Uitgerekend in januari, tips en de uitzetlijst

Uitgerekend in de maand januari. Je bent dan zwanger geraakt in april. Je zal een winterbaby krijgen. In deze maand kan het soms aardig vriezen. Belangrijk om rekening mee te houden. Want de babyuitzet moet compleet zijn. Daarom koop je een baby winterjas en mutsjes. Ook zijn er nog andere zaken waar je aan moet denken. Ben je zwanger dan moet je voorzichtig zijn wanneer het glad is op de weg. In dit artikel geven we nog veel meer tips.
Wanneer zwanger geworden

De zwangerschap duurt 9 maanden. Wanneer je in januari uitgerekend bent, dan heeft de bevruchting in april plaatsgevonden. Zo kun je altijd even zelf terugrekenen.

 

Worden er veel baby’s in januari geboren?

Januari kent maar één feestdag, en dat is nieuwsjaarsdag. Dit valt op 1 januari. Uit statistieken blijkt dat op deze dag de minste baby’s worden geboren. Overigens worden er in de eerste maand van het jaar over het algemeen minder baby’s geboren dan in andere maanden.

 

Winterbaby

Wanneer je in de eerste maand van het jaar gaat bevallen dan krijg je een winterbaby. Dit betekent dat je kindje in het seizoen winter is geboren. De winters kunnen koud zijn in Nederland en België. Daarom is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Dit betreft vooral zaken rondom de bevalling, de uitzet van de baby en uitstapjes die je gaat maken.

 

Hoogzwanger in januari

Januari kan een koude maand zijn, alhoewel het weer steeds vaker wisselvallig is. Vroeger bestonden er nog echt strenge winters maar tegenwoordig kan de winter ook erg zacht zijn. Temperaturen van 15 graden boven nul zijn helemaal niet vreemd meer. Toch kan het ook vriezen. Let hierop wanneer je zwanger bent. Je loopt dan toch al niet meer zo stabiel rond en wanneer de grond bevroren is kun je gemakkelijk uitglijden. Zorg dat je partner tijdig de grond met strooizout bewerkt, vooral voor de deur. Maar ook op de oprit of het pad in de tuin.
De babyuitzet van een winterbaby

Weet jij al wat je moet kopen? Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende kleding voor je baby in huis haalt. In de winter is het handig om te zorgen voor een lekker warm winterjasje. Ook een aantal mutsjes kunnen geen kwaad. Pasgeboren baby’s zullen toch al een mutsje op hebben, maar wanneer je naar buiten gaat is het belangrijk om een extra warm mutsje te hebben. Ook lange broekjes, dikke of wollige truitjes en kniekousen of warme sokken zijn onmisbare babykleding. Rompertjes met lange mouw zijn lekker warm. Daarnaast zorg je voor pantoffeltjes of schoentjes. Voor pasgeboren baby’s neem je maat 10-12. Ga je wandelen, leg baby dan onder een warme deken. Ook een trappelzak is erg handig. Wantjes of een sjaal kunnen ook, alhoewel het een gefriemel is om deze bij baby aan te trekken. Let goed op de buitentemperatuur.

 

Een badcape is zeker aan te raden. Wikkel baby hierin wanneer hij of zij uit bad komt. Vergeet ook geen kruiken. Vooral in de eerste week worden deze bij baby in bedje gelegd. Jonge baby’s hebben immers moeite zichzelf warm te houden.

 

De bevalling

En dan voel je de eerste wee. Spannend, want de baby komt eraan. Wanneer je naar het ziekenhuis moet let je goed op gladheid op de weg. Een ongeluk is zo gebeurd. Je neemt voldoende warme kleding voor baby mee naar het ziekenhuis. Ook een dekentje om over de baby heen te leggen wanneer deze in de maxi cosi naar huis wordt gereden. Voor jezelf neem je een warme broek mee die lekker zit, bijvoorbeeld een joggingsbroek. Verwacht niet dat je na de bevalling direct weer in je oude kleding past.

 

Een dagje uit met je winterbaby

Ga je een dagje erop uit? Kleed je kindje warm aan. Neem een dekentje mee in de auto. Leg je kindje lekker warm in de wandelwagen. Wanneer je kindje klam aanvoelt in de nek dan heeft deze het te warm. Houd dit zelf even in de gaten. Zorg voor een reservemutsje en neem deze mee in de luiertas. Dit doe je ook met sokjes wanneer je baby geen schoentjes draagt. We zien te vaak kindjes met een bloot voetje omdat ze hun sokje zijn verloren. Beter nog trek je baby warme slofjes aan. Zo kunnen de sokjes ook niet kwijtraken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.