Temperatuurmethode

De temperatuurmethode is een manier om te bepalen wanneer je eisprong is geweest. Ook kan je aan je lichaamstemperatuur aflezen of je zwanger bent. De temperatuur stijgt en daalt gedurende de cyclus. Hierdoor heb je een vrij betrouwbaar beeld van je eisprong, eventuele zwangerschap of naderende menstruatie. Een thermometer die rectaal gebruikt wordt is de betrouwbaarste methode. Een oorthermometer geeft vaak een lichte afwijking.
Zwanger worden

Voor sommige is zwanger worden zo gedaan, anderen doen er wat langer over. Zwanger worden kan een maandelijkse doelstelling en verlangen worden. Sommige vrouwen zijn er zoveel mee bezig dat het hun leven gaat beheersen. Vaak is dit het geval bij stellen die langer dan na zes maanden proberen nog steeds niet zwanger zijn. Dit is frustrerend, want je vraagt je af waar het aan ligt. Graag wil je ook weten of je eigenlijk wel een eisprong hebt. De temperatuurmethode geeft aan of je wel of geen eisprong hebt gehad, maar dit is wel altijd achteraf. Je kan met deze methode niet vooraf bekijken of je eisprong eraan komt. Wel kan de temperatuurmethode als vroege zwangerschapstest gebruikt worden.

Verschil in lichaamstemperatuur

Iedereen heeft een basale lichaamstemperatuur. Dit is de temperatuur op het laagste punt. Meestal ligt deze vroeg in de ochtend, direct na het ontwaken en zonder op te staan uit bed. Gemiddeld genomen is dit 37 graden, maar kan verschillen tussen de 35.5 en 37 graden (of soms zelfs iets hoger). Gedurende de cyclus zie je verandering in de basale lichaamstemperatuur. Een dag voor de eisprong wil de temperatuur nog wel eens zakken, vaak maar voor 0.1 tot 0.2 graden lager. Sommige vrouwen merken dit niet eens op. Na de eisprong is de lichaamstemperatuur ongeveer 0.5 graden hoger en blijft zo hoog tot aan de menstruatie. Tijdens de menstruatie zakt de temperatuur weer naar het oorspronkelijke niveau.

Zwangerschap

Zoals gezegd stijgt de lichaamstemperatuur ongeveer 0.5 graden na de eisprong. Hier kan verschil inzitten: tussen de 0.3 en 0.6 graden. De hogere temperatuur blijft aanhouden tot aan de menstruatie. Wanneer de menstruatie op gang komt daalt de temperatuur weer. Maar hoe zit het dan wanneer je zwanger bent? Bij een zwangerschap vindt er geen menstruatie plaats. De lichaamstemperatuur blijft dan 0.3 tot 0.6 graden hoger. Dit blijft de gehele zwangerschap door zo. Pas na de bevalling zakt de lichaamstemperatuur weer naar het oude niveau. Op deze manier is een vroege zwangerschap al te herkennen aan de hoger blijvende temperatuur. Dit is vaak ook spannend: zolang de lichaamstemperatuur niet zakt, komt er ook geen menstruatie aan.

Tip:
LifeCare Early – Vroege Zwangerschapstest – 2 stuks voor €5,60

Thermometer

Om aan de slag te aan met de temperatuurmethode heb je twee dingen nodig: een thermometer en een schriftje, kaart of kladblok. Hierop schrijf je de dagelijkse metingen op. Er zijn complete temperatuurkaartjes te downloaden en ook vindt je voldoende online temperatuurkaartjes. Toch zal je, om niks te vergeten, alles direct op moeten schrijven. Neem het liefst een koortsthermometer die je rectaal inbrengt, via de anus dus. Sommige vrouwen vinden dit vervelend maar het werkt het meest nauwkeurig. Wil je toch een oorthermometer gebruiken, blijf deze dan altijd gebruiken. Wissel tussendoor niet van thermometer. Wanneer de thermometer kapot gaat en je een andere moet kopen, houdt dan rekening met een lichte afwijking. Ieder thermometer meet net iets anders, zelfs wanneer deze van hetzelfde merk is. De Sensitest ovulatie thermometer heeft een verhoogde nauwkeurigheid.

Bestel de Sensitest ovulatie thermometer voor €7,49

Neem de temperatuur altijd direct na het ontwaken op. Stap niet eerst uit bed om naar de wc te gaan. Wanneer je eenmaal opstaat, stijgt de temperatuur iets. De meting is dan niet meer betrouwbaar. Meet ook iedere ochtend op hetzelfde tijdstip of zo dicht mogelijk rond hetzelfde tijdstip. Het is handig wanneer de thermometer binnen handbereik ligt, bijvoorbeeld op het nachtkastje. Uit bed moeten stappen om de thermometer te pakken geeft ook alweer een onbetrouwbaar resultaat. Schrijf de temperatuur met datum op, en doe dit elke dag. Doe dit ook tijdens de menstruatie. Gemiddeld heb je na drie maanden temperaturen een redelijk betrouwbaar beeld over jouw cyclus.
Factoren die het resultaat beïnvloeden

Helaas komt het nogal eens voor dat er een ander beeld op je temperatuurkaart of notitieblok komt te staan. Factoren die de temperatuur beïnvloeden zijn laat naar bed gaan, ploegendienst, slecht slapen, ziekte, griep of ontsteking etc. Schrijf daarom altijd op wanneer zich een van deze dingen voordoet.

Wanneer je zwanger wilt worden maar het lukt niet, kom je in aanmerking voor extra hulp. De huisarts zal jullie helpen en doorverwijzen wanneer jullie langer dan 1 jaar proberen om zwanger te worden. Vaak wil de huisarts eerst inzicht in je cyclus krijgen en zal jou vragen om een temperatuurkaart bij te gaan houden gedurende drie maanden. Wanneer je dit al hebt gedaan, ben je de arts een stapje voor en scheelt je dit weer drie maanden extra tijds. Je kan dan eerder doorverwezen worden naar een gynaecoloog. Wil je extra inzicht in het krijgen van je eisprong, gebruik dan eens ovulatietesten of de cervixmethode.

Foto’s: links/ boven niet zwanger, rechts/ onder wel zwanger. Er is duidelijk verschil te zien in het verloop van de temperatuur na de eisprong (de blauwe verticale lijn). Bij een zwangerschap kan de temperatuur rond de innesteling een kleine daling laten zien. Dit wordt ook wel een innestelingsdip genoemd. Dit verschil is echter soms zo klein dat het niet eens opgemerkt wordt. De meeste vrouwen zien geen verschil, omdat de lichaamstemperatuur dagelijks wat kan schommelen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.