Salmonella zwangerschap gevolgen voor baby en vrouw

Een salmonella vergiftiging tijdens de zwangerschap kan nare gevolgen hebben voor de baby. Ontdek de symptomen zoals die ook bij het RIVM bekend zijn. In dit artikel lees je meer over de salmonella bacterie, waarom je deze via het eten van ei oploopt en wat je moet doen bij besmetting. Zo kom je veilig de zwangerschap door.Salmonella bacterie in ei

Zeg je salmonella, dan zeg je ei. Dit komt omdat deze ziekmakende bacterie vooral in rauwe dierlijke producten zoals ei voorkomt. We zien deze bacterie ook terug in vlees, vis, rauwe groenten en fruit.

Het zijn met name zwangere vrouwen, jonge kinderen, zieken en bejaarden die snel ziek worden na besmetting met de salmonella bacterie. Jaarlijks komt er wel weer een verhaal voorbij over besmetting in een verzorgings- of bejaardentehuis. Het eten van rauw ei of niet goed gebakken ei blijkt vaak de oorzaak te zijn. Dit kan echter ook het geval zijn na het eten van half-rauwe tot rauwe vis, vlees en groenten.

De symptomen van salmonella besmetting

Wie besmet raakt met de salmonella bacterie krijgt te maken met een aantal symptomen of klachten. Dit zijn de meest voorkomende salmonella symptomen:

  • Diarree: dunne of waterige ontlasting, vaak meerdere malen per dag
  • Buikpijn: lichte tot zware buikkrampen of een rommelend gevoel in de darmen
  • Koorts: we spreken van koorts wanneer de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius uitkomt
  • Gewrichtsontstekingen: in zeldzame gevallen veroorzaakt de bacterie ontstekingen in de gewrichten. Symptomen van een gewrichtsontsteking zijn zwelling en pijn
  • Hartproblemen: treedt alleen op wanneer de bacterie via de bloedbaan bij het hart terecht komt. Dit zijn echter uitzonderingsgevallen
  • Bloedvergiftiging: komt ook zelden voor. Symptomen van een bloedvergiftiging zijn hoge koorts, versnelde hartslag en snelle ademhaling. Ook een lage bloeddruk, koude rillingen en wit tandvlees zijn bekende symptomen.

Zwangerschap en gevolgen voor de baby

Een besmetting met salmonella tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor de baby. Een salmonella infectie geeft algemene ziekteverschijnselen zoals maag- en darmklachten. Zwangere vrouwen worden over het algemeen sneller ziek door deze bacterie. Hierdoor lopen ze een verhoogde kans op een ernstig vochttekort.

De symptomen van uitdroging oftewel dehydratie zijn dorst, troebele en donkergele urine en een hoge mate van vermoeidheid. Ook hoofdpijn, minder elastische huid en spierkramp zijn de eerste signalen van uitdroging. Zonder behandeling daalt de bloeddruk als gevolg van verlaging van het bloedvolume. Hierbij ontstaan er klachten als misselijkheid en flauwvallen. Een ander gevolg van uitdroging zijn een snelle hartslag of hartkloppingen. Bij ernstige uitdroging treedt er orgaanfalen op.

Zonder medische behandeling heeft dit altijd gevolgen voor de baby. In ernstige gevallen leidt het tot een miskraam of doodgeboorte. Ook voor de zwangere vrouw heeft uitdroging ernstige gevolgen.
Besmetting met de bacterie veroorzaakt geen afwijkingen aan de baby zelf. Er is daarom geen kans op directe schade: de indirecte schade kan echter veel groter zijn.

Salmonella zwangerschap RIVM

Het RIVM staat voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ze informeert over gezondheid, welzijn en sport. Op de website van het RIVM vind je meer informatie over zwangerschap en salmonella. Onder het kopje voeding waarschuwt de RIVM om tijdens de zwangerschap bepaalde producten niet te nuttigen. Advies is om zachtgekookte eieren of gerechten met eieren die niet goed gaar zijn, te vermijden. Hierbij bestaat namelijk de kans op besmetting met de salmonella bacterie. Het is altijd belangrijk om de adviezen van het RIVM op te volgen. Ga voor meer informatie naar de website van het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: RIVM salomenlla.

Salmonella bacterie doden

Voedsel is soms onopvallend besmet met de salmonella bacterie. Het is echter mogelijk om deze salmonella bacterie te doden. Het is altijd aan te raden om vlees goed door te garen. Dit betekent dat vlees niet alleen aan de buitenkant maar vooral aan de binnenkant goed gaar moet zijn.

Wanneer is vlees of vis garen? Dit herken je door de kerntemperatuur te meten. Steek een digitale vleesthermometer in het midden van het vlees of de vis. Het is hierbij belangrijk om het dikste gedeelte van het vlees ze gebruiken.

Rundvlees zoals steak is gaar bij een kerntemperatuur vanaf 50 graden tot 70 graden en hoger. In dit laatste geval wordt het rundvlees ook wel well done genoemd. Het heeft een grijsbruine kleur en alle bacteriën zijn gedood. Voor worst geldt een kerntemperatuur vanaf 70 graden. Dit geldt ook voor rundergehakt, goed gegaard lamsvlees, varkensvlees, kip en kalkoen. Veel vissoorten zijn gaar bij een temperatuur vanaf 52 graden tot 65 graden. Alleen zalm is gaar bij een lagere temperatuur van 45 graden. Twijfel je of het vlees of de vis gaar is, laat het dan nog iets langer in de pan of op de bakplaat liggen. Dit is de beste digitale kern temperatuur meter. Bestel hem online.

Salmonella bacterie doden bij eieren kan door middel van het goed doorkoken. Zwangere vrouwen eten bij voorkeur alleen een hardgekookt ei en vermijden producten met rauw ei zoals bavaroise of tiramisu. Daarnaast is het belangrijk om groente en fruit onder stromend water te wassen. Kiemgroenten zoals taugé moeten kort in kokend water worden gedompeld. Op deze manier is het mogelijk om de salmonella bacterie te doden.

Na het aanraken van rauw vlees is een goede hygiëne belangrijk. Dit voorkomt kruisbesmetting. Ook na toiletgebruik is het goed om de handen te wassen. Met een goede hygiëne kan een salmonella vergiftiging zoveel mogelijk voorkomen worden.

Behandeling van salmonella infectie

Toch besmet geraakt met de salmonella bacterie? In veel gevallen is een behandeling niet nodig. Het immuunsysteem ruimt de bacterie op. Het is wel belangrijk om voldoende te drinken, vooral bij vochtverlies. Bij drogist of apotheek is het middel ORS verkrijgbaar. Bestel hier Norit O.S.R en ontvang het morgen al in huis! Dit vult het vochttekort aan. Bij ernstige klachten of hoge koorts is het raadzaam om de huisarts in te schakelen. Dit advies geldt zeker voor zwangere vrouwen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.