Tea tree olie, waar gebruik je het voor?

Tea tree olie is een product dat bekend staat om zijn verzorgende en geneeskrachtige werking. Zo wordt het onder andere gebruikt tegen schimmel, kalknagels en wratten. Het werkt niet alleen schimmelwerend maar ook pijnstillend, ontsmettend en verlicht krampen. We laten je zien waar je tea tree olie allemaal voor kunt gebruiken.
Tea tree olie, de ingrediënten

Voordat je tea tree olie gebruikt is het eerst belangrijk om te kijken wat voor een product het is. Tea tree oil wordt verkregen vanuit de bladeren van de Melaleuca alternifolia boom. Deze theeboomolie groeit in het noordoostelijke kustgebied van Nieuw-Zuid-Wales, Australië.

De bladeren van deze boom worden al eeuwenlang gebruikt bij griep, verkoudheid en koorts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de olie gebruikt voor de verzorging van wonden. Tea tree olie heeft een gele tot groene kleur. Het bevat de ingrediënten terpineen 4-ol, pineen, aromadendreen en nog een aantal bestanddelen. De antibacteriële en schimmeldodende werking is vooral te wijten aan de aanwezigheid van terpinene 4-ol.

Tea tree olie wordt toegepast als geurstof, dit is voornamelijk terug te vinden in saunaproducten en reinigingsmiddelen. Binnen de cosmetica vinden we het terug in shampoo, tandpasta, mondwater en als aromatherapie. Daarnaast zit het in diverse zelfhulpmiddelen voor de genezing van zwemmerseczeem, voetschimmel, overmatig zweten en vele andere klachten.

Tea tree olie ter bestrijding van kalknagels

Een kalknagel wordt veroorzaakt door psoriasis, acromegalie, een trauma of de ziekte van darier. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken voor kalknagels te vinden. Bij een kalknagel is de nagel sterk verdikt. Dit moet niet verward worden met een schimmelnagel. Een echte kalknagel is niet met tea tree olie te behandelen. Schimmelnagels worden ook vaak kalknagels genoemd. De schimmelnagel kan wel met tea tree olie behandeld worden.

Schimmelnagel behandelen

Schimmelnagels komt bij 25% van de bevolking voor. Er is sprake van een schimmelinfectie die de nagel dik en broos maakt. De nagel ziet er vervormd uit en voelt soms pijnlijk aan. Aan de rand van de nagel ontstaan er verkleuringen. Ook brokkelt de nagel zeer gemakkelijk af.

Schimmelnagels voorkomen kan door de nagels goed schoon en droog te houden. Schone sokken en het afwisselen van schoenen zorgt voor minder zweetvoeten. Schimmelnagels behandelen kan met speciale crèmes, schimmeldodende producten of tea tree olie.

Schimmel nagel stift kopen

Uit een onderzoek uit 1999 blijkt dat tea tree olie in combinatie met schimmeldodende zalf een snellere genezing geeft.

Tea tree olie tegen wratten en puisten

Het product tea tree olie wordt ook veel gebruikt bij wratten en puisten. Een wrat is een eeltachtige vergroeiing van de opperhuid en wordt veroorzaakt door een virus. Wratten zijn besmettelijk en komen vooral op de handen en voeten voor. Tea tree olie kan effectief zijn tegen wratten. Breng meerdere keren per dag wat van deze olie op de wrat aan.

Puisten komen niet alleen in de puberteit voor, ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Het gaat hierbij om een ontsteking van de talgklieren. Behandel puisten met tea tree olie; de natuurlijke olie werkt bij veel mensen goed. Het is hierbij belangrijk om alleen de puistjes of onzuiverheden aan te stippen met wat tea tree olie. Hierdoor geneest het allemaal een beetje sneller.

Net als bij wratten en puisten helpt tea tree olie ook bij acne. Breng met een wattenstaafje dagelijks wat tea tree olie op de aangedane plekken aan. Tea tree olie voor het gezicht is veilig zolang je geen last krijgt van rode vlekken of bobbeltjes. In dit geval moet je het gebruik van tea tree olie in het gezicht staken.
Tea tree olie voor je haar

Natuurlijke oliën zijn goed voor het haar. De bestanddelen in dit product versterken de hoofdhuid en het haar. Daarnaast werkt het goed tegen roos. Meng wat tea tree olie met andere plantaardige oliën, bijvoorbeeld kokosolie. Ook kun je een paar druppels aan de normale shampoo of conditioner toevoegen.

Toepassen bij honden en katten

Tea tree olie wordt veel gebruikt bij aandoeningen bij honden en katten. Zo werkt tea tree olie tegen vlooien en teken. Druppel dagelijks wat tree thee olie verdund op de huid van hond of kat. Het is ook mogelijk de hond of kat te wassen met tea tree shampoo. Dit natuurlijk middel schrikt vlooien en teken af. Let erop dat dit soms niet voldoende werkt, vooral wanneer zich veel vlooien in huis bevinden. Het is daarom altijd nodig om ook de omgeving tegen vlooien te behandelen. Net als bij mensen moet er bij hond en kat goed gelet worden op allergische reacties. Is dit het geval, dan moet gestopt worden met het gebruik van tea tree olie.

Huidirritatie of allergische reactie door tea tree olie

Uit verschillende proeven blijkt dat ruim 20% van de mensen een huidirritatie krijgt door het gebruik van tea tree olie. Hierbij gaat het om een concentratie van 5% tea tree olie. Bij een allergische reactie krijg je last van roodheid, zwelling, blaren, jeuk of pijn.

Tea tree olie vergiftiging

Dit product mag in pure vorm nooit via de mond worden ingenomen. Flesjes met 100% tea tree olie moeten ver van jonge kinderen worden gehouden. Vooral in Amerika zijn er gevallen bekend van een tea tree olie vergiftiging. Tea tree olie dat verwerkt is in mondwater of tandpasta mag ook niet ingeslikt worden. Gebruik dit product daarom nooit bij jonge kinderen.

Tea tree olie bij zwangerschap

Als je zwanger bent mag je tea tree olie gebruiken, maar alleen in verdunde vorm. Tea tree olie mag alleen uitwendig worden gebruikt. Vermijd ook 100% tea tree olie in de periode van borstvoeding. Vraag voor het gebruik van tea tree olie eerst altijd advies aan de verloskundige of arts. Deze kan adviseren of het gebruik van tea tree olie tijdens zwangerschap of borstvoeding veilig is.

Waar kan ik tea tree olie kopen?

De 3 best verkochte tea tree oliën:

  1. Jacob Hooy Tea tree – 30 ml: €8,49
  2. Chi Tea Tree Olie – 20 ml: €11,69
  3. Thursday Plantation Tea Tree Olie – 10ml: €7,19

Tea tree olie is te koop bij verschillende drogisterijen. Zo is tree olie verkrijgbaar bij De Tuinen, een Nederlandse keten van gezondheidswinkels. De Tuinen heet tegenwoordig Holland & Barrett. De Tuinen essentiële olie /tea tree is verkrijgbaar in flesjes van 10 milliliter en kost €6,99.

Tea tree olie is ook te koop bij Kruidvat. Deze drogisterijwinkels zitten in nagenoeg alle grote steden maar ook in verschillende dorpen. Bij Kruidvat is tea tree olie verkrijgbaar in flesjes van 10 milliliter. De Kruidvat Originals tea tree behandelingsolie bevat naast tea tree olie ook kamille. Een flesje van 10 milliliter kost €1,99. Mindere kwaliteit.

Tea tree olie is niet altijd bij de apotheek verkrijgbaar. Wel is het terug te vinden in verschillende producten. Online is tea tree olie te bestellen bij verschillende webwinkels waaronder de Online Drogist. Hier betaal je voor een flesje van 30 milliliter ongeveer €9,99.

Een goed product is de Jacob Hooy tea tree olie. Dit merk staat bekend om zijn uitgebreid assortiment etherische oliën. Een flesje van 30 milliliter is verkrijgbaar voor €8,49.

Tea tree olie Chi is verkrijgbaar op de website van het merk zelf. Over het algemeen is dit product wat duurder dan andere merken, maar wel goed werkend.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.