Sinterklaas en Piet: vindt baby dat leuk?

Lastig, het Sinterklaasfeest en een jonge baby. Of deze nou 1 maand oud is of 3 maanden oud, baby blijft wel erg klein om Sinterklaas te vieren. Maar met 6 maanden of 8 maanden merk je dat baby al bezig is met zijn of haar omgeving. Vanaf 11 maanden kan je kindje zelfs bang worden voor de goedheiligman. Maar zelfs een kind van 1 jaar oud kan het eng vinden. Dan neemt het zelfvertrouwen weer toe en durven de peuters ook een handje te geven. Hoe vier je Sinterklaas en komen Sint en Piet of zwarte piet ook op bezoek?
Baby van 1, 2 en 3 maanden oud

Eigenlijk zijn deze kinderen nog te jong om Sinterklaas te vieren. Toegeven, deze jonge baby’s slapen veel en zijn tussendoor alleen maar bezig met drinken en zich ontwikkelen. Natuurlijk begrijpen wij dat je Sint en Piet niet aan jullie huisje voorbij wilt laten gaan. En er kan ook best een cadeautje gekocht worden. Iets dat het gehoor stimuleert bijvoorbeeld. Of zachte voorwerpen. Maar begrijpen? Nee, dat doet jouw kindje nog niet. Leuker is het om samen met je partner en familie of vrienden aan surprise te doen of toch iets voor elkaar te kopen. Zijn er oudere kinderen binnen het gezin? Voor hen geldt de spannende tijd van Sinterklaas natuurlijk wel.

Je zoon of dochter is 4, 5 of 6 maanden oud

Je merkt dat je kindje al sterk begint te worden. Rond de zes maanden begint jouw kindje zich om te rollen. Het kind van vijf of zes maanden oud kan zelfs al bewust dingen vastpakken en van de ene naar de andere hand verplaatsen. Begrijpt je kind het Sinterklaasfeest? Nee, nog niet. In deze periode zal je kind kunnen reageren op geluid en rond de zes tot zeven maanden kan het begrijpen waar het geluid vandaan komt. Zwarte Piet of Sinterklaas, het boezemt geen angst in en wekt ook geen ontzag. Een cadeautje krijgen is leuk, maar het kind begrijpt nog niet waar dat vandaan komt.Kies voor speelgoed waarmee het kind op ontdekking kan.

Kind van 7, 8 en 9 maanden oud

Is je kind zeven maanden? Dan is de kans groot dat deze rechtop begint te zitten. Maak je niet ongerust wanneer dit wat later gebeurt. Kind begint bekenden te herkennen en kan daardoor schrikken of bang worden van vreemden. Eenkennig noemen we dat. Vaak begint dit rond de leeftijd van negen maanden. Langzaam begint je kindje nu ook met kruipen. Sint en zwarte piet kunnen voor baby beangstigend zijn. Het kind kan gaan huilen en zijn gezicht afwenden. Maar ook zijn er kinderen die vooral de baard van Sinterklaas wel interessant vinden. Houd hier rekening mee wanneer ze eraan gaan trekken. Het zal niet de eerste keer zijn dat Sint zijn baard verliest. Speelgoed is gericht op de ontwikkeling: grote blokken of beweegbare voorwerpen.
Stoere kinderen van 10, 11 en 12 maanden oud

De eenkennigheid kan nog wel even voortduren. Het kind begint zich in deze periode op te trekken en zal langzaam de eerste stapjes gaan maken. Op deze leeftijd is het leuk om Sinterklaas te vieren, alhoewel het besef er nog steeds niet is. Sint of Piet kunnen best wel eng zijn voor het kind, juist omdat het kind bekenden en vreemden van elkaar kan onderscheiden. Cadeautjes geven is leuk, het kind scheurt graag het papier kapot.

Best verkochte cadeautjes voor kinderen tot 12 maanden (én tot €25)

Wanneer is het besef er echt?

Pas wanneer het kind rond de twee tot drie jaar oud is, komt het besef van Sint er pas echt. Veel kinderen zijn dan nog wel verlegen of zelfs een beetje bang. Niet alleen door het uiterlijk van Sint en Piet, maar ook door de ophef die wij er als volwassenen van maken. Wanneer papa en mama zo bezig zijn met Sint en Piet, dan moet het wel heel bijzonder zijn.

In de zak

Vroeger werd er vaak gedreigd: “als jij je speelgoed niet opruimt, ga je in de zak mee naar Spanje.”.

Koop hier een (juten) zak

Natuurlijk moeten we het kind niet bang gaan maken met zulke opmerkingen. Niet in de zak mee en ook niet met de roe: Sint is er voor alle kinderen. Door het kind te dreigen met negativiteit rondom Sinterklaas kan het erg gespannen worden. Niet willen eten, slecht slapen en buikpijn horen bij deze spanningen.

Het is voor kinderen leuk om alvast cadeautjes uit te zoeken. In november vallen de eerste speelgoedboekjes op de mat. Laat het kind aankruisen, omcirkelen of uitknippen wat het graag zou willen hebben van de Sint. Samen met mama, papa of broertje/ zusje kan er zo naar het sinterklaasfeest toegeleefd worden. Schoentje zetten? Het is een traditie die we ons kind graag doorgeven. Rond een jaar of twee is het kind zich ook hier beter bewust van.

Hier vind je leuke schoencadeautjes tot €5

Voor die tijd kan de schoen wel gezet worden, maar zal baby dit nog niet begrijpen. Kinderen vinden het wel altijd leuk om naar de intocht te gaan kijken: de boot, het paard, de muziek, de slingers, de pepernoten, het maakt het allemaal spannend. Let overigens wel op met snoepgoed en jonge kinderen: deze kunnen zich erin verslikken of zelfs in stikken. Geef altijd verantwoord snoepgoed.

 

Meer weten? Volg het Sinterklaasjournaal op http://sinterklaasjournaal.ntr.
Foto: Pixabay

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.