Tekort aan foliumzuur en zwangerschap

Foliumzuur of vitamine b11 is erg belangrijk voor en tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden krijgen bij voorkeur dagelijks 400 microgram foliumzuur binnen. Hiermee verkleinen ze de kans op een baby met een neurale buis defect. Een foliumzuur tekort gaat gepaard met een aantal symptomen. Deze verzameling van klachten kan reden zijn om naar de huisarts te gaan. Ondanks dat behandeling eenvoudig is, blijft het voor vrouwen die zwanger willen worden zeer belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen.
In welke voeding zit vitamine b11?

Vitamine b11 komt veel voor in groene groenten en fruit. Ook vind je het terug in volkoren producten waaronder volkoren pasta’s en brood. Daarnaast vind je het in melk en melkproducten, maar dan wel in mindere mate.

 

Van lever, leverworst en paté is bekend dat het veel foliumzuur bevat. Voor zwangere vrouwen is dit echter niet aan te raden, omdat deze producten ook veel vitamine A bevatten. Een teveel aan vitamine A kan schade toebrengen aan het ongeboren kind. Naast voeding kan foliumzuur ook via tabletten worden ingenomen. Het lichaam neemt foliumzuur uit tabletten gemakkelijker op dan uit voeding.

 

Hoeveel foliumzuur heb ik nodig?

Voor volwassenen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden geldt een dosering van 400 microgram per dag. Bij een hogere inname zijn er geen nadelige effecten waargenomen. Toch kan niet gezegd worden of deze effecten in de toekomst alsnog worden gevonden. Het is daarom aan te bevelen om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden.

 

Symptomen van een tekort

Heb je een tekort aan foliumzuur, dan merk je dit vaak aan maagklachten. Zo kun je last krijgen van brandend maagzuur en maagpijn. Hierdoor vermindert de eetlust en kun je afvallen in gewicht. Vaak merk je ook een vermoeidheid en licht in het hoofd zijn. Dit wordt mogeijk veroorzaakt door slaapproblemen en een verminderde opname van ijzer. De weerstand kan als gevolg hiervan omlaag gaan.

 

Gevolgen voor het ongeboren kind

Vitamine b11 speelt vooral een grote rol bij de vroege ontwikkeling van de baby. Zo is foliumzuur nodig voor de vorming van het zenuwstelsel. Bij een foliumzuur tekort kan er een neurale buisdefect ontstaan. Dit uit zich in de vorm van een open ruggetje of open schedel. Ook een open gehemelte of hazenlip kunnen voorkomen. Het is daarom ontzettend belangrijk om voldoende van deze vitaminen binnen te krijgen.

 

Wanneer beginnen met foliumzuur?

Aangeraden wordt om altijd gezond te eten, of je nu zwanger bent of niet. Wil je zwanger worden, begin dan met het innemen van foliumzuur tabletten 4 weken voordat je zwanger raakt. Voor veel vrouwen is dit het moment waarop ze (samen met hun partner) besluiten een kindje te willen. Blijf de foliumzuur tabletten gebruiken tot je 10 weken zwanger bent. Na de 10e week mag je hiermee stoppen.

 

Weet je pas later dat je zwanger bent? Geen probleem, begin zodra je het weet met het innemen van extra foliumzuur. Het is nooit te laat om hier alsnog mee te beginnen.
Een tekort behandelen

Het kan zijn dat je een foliumzuur tekort hebt als gevolg van een darmziekte of onevenwichtig voedingspatroon. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen hier de oorzaak van zijn. Ervaar je symptomen of klachten, ga dan langs de huisarts. Deze kan bekijken of je te maken hebt met een foliumzuur tekort. Dit gebeurt door middel van een bloedonderzoek.

 

Is aangetoond dat je een foliumzuur tekort hebt, dan kan dit behandeld worden. Met behulp van voedingssupplementen wordt het tekort aangevuld. Dit zijn tabletten met extra foliumzuur. In sommige gevallen krijg je bijwerking van deze tabletten. Dit gaat vaak gepaard met huiduitslag, jeuk of koorts. Gebruik je teveel van dit supplement, dan kun je last krijgen van darmklachten, maagproblemen, verwardheid en slaapstoornissen.

 

Baby met neurale buisdefect

Kom je foliumzuur tekort tijdens de zwangerschap, raak dan niet in paniek. De kans op een baby met een neurale buis defect wordt vergroot, maar betekent niet dat jouw kind hier ook daadwerkelijk mee geboren wordt. Het neurale buisdefect is een aangeboren afwijking die vrij vroeg in de ontwikkeling ontstaat.

 

Bij een open rug ontstaat er een opening aan de achterkant van de wervelkolom. Dit wordt veroorzaakt doordat een of meer wervels niet goed zijn aangelegd. Bij een open ruggetje zie je een gat in de huid van de onderrug. Vaak puilen hier de vliezen van het ruggenmerg naar buiten. Daarnaast is er nog de verborgen spina bifida. Hierbij zit er een opening in de wervelkolom die bedekt is met huid. In veel gevallen heeft een baby met een open rug een waterhoofd. Vaak komen voetafwijkingen en verlammingen voor. Bij een verborgen spina bifida komen klachten niet altijd voor.

 

Bij een open schedel zijn de hersenen van het kind niet of niet goed ontwikkeld. Het hoofd is aan de bovenkant open. In veel gevallen worden deze kinderen dood geboren of overlijden kort na de geboorte.

 

Een baby met een open ruggetje wordt direct na de geboorte behandeld. Vaak krijgen ze een drain die het hersenvocht moet afvoeren. In veel gevallen wordt de baby zo snel mogelijk geopereerd. Afwijkingen aan het zenuwstelsel of ruggenmerg kunnen niet behandeld worden. Daarom wordt vooraf gekeken wat de prognose is. In ernstige gevallen wordt besloten om de baby niet te behandelen.

 

Er is geen behandeling die een open schedel kan genezen. Baby’s die levend geboren worden met een open schedel zullen kort na de geboorte overlijden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.