

 • Een infectie, veroorzaakt door een virus of bacterie
 • Voedselallergie
 • Vet of sterk gekruid voedsel eten
 • Stress

Bij peuters schijnt stress een belangrijke rol te spelen. Op de leeftijd van 2 tot 3 jaar gaat peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Dit is een spannende maar ook stressvolle gebeurtenis. Vaak zie je dat het kind oververmoeid is en vaak moet poepen. Na een aantal dagen tot weken wordt dit een stuk minder of verdwijnt.

Veel moeten poepen kan ook het gevolg van overloopdiarree zijn. Het kind heeft last van een verstopping oftewel obstipatie. Dunne ontlasting loopt langs de harde poep. Dit is vaak merkbaar aan vieze onderbroeken. Obstipatie kan diverse oorzaken hebben:

 • Het eten van vezelarme voeding
 • Te weinig vocht binnen krijgen
 • Veel stilzitten of te weinig lichaamsbeweging
 • Stress of spanningen
 • Angst om te poepen, mogelijk door pijn
 • Psychische problemen
 • Onjuiste zindelijkheidstraining

Moet je kind vaak poepen, dan betekent dit niet direct iets ernstigs. Belangrijker is om te kijken of het kind vaker moet poepen dan normaal. Is dit het geval, probeer dan de oorzaak te vinden. Breng eventueel een bezoek aan het consultatiebureau of de huisarts.Peuter heeft dunne stinkende ontlasting

Bij een dunne en stinkende ontlasting kunnen we vrijwel altijd spreken van een darmproblemen. Het zijn parasieten of bacteriën die voor de stank zorgen. Ook een slechte opname van voedingsstoffen kan stinkende ontlasting veroorzaken. Denk maar eens aan een maagdarm infectie, de ziekte van Crohn of het prikkelbare darm syndroom. Ook bij coeliakie of een overgevoeligheid voor zuivel, koolhydraten of andere voedingsstoffen kan de ontlasting gaan stinken.

Slechte opname van voedingsstoffen noemen we ook wel malabsorptie. Er ontstaat een stinkende en waterige ontlasting. Eventuele winden stinken ook enorm. Bij het eten van de verkeerde voedingsmiddelen wordt de stank alleen maar erger.

Behandeling van dunne en stinkende ontlasting

Heeft je peuter kortdurend last van een dunne en stinkende ontlasting, dan gaat dit vanzelf over. Het verhaal wordt anders wanneer de klachten langer aan blijven houden. Probeer in dit geval bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Begin eerst met het mijden van zuivel gedurende twee of drie dagen. Kijk ook eens naar vet of gefrituurd eten, koolhydraten en eiwitten. Blijven de klachten aanhouden, dan is het beter om een allergietest te laten doen. Neem hiervoor contact op met de huisarts.

Bij een dunne stinkende ontlasting is belangrijk dat de peuter voldoende vet zoals margarine binnenkrijgt. Vet eten gaat langzamer door het maagdarmkanaal. Dit zorgt voor een afname van de klachten. Vezels maken de ontlasting steviger. Geef je peuter dagelijks 2 tot 3 sneetjes volkorenbrood. Vergeet ook niet de aardappelen bij het avondeten. Een peuter heeft dagelijks 0,75 liter vocht nodig. Dit kan in de vorm van water, lauwe thee of niet te zoete sappen. Vermijd vruchtensappen met fructose oftewel vruchtensuiker. Deze stof zorgt juist weer voor een verergering van de klachten.

Tips om kind te laten poepen

Heeft je peuter of kleuter angst om te poepen? Met onderstaande tips kun je het kind weer laten poepen:

 1. Zorg dat het kind voldoende drinkt en vezels binnenkrijgt
 2. Veel beweging zorgt voor een betere darmwerking
 3. Kijk of er wondjes rondom de anus aanwezig zijn en behandel deze met zalf
 4. Zet je kind elke dag op vaste tijden op het potje of de kinderwc
 5. Probeer er een spelletje van te maken, bijvoorbeeld tijdens het doortrekken
 6. Geef je kind het grootste compliment wanneer het wel is gelukt maar straf nooit wanneer het niet lukt

Plast of poept je kind nog op een potje, maak het dan extra leuk met een kindertoilet of koninklijk potje. Dit helpt bij de zindelijkheidstraining en maakt het ontlasten een stuk aangenamer.

Gaat peuter of kleuter al naar de grote wc, gebruik dan een toilettrainer / wcbril verkleiner. Deze leg je op de normale toiletbril en is extra comfortabel voor het kind.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.