Schijnzwangerschap, oorzaken en symptomen

Bij een schijnzwangerschap wordt vaak aan een hond of kat gedacht, toch komt het ook bij de mens voor. Een schijnzwangere vrouw vertoont alle symptomen van een zwangerschap. Het lichaam doet alsof het zwanger is, er ontstaan typische kwaaltjes waaronder het uitblijven van de menstruatie. Zelfs de buik groeit zichtbaar. Er is echter wel een verschil met een echte zwangerschap: na 9 maanden zal er geen baby geboren worden. Weet jij al hoe een schijnzwangerschap ontstaat en hoe dit met het hormoon HCG zit? Ontdek alles over de oorzaak en de symptomen. Ook gaan we dieper in op de behandeling van het fenomeen schijnzwanger zijn.
Betekenis van schijnzwangerschap

Een andere benaming voor schijnzwanger is pseudocyesis. Dit is Latijns, pseudo betekent onecht of bedrieglijk. Het Latijnse woord cyesis staat voor zwangerschap. Pseudocyesis betekent dan ook letterlijk: onechte zwangerschap.

 

Er is weinig bekend over cijfers met betrekking tot schijnzwangerschap. Duidelijk is dat het overwegend bij vrouwen voorkomt. Dit klinkt misschien vreemd, maar schijnzwanger komt in zeldzame gevallen ook bij mannen voor.

 

Oorzaken van schijnzwanger

Vrouwen die schijnzwanger zijn, hebben vaak een zeer grote kinderwens. Ze zijn te bewust bezig met zwanger worden. Het zwanger worden speelt een belangrijke rol in hun leven, ze zijn er nagenoeg dagelijks mee bezig.

 

Schijnzwanger begint in de hersenen. De vrouw wil zo graag zwanger worden dat ze bij een aantal symptomen gaat denken dat ze zwanger is. Misselijkheid, buikkrampen of hoofdpijn, dit zou zomaar een zwangerschap kunnen tekenen.

 

Wanneer de overtuiging van een zwangerschap groot is, reageren de hersenen hierop. Het lichaam gaat oestrogeen en prolactine aanmaken. Deze hormonen zorgen voor een aantal typische zwangerschapsverschijnselen. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Als gevolg hiervan zal ook de menstruatie uitblijven. Daarnaast groeit de baarmoeder onder invloed van dit hormoon.

 

Prolactine wordt aangemaakt in de hypofyse. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de melkproductie. Normaal wordt het hormoon alleen aangemaakt bij een zwangerschap. Vrouwen die schijnzwanger zijn, maken dit hormoon ook aan. Overigens wordt het ook wel eens bij vrouwen met een adoptie baby gezien.

 

Naast een grote kinderwens kan schijnzwanger ook andere oorzaken hebben. Bij de angst op een zwangerschap kan juist een schijnzwangerschap ontstaan.

 

Na een miskraam kan het idee van een zwangerschap voort blijven bestaan. De vrouw is schijnzwanger, ondanks dat ze onlangs een miskraam heeft gehad. Sterfte van de pasgeboren baby of een wat ouder kind kan leiden tot een schijnzwangerschap.

 

Couvade syndroom, man schijnzwanger

Ook een man kan schijnzwanger zijn, dit komt vooral voor bij toekomstige vaders. Sommige mannen leven erg met hun zwangere vrouw mee. Ze vertonen vrijwel dezelfde zwangerschapsverschijnselen. Dit verschijnsel wordt ook wel het couvade syndroom genoemd. De oorzaak ligt in een hormonale veranderingen bij de vrouw, die om onverklaarbare reden ook bij de man plaatsvindt. Waarschijnlijk heeft het te maken met geurhormonen die de vrouw uitscheidt. Ook gedrag van de zwangere vrouw kan een schijnzwangerschap bij de man uitlokken.
Symptomen van een schijnzwangerschap

Een schijnzwangerschap vertoont bijna alles van echt zwanger zijn, toch is er een duidelijk verschil. Er groeit geen foetus of embryo in de baarmoeder. De schijnzwanger symptomen kunnen net zo normaal zijn als echte zwangerschapssymptomen. De meest voorkomende symptomen zijn

 

 

Niet alle symptomen komen bij schijnzwanger voor. Dit geldt overigens ook voor een normale zwangerschap. De symptomen ontstaan niet alleen vanuit psychische hoek maar ook vanwege een hogere productie van de hormonen oestrogeen en prolactine.

 

Het ervaren van zwangerschapssymptomen zonder dat er sprake is van een zwangerschap, hoeft niet direct schijnzwanger te betekenen. Veel symptomen hebben ook een andere oorzaak. Zo kan misselijkheid of braken ontstaan vanuit een voedselinfectie of voedselvergiftiging. Hoofdpijn kan een onderliggende oorzaak als stress of spanning hebben. Gewichtstoename of aankomen kan ook met een veranderend eetpatroon te maken hebben. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de symptomen te kijken, maar zeker ook de oorzaak op te sporen.

 

De diagnose

Een zwangerschap kan vastgesteld of uitgesloten worden met behulp van een zwangerschapstest. Deze test zoekt naar het zwangerschapshormoon HCG in je urine. HCG wordt door direct na de innesteling van de bevruchte eicel aangemaakt. HCG geeft het lichaam een seintje, er in sprake van een zwangerschap. Hierdoor worden bepaalde processen stopgezet. Ook stuurt het zwangerschapshormoon HCG de groei van de foetus aan.

 

Wie schijnzwanger is, produceert geen HCG. Een zwangerschapstest zal snel uitwijzen of er sprake is van een zwangerschap. Is de zwangerschapstest negatief, dan is de kans groot dat het hier om een schijnzwangerschap gaat.

 

Wat je zelf kunt doen

Je bent schijnzwanger, wat kun je zelf doen? Het is belangrijk om een schijnzwangerschap te erkennen.

 

Accepteren is een tweede stap. Dit is vaak het moeilijkste punt, omdat er toch wel de hoop op een zwangerschap is. Alleen door te accepteren verdwijnen de schijnzwanger symptomen. Er volgt weer een eisprong, wat weer nieuwe kansen geven. Juist daarom is het belangrijk om een schijnzwangerschap te herkennen en te accepteren.

 

Over het algemeen duurt een schijnzwangerschap 1 tot 3 weken. Na deze periode verdwijnen de zwangerschapssymptomen.

 

Behandeling met medicatie

Een schijnzwangerschap verdwijnt niet altijd vanzelf. Bij sommige vrouwen duurt het schijnzwanger zijn langer dan 2 weken. Is dit het geval, dan zal de arts bekijken of er geen sprake is van een echte zwangerschap. Verdwijnen de klachten nog steeds niet dan is behandeling nodig. Tijdens deze behandeling worden hormonen voorgeschreven, die ervoor zorgen dat de symptomen van schijnzwangerschap verdwijnen. Het lichaam krijgt door middel van deze hormonen het signaal om weer een eisprong te stimuleren.

 

Zwanger worden na schijnzwanger

Na een schijnzwangerschap is het gewoon mogelijk om zwanger te worden. Wanneer de menstruatie op gang komt, heeft er een eisprong plaatsgevonden. Lukt het zwanger worden niet, dan is er niet direct reden tot paniek. Sommige stellen doen er een half jaar tot een jaar over om zwanger te worden.

 

Wie heel erg bezig is met zwanger worden, loopt het risico op een nieuwe schijnzwangerschap. Daarom kan het beter zijn om wat afstand te nemen en de focus op andere zaken leggen. Lukt dit niet, dan is psychische ondersteuning of therapie een mogelijkheid.

 

Bronnen en meer informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schijnzwangerschap
https://www.dokter.nl/forum/zwangerschap/145616-schijnzwangerschap/
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*